ANowak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Uznałem, że mój zeszycik z recepturami nie jest wystarczający, żeby zapisywać w nim wszystkie wrażenia z warzenia piwa i całej fermentacji. Postanowiłem nazwać moją działalność piwowarską Browarem Tranzytek. Jest to związane z moją drugą pasją, jaką jest astronomia. Tam, poza odkrywaniem gwiazd, zajmuję się obserwowaniem tranzytów egzoplanet (link do wiki i tutaj do moich obserwacji,jakby ktoś chciał zobaczyć co to takiego). Pierwszy raz kiedy dowiedziałem się o warzeniu piwa w domu, to myślałem, że to pewnie jakiś bardzo skomplikowany proces. Kiedy poznałem co to są piwa kraftowe i rzemieślnicze, od razu się w nich zakochałem. Szybko pojawiły się plany, ze może w przyszłości spróbuję zrobić własne piwo. Początkowo nie miałem pojęcia jak się w ogóle zabrać do warzenia, czemu jest tyle dziwnych rodzajów słodów, co dają mi różne odmiany chmielu itd. Całość poznania strony teoretycznej warzenia zajęła mi koło pół roku. W listopadzie 2019 postanowiłem zrobić pierwszą warkę, przepis znalazłem tutaj na forum, kupiłem potrzebne słody... i od razu wszystko zepsułem, ale człowiek uczy się na błędach. Tutaj już zacznę zapiski. Pierwsze warki zostawię nieopisane, wymienię tylko dla pamięci o nich. 2019:Warka #1 (001A) - "Interceptor", pseudo-BlackAPAWarka #2 (002A) - "Duna", NEIPA 2020:Warka #3 (003A) - "Cintra", NEIPA z pulpą z mangoWarka #4 (004A) - "Milky Direction", Sweet StoutWarka #5 (002B) - "Duna v2", NEIPAWarka #6 (005A) - "Nietoperzowe", SMaSHWarka #7 (006A) - "Świadek Koronny", WitbierWarka #8 (007A) - "CITRUSVID-19", Imperial NEIPAWarka #9 (008A) - "Epsilon Crucis", New Zealand IPAWarka #10 (009A) - "Exoplanetary RIS", RIS Piwa postanowiłem oznaczać kolorami, które będą oznaczały moją (i innych, którzy próbowali moich wytworów) subiektywną opinię na ich temat. Dodatkowo w linku pod numerem warki umieszczam etykiety, którymi się od pewnego czasu bawimy z moim kolegą. Legenda:Czerwony - niepijalne, piwo porażkaTaki jaśniejszy czerwony - da się je zmęczyćPomarańczowy - pijalne, ale mogło być zdecydowanie lepiejŻółty - pijalne, jest trochę rzeczy do poprawkiZielony - dobreNiebieski - bardzo dobre, aż chce się iść po kolejną butelkęFioletowy - totalny sztosCzarny - fermentuje się/leżakujeSzary - infekcja/coś nie wyszło/inna przyczyna przez którą nie jest zabutelkowaneWarka #6 - NietoperzoweSMaSH, 8BLG, 3.3%Zasyp: 2.5kg - Pale AleChmiele i dodatki: Mosaic - 100gZacieranie: 68°C - 60 minWysładzanie: poszło jakieś 7l wody, wysładzałem do 10BLG w brzeczceChmielenie: Mosaic 15g 60' Mosaic 25g 30' Mosaic 10g 15' Mosaic 15g 0' Mosaic 35g whirpoolFermentacja: Gęstwa S-04 po warce #4 Temperatura otoczenia ~17°C przez całą fermentację. Bez przelewania na cichą.Butelkowanie: 140g cukru w syropieBłędy: Dodałbym mniej chmielu na 60 i 30 min, a więcej w okolice 5 min. Teraz piwo jest za gorzkie jak na moje gusta, ale nadal ma takie fajne, lekko orzeźwiające nutki cytrusowe. Brakuje mu ciała.Uwagi: Pierwsza warka uwarzona podczas pandemii, nazwa inspirowana wirusem, styl też. Piwo podobno tak gorzkie, że aż niepijalne, choć osobiście nie odczułem tak wielkiej goryczki w nim. Warka #7 - Świadek KoronnyWitbier, 15BLG, 5.4%Zasyp: 2kg - wiedeński 1kg - pszeniczny 2kg - płatki pszeniczne 0.5kh - płatki owsianeChmiele i dodatki: East Kent Golding - 18g Kolendra - 16g Cucacao 16g 2 cytryny i pomarańcze (starta skórka i wyciśnięty sok, dodane w 5 min gotowania)Zacieranie: płatki kleikowane przez 30' 66°C - 100' 78°C - 10'Wysładzanie: 11l, do osiągnięcia 12BLG w brzeczceChmielenie: EKG 18g 60' Kolendra 8g 15' Curacao 8g 15' Kolendra 8g 5' Curacao 8g 5' "soczek" 5'Fermentacja: Drożdże S-33, jedna paczka. 18°C przez cały czas. Bez cichej.Butelkowanie: 180g cukru na 17l, powinno być koło 3.5volBłędy: O wiele za dużo płatków, brak łuski bardzo utrudnił wysładzanie, które i tak dość wcześnie przerwałem, bo w takim tempie trwałoby to z tydzień.Uwagi: Wyszło bardzo dużo ciała, piwo jest zbyt słodowe. Kwaśność jaka była przed butelkowaniem gdzieś uciekła i zostały głównie nuty od kolendry.Warka #8 - CITRUSVID-19Imperial NEIPA, 20.5BLG, ??%Zasyp: 5kg - wiedeński 1.1kg - płatki owsianeChmiele i dodatki: Citra - 45g Lemon Drop - 81g Eureka! - 60g Centennal - 20g Cukier trzcinowy - 500gZacieranie: 65°C - 60' 78°C - 10'Wysładzanie: Wysładzane do 16BLG w brzeczceChmielenie: Citra 8g 60' Citra 2g 30' Lemon Drop 6g 30' Citra 10g 5' Eureka! 5g 5' Cukier 500g 5' Lemon Drop 30g whirpool Citra 25g whirpool Eureka! 25g whirpoolFermentacja: WLP008, (pierwszy) starter 1l, zdekantowane do 200ml i zadane 16°C przez pierwsze 3 dni, później w 18°C przez cały czas. Dzień 5 po starcie fermentacji weszło chmielenie na zimno: Lemon Drop 25g Eureka! 30g Centennal 20g Chmiele wyjęte po 24hButelkowanie: 90g glukozy rozpuszczone w ~200ml wodyBłędy: Za bardzo rozchlapałem brzeczkę w kuchni i wszystko się lepiłoUwagi: Najpewniej ostatnia warka z nazwą przewodnią inspirowaną obecną pandemią koronawirusa.(15.04.2020) Wyszło bardziej cytrusowo niż myślałem. W smaku ciekawe nuty ananasa i brzoskwini. (22.04.2020) Całość przelana do drugiego fermentora, żeby łatwiej było zdekantować piwo znad drożdży przed butelkowaniem. Finalnie odfermentowało do 3.5BLG, więc bardzo ładnie. W smaku fajnie, cytrusowo, chociaż wolałbym ciut więcej słodyczy. Wyszło dość wytrawnie, ale zobaczymy jak będzie po refermentacji. Gęstwa z fermentacji burzliwej została wrzucona na mieszadło w celu propagacji i późniejszemu stworzeniu banku drożdży.(10.05.2020) Zabutelkowane! Dodatkowo postanowiłem zabutelkować warkę #4, która to początkowo była spisana na straty (a przynajmniej tak myślałem). Poleżała i w smaku jednak genialna! Czekam aż się nagazuje.(02.06.2020) Pierwsza degustacja, dość małej ilości, bo dużo alkoholu teraz pić nie mogę. W smaku wyszło fajnie, czuć brzoskwinki, nektarynki, truskawki. Nie wiem co się stało z cytrusami, ale mimo wszystko jest bardzo fajne. Brzoskwinie już było czuć podczas fermentacji. Piwo gęste, ciągnie się, czuć że ciężkie (jak dobrze że rozlałem do 330ml), wysycenie średnie. Delikatnie czuć utlenienie, ale to wina późnego butelkowania, którego przełożyć już nie mogłem... Edytowane 12 Czerwca 2020 przez ANowak Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Fajny pomysł z tym kolorowym kodem. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Najgorsze co może być jak dasz komuś kilka piwek i pytasz się potem które było najlepsze a ten no "te jedno było takie dobre dobre" i koniec jak nie wiedziałeś tak nie wiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Gawron napisał: Fajny pomysł z tym kolorowym kodem. Powodzenia. Dzięki. Myślę, że fajny dodatek, wiadomo czy piwo jakoś wyszło. Nie tylko dla mnie, ale też dla innych, może ktoś będzie chciał kiedyś coś mojego powtórzyć. 3 godziny temu, Marcin Skwira napisał: Najgorsze co może być jak dasz komuś kilka piwek i pytasz się potem które było najlepsze a ten no "te jedno było takie dobre dobre" i koniec jak nie wiedziałeś tak nie wiesz... Raz tego doznałem i mam nadzieję, że więcej nie. Na razie wiedzą w większości, ale mało kto ogarnia co to jest to "NEIPA" i częściej dostaję pytania "a podobne do Harnasia?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka #9 - Epsilon CrucisNew Zealand IPA, 15.5BLG, 6.3%Zasyp: 4kg - Ple AleChmiele i dodatki: Kohatu - 50g Wakatu - 50g Nelson Sauvin - 50gZacieranie:70°C - 70'78°C - 10'Wysładzanie:Wysładzane 11l, do 13BLG w brzeczceChmielenie: Kohatu - 10g 60' Nelson Sauvin - 5g 30' Wakatu - 10g 30' Kohatu - 30g 5' Nelson Sauvin - 30g 5' Wakatu - 10g 5' Kohatu - 10g whirpool Nelson Sauvin - 15g whirpool Wakatu - 30g whirpoolFermentacja: WLP099 Starter (cały) zadany w temperaturze 19°C, przełożone do 4°C temp otoczenia w lodówce na piwo.Butelkowanie:-Błędy:-Uwagi: - Dodatek 150g łuski do wysładzania to najlepsze co w życiu zrobiłem. Nigdy tak szybko nie wysłodziłem piwa, wężyk aż zasysał resztki ze środka. - Nazwa nawiązuje do gwiazdy Epsilon Crucis - typ widmowy K3III przypomina swoim kolorem taką jasną IPĘ, a gwiazdozbiór w którym jest gwiazda znajduje się na fladze Nowej Zelandii - Warka robiona po gęstwę na kolejne piwo - RISa(30.05.2020) Przelane do drugiego fermentora i gotowe do butelkowania(06.06.2020) Wow! próbki wyciągane z fermentora są po prostu genialne! Jeśli tak będzie smakowało zabutelkowane piwo, to nie ma bata, że go kiedyś nie powtórzę! Niestety w tym momencie z uwagi na matury nie mam możliwości ich szybkiego zabutelkowania, ale już wkrótce będzie... Mogę powiedzieć, że jak na razie najlepsze piwo jakie zrobiłem. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez ANowak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Godzinę temu, ANowak napisał: Nigdy tak szybko nie wysłodziłem piwa Pamiętaj, że szybko wysładzając tracisz na wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 14 minut temu, Gawron napisał: Pamiętaj, że szybko wysładzając tracisz na wydajności. Sam przepływ ma na to większe znaczenie czy bardziej chodzi o samo trzymanie wody w środku? Bo tu mam na myśli sam przepływ, zawsze spływało bardzo powoli, a tutaj miałem bardzo ładny przepływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Chodzi o to, aby przepływająca woda miała czas aby wypłukać cukry z młóta, a jak szybko przeleci , to nie zdąży :)) Jak leci za szybko, to kranikiem, czy zaciskiem na wężyk regulujesz przepływ. Zaleca się przepływ ok 0,5 do 1 litra na minutę, czyli warkę 20 litrów powinieneś wysładzać ok 20-40 minut a dodatek łuski ma spowodować to, żeby się filtracja nie przytkała. Inna sprawa to czas. Ja wolę sypnąć więcej słodu, ale nie bawić się w długie wysładzanie. Najczęściej stosuję metodę batch sparge, a teraz to już zupełnie na BIAB przechodzę. Tam filtracja trwa minutę. ANowak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 O, dzięki za rady. Przepływ to było może z 1-1.2l/min na samym początku, ale przy poprzednich warkach, bez łuski i z dużą ilością płatków, miewałem przepływ po 100ml/min, więc taki duży to było dla mnie zaskoczenie. Wysładzanie zajęło mi może z 50 min, a wyszło 17l na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 1 minutę temu, ANowak napisał: miewałem przepływ po 100ml/min Długi masz wężyk od kranika? Polecam Ci dłuższy wężyk i wyżej postaw wiadro, oraz zadbaj, aby wężyk był wypełniony płynem. Podciśnienie zassie brzeczkę i będzie łatwiej lecieć. Nacinaj też złoże i mieszaj delikatnie górną warstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 29 minut temu, Gawron napisał: Długi masz wężyk od kranika? Polecam Ci dłuższy wężyk i wyżej postaw wiadro, oraz zadbaj, aby wężyk był wypełniony płynem. Podciśnienie zassie brzeczkę i będzie łatwiej lecieć. Nacinaj też złoże i mieszaj delikatnie górną warstwę. 1m. Wiadro i tak stoi najwyżej jak się tylko da. W jakim sensie nacinać złoże? Przejechać przez nie nożem czy jakimś szpikulcem po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Nożem normalnie w kratę. Prawnie do dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANowak Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Warka #10 - Exoplanetary RISRIS, 25BLG, ??%Zasyp: 6kg - Pale Ale 0.5kg - płatki jęczmienne 0.23kg - jęczmień palony 0.2kg - czekoladowy 0.21kg - Dark Crystal 0.09kg - karmelowyChmiele i dodatki: Chinook - 95g Galena - 95g East Kent Goldings - 20g Jaśmin - 20g Żurawina suszona - 300g Cukier trzcinowy - 100g(ilości na 20l)Zacieranie: 2 łyżeczki sody oczyszczonej do wody 68°C - 60' (zacieranie 1, połowa pale ale i płatki) 66°C - 70' (zacieranie 2, reszta słodów poza 85g dark crystal i czekoladowego) 78°C - 10' (dodanie pozostałych słodów w momencie startu podnoszenia temperatury)Wysładzanie: 11l po pierwszym wysładzaniu, odebrane 17l brzeczki 3l brzeczki tylnej na drugie wysładzanieChmielenie: Chinook - 35g 60' Galena - 35g 60' Chinook - 35g 30' Galena - 35g 30' Chinook - 25g 10' Galena - 25g 10' East Kent Goldings - 20g 10' Jaśmin - 15g 10' Żurawina - 200g 10' Cukier trzcinowy - 100g 10' Fermentacja: WLP099 gęstwa Zadane w 23 stopniach, włożone do lodówki w 10 stopni Po 4 dniach temperatura powoli podnoszona z 13 do 17 stopni.Butelkowanie:-Błędy:-Uwagi: Nawet 150g łuski nie pozwoliło mi na wysładzanie po drugim zacieraniu. Wszystko zbyt się zapychało. Chyba pora zainwestować w sraczwężyk, bo straciłem przez to jakieś 10l które mogłem użyć na stouta, ale już byłem zbyt wnerwiony na to piwo, żeby próbować kolejny raz wysładzać. Tak czy siak jestem zadowolony, bo zapowiada się super(03.06.2020) Pierwsze 4 dni życia tego piwa to nieustanne bulgotanie w rurce. Zaczęło już zwalniać i z tempa 1.5bulka/s spadło do jakoś 20/min. Powoli zacznę podnosić temperaturę. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez ANowak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się