Jump to content

proszę o pomoc z recepturą na ipe


papapioter

Recommended Posts

Hej

Zaraz zabieram się za warzenie fruit ipy.

Na zacier 5kg pale ale i 1kg pszenicznego. Chmiele

90g Mosaic

100g El dorado

20g Fusion

 

Bardzo proszę o pomoc w nachmieleniu (kiedy dodać jakie chmiele i w jakiej ilości). Zależy mi na umiarkowanej goryczce, owocowym aromacie. Planuję cichą fermentacje z dodatkiem jakiegoś owowcu więc myślałem, że mógłbym też dorzucić jakiegoś chmielu na zimno.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Proponuję coś takiego:

 

Dostaniesz z tego 40 IBU i mocny aromat. Ewentualnie możesz połowę chmielu na zimno wrzucić na hopstand na 15-20 minut po schłodzeniu poniżej 80C. O jakich owocach myślałeś?

 

5,00 kg Viking Pale Ale Malt (6,0 EBC) Słód 1 83,3 % 3,26 L
1,00 kg Wheat Malt, Pale (Bestmalz) (3,9 EBC) Słód 2 16,7 % 0,65 L
10,00 g El Dorado [15,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 14,4 IBUs -
20,00 g Fusion [6,40 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 4,5 IBUs -
40,00 g El Dorado [15,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 5 11,5 IBUs -
40,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 6 9,4 IBUs -
50,00 g El Dorado [15,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni Chmiel 7 0,0 IBUs -
50,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni Chmiel 8 0,0 IBUs -
Edited by Wuuu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.