josefik Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Choć sezon ogórkowy liczę na udział w dyskusji W dużym procencie swoich piw ok. 40% zauważam szybką redukcję piany Zostało to również zauważone przez jurorów KDP w Żywcu piwa nie posiadają znamion zakażenia ale nie dzieje się to tak od razu faza po butelkowaniu i refermentacji /ok 3 tyg po zabutelkowaniu - wcześniej nie otwieram/ wygląda bardzo obiecująco piana jest drobna i stabilna zostawia krążki na szkle ale czym dłuższe leżakowanie tym piana szybciej ulega destrukcji. Andrzej Sadownik zasugerował obecność jakiegoś środka powierzchniowo czynnego typu olej. tak myślę jeśli olej to takie rozwiązanie byłoby możliwe jedynie podczas przetaczania brzeczki do fermentatorów poprzez pompę CO nie wiem czy tam jest jakiekolwiek smarowanie i mógłby być ewentualny wyciek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 na olej nie ma co zwalać, szczególnie mineralny. miałem kiedyś wyciek oleju z maszynki do mięcha w której mieliłem słód. na powierzchni młodego piwa pływał rozproszony olej dając "tęczę". Zebrałem większość ale nie wszystko. Piwko miało bardzo dobrą pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Piana to temat - rzeka, wpływa na nią z 1000 czynników. W skrócie - pianę tworzą białka średniej wielkości, a niszczą lipidy które mogą się uwalniać w trakcie fermentacji. Wszystko co pozbawia piwo białek (o co w zasadzie się staramy ze względu na smak piwa) potencjalnie może też osłabiać pianię. U mnie pomogło (chyba) robienie dłuższej przerwy w 72°C. A może wypróbujesz "head enhancer" ze sklepu twojbrowar.pl i spróbujesz, czy naprawdę działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 A jak zacierasz? Robisz przerwe bialkowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Kiedyś zebrałam "do kupy" całą znaną mi teorię dotyczącą pienistości do poczytania na wiki . Większość sprawdza się w praktyce, ale czasem też nie wiadomo dlaczego na moich piwach brak piany. Największą zagadkę stanowi dla mnie Weizenbock z ponad 50% udziałem słodu pszenicznego, ze słodami karmelowymi... i praktycznie bez piany :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 warki z zanikającą pianą np. warka 88 weizenbock Zacieranie 40°C zasyp 44°C 10 min. 53°C 10 min. 63°C 15 min. dekokcja 68°C 20 min 72°C 30 min podgrzanie do 78C warka 90 Belgian Pale Ale Zacieranie 63°C zasyp 65°C 30 min. 70°C 30 min podgrzanie do 75°C warka 100 37C - zasyp 47C- 20min. 50C - 10min. 52C - 10min 64C - 20min. 71C - 30min. podgrzanie do 77C warka z dnia 03.06.2010 w sumie nic dla mnie z tego nie wynika albo mimo wszystko być może jakaś infekcja daje się zauważyć w tych piwach że bąbelek od spodu mało leci ale normalnie to przy otwieraniu psssssyczy no i nasycenie jest na tyle duże że w język od spodu szczypie weizenbock to nawet symptomy przegazowania mógł mieć blisko 400g glukozy na 33l piwa jeszcze m przychodzi wysoka temp fermentacji na myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 a może spróbuj zrobić warkę na innej wodzie niż robisz dotychczas , byc może to wina wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Największą zagadkę stanowi dla mnie Weizenbock z ponad 50% udziałem słodu pszenicznego, ze słodami karmelowymi... i praktycznie bez piany :rolleyes: No dokładnie taki sam był mój zeszłoroczny weizenbock. Właśnie na burzliwej stoi nowy i zobaczymy co będzie. OT.: Coderowy weizenbock ma pianę jak bita śmietana i mimo, że ten czynnik miał podwyższoną wagę w średniej ocen w Żywcu jego piwo nie stanęło na podium. Jak to jest możliwe?? Edytowane 12 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 w sumie nic dla mnie z tego nie wynika albo mimo wszystko być może jakaś infekcja[..] jeszcze m przychodzi wysoka temp fermentacji na myśl Infekcję to byś raczej wyczuł w smaku. Piłem niejedno zainfekowane piwo z pianą. Choć faktem jest, że te mocno kwaśne piwa piany nie miały. Temperatura fermentacji to może być ciekawy trop - duża zawartość ubocznych produktów fermentacji... Ale w moim koelschu fermentowanym w okolicy 14°C też piana słaba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 jeśli piany nie ma od otwarcia pierwszej butelki to bym zrozumiał ale co może chodzić jeśli piana jest sztywna długotrwała i przez kilka tygodni a potem szybciutko znika Myślałem jeszcze nad kwestią dezynfekcji jak wiadomo mam twardą wodę ok. CaCO3 383 mg/l inaczej około 20 stopni niemieckich dezynfekuje butelki clo2 aktywowanym kwasem fosforowym czasami jest tak że w butelkach wytrąca się osad i jest tego sporo, z butelek wylewam roztwór przed butelkowaniem często widać na nich białe zaschnięte plamki /węglan wapnia?/ być może po zabutelkowaniu węglan wapnia i inne związki ponownie powoli rozpuszczają się w kwaśnym środowisku jakim jest przecież piwo to powoduje z czasem kłopoty z pienistością. co wy na to na taka hipotezę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Raczej nie bardzo winna jest woda, bo twarda woda wpływa na pienienie ale mydła, wytrącając sole kwasów tłuszczowych i Ca2+, Mg2+. Ten osad to raczej będzie fosforan wapnia. Wodę masz rzeczywiście twardą, choć dobrze byłoby wiedzieć jaka część to twardość przemijająca, węglanowa a jaka twardość trwała. Ja też mam dość twardą wodę (14°) i warzę głównie na wodzie z RO a problemy z pianą też występują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 U mnie piwom, które miewały słabą pianę, często jednocześnie brakowało 'głębi smakowej'. A to by chyba wskazywało na białka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 jeśli piany nie ma od otwarcia pierwszej butelki to bym zrozumiałale co może chodzić jeśli piana jest sztywna długotrwała i przez kilka tygodni a potem szybciutko znika W takim przypadku może to być infekcja, może też być autoliza drożdży pozostawionych w butelce. W jakiej temperaturze przechowujesz butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Wydaje mi się,że przegazowanie też nie służy pianie, choć w moim ostatnim, ESB nagazowanym do ponad 5v/v piana się trzyma :rolleyes: Edytowane 12 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 jeśli piany nie ma od otwarcia pierwszej butelki to bym zrozumiałale co może chodzić jeśli piana jest sztywna długotrwała i przez kilka tygodni a potem szybciutko znika W takim przypadku może to być infekcja' date=' może też być autoliza drożdży pozostawionych w butelce. W jakiej temperaturze przechowujesz butelki?[/quote'] piwo staram sie przechowywać w chłodziarce temp 5-15°C oraz skrzyni /chłodni/ temp. 9-15°C ale bywa tak że z powodu nadprodukcji część leży w garażu i piwo jest narażone na wahania od 10 do25°C właśnie wczoraj takie piwo po schłodzeniu otwarłem belgian strong golden ale piwo jest ma ok 4 miesiące więc powinno się coś dziać destrukcyjnego a tu piękna piana sztywna na 3 palce i bądź tu mądrym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 ram sie przechowywać w chłodziarce temp 5-15°C oraz skrzyni /chłodni/ temp. 9-15°C ale bywa tak że z powodu nadprodukcji część leży w garażu i piwo jest narażone na wahania od 10 do25°C No to masz piękny materiał porównawczy, otwórz butelkę tego samego piwa, jedną z chłodni a jedną z garażu i porównaj. Ew. wyjmij klika butelek z chłodni, potrzymaj 2 tygodnie w cieple i sprawdź, czy infekcja postępuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 znalazłem trop ale jeszcze Eureka nie krzyczę dzisiaj otworzyłem 2 butelki BPA tego konkursowego na zdjęciach piwo z chłodziarki temp stało w dolnej przegrodzie 5-10°C zdjęcie pierwsze /niestety słaba jakość z komóry/ zaraz po nalaniu zdjęcie drugie 30 sek. po nalaniu to piwo właśnie poszło na konkurs i przypomnę że 6 miejsce piana zaraz po nalaniu opada błyskawicznie z dna praktycznie wcale nie wydobywają się pęcherzyki które mogłyby pianę utrzymać przez dłuższy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 a to piwo które wydobyłem ze skrzyni chłodzone naturalnie zimą i wiosną a teraz poprzez zmrożone PETy temperatura od 9-15 zdjęcie 1 po nalaniu zdjęcie drugie po 3 minutach zdjęcie 3 po 5 minutach z dna pokala wydobywają się pęcherzyki które zasilają piankę utrzymując ją na powierzchni przez dużo dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) żadne z tych piw nie nosi znamion infekcji jedno i drugie piwo jest nagazowane szczypie w język i "psyczy" po zdekapslowaniu w tym przechowywanym w chłodniejszych warunkach brakuje pęcherzyków powietrza a przecież teoretycznie powinno być odwrotnie co2 powinno sie rozpuścić lepiej w tym zimniejszym, no nie? czy ktoś dorobi do tego teorię? cała partia po zabutelkowaniu przebywała w tych samych warunkach dopiero po ok 10 dniach zostały rozdzielone do chłodziarki i skrzyni. Edytowane 12 Lipca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 W tym wypadku odpowiedź jest prosta: to przechowywane zimniej jest mniej nagazowane bo znacznie wolniej refermentuje. Byc może nawet fermentacja całkiem się zatrzymała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 nie do końca mnie to Jacku przekonuje bo piwo z chłodziarki też się pieniło na początku właśnie tak ładnie myślę ze raczej długie przechowywanie w niższej temperaturze miało destrukcyjny wpływ na pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 nie do końca mnie to Jacku przekonuje bo piwo z chłodziarki też się pieniło na początku właśnie tak ładnie myślę ze raczej długie przechowywanie w niższej temperaturze miało destrukcyjny wpływ na pianę No to może to z chłodziarki rozlewasz do pokala w niższej temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 to też chyba nie to, bo piwo z chłodziarki wyjechało do Żywca a tam już sami zadbali o temp. a wyszło jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 No dobrze ale przechowywania w niższej temperaturze zawsze skutkuje mniejszymi zmianami!! Wszelkie procesy chemiczne a w szczególności biochemiczne zachodzą wolniej w niższej temperaturze. To podstawowe prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) No dobrze ale przechowywania w niższej temperaturze zawsze skutkuje mniejszymi zmianami!! Wszelkie procesy chemiczne a w szczególności biochemiczne zachodzą wolniej w niższej temperaturze. To podstawowe prawo. No tak, to oczywista oczywistość ale mi spokoju nie daje że po miesiącu refermentacji piwo miało właściwą pienistość, warka była zrobiona 20-03-2010 w marcu było na tyle chłodno że chłodziarka w garażu nie była włączona temperatura pewnie oscylowała między 10-15°C więc piwo z chłodziarki wychodziło poprawnie, chłodziarkę załączyłem pewnie w okolicach połowy kwietnia więc wystarczył kolejny miesiąc żeby piwo straciłó swoje poprzednie właściwości. postaram się jutro ze skrzyni weizenbocka jeszcze wydostać powinno coś zostać sprawdzę czy to nie przypadek Edytowane 12 Lipca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi