zbyszek73 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 witam temat zatytułowałem tak bo nie wiedziałem jak jest lato temperatura 30 parę stopni w piwnicy prawie tyle samo a tu paczka z marcowym się przysłała no i klops możne do studni to wsadzę ale może zmienię po prostu drożdże na przykład dobiorę jakieś odpowiednie drożdże na razie je rozgryzam jakie mają być i teraz pytanie chodzi mi o smak jaki będzie ? PS nie używam znaków interpunkcyjnych nie widzę ich na klawiaturze a pisze po ciemku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 PS nie używam znaków interpunkcyjnych nie widzę ich na klawiaturze a pisze po ciemku Znaczy trzeba zrobić kurs pisania bezwzrokowego metodą dziesięciopalcową. Miałem to w dawnych licealnych czasach i przyznam, że nie żałuję męczarni na lekcjach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Zbyszek73 spokojnie mozesz zamienić drożdże. Piwo na pewno będzie dobre, tylko, że nie będzie to lagerowe piwko, tylko ale. Stosowałem drożdże górnej fermentacji do zasypu koźlakowego, piwo wychodziło smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) jest lato temperatura 30 parę stopni w piwnicy prawie tyle samo a tu paczka z marcowym się przysłała no i klops możne do studni to wsadzę ale może zmienię po prostu drożdże na przykład dobiorę jakieś odpowiednie drożdże Jeżeli faktycznie masz prawie 30°C w piwnicy to lepiej odłóż te surowce. Szkoda ich po prostu. W tej temperaturze nie wyjdzie Ci żadne dobre piwo. Nawet triple nie lubią aż tak wysokich temperatur. Na prawdę szkoda Twojej roboty. A jeżeli koniecznie musisz coś uwarzyć to kup na alezłomie jakąś lodówkę. Edytowane 16 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 dzięki belzebubie zamówiłem już drożdże do Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 ja dzisiaj powąchałem fermentor z weizem, który fermentował w piwnicy gdzie było dobrze ponad 20 i teraz już wiem co to jest guma balonowa w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 ja dzisiaj powąchałem fermentor z weizem, który fermentował w piwnicy gdzie było dobrze ponad 20 i teraz już wiem co to jest guma balonowa w piwie Zbyszek chce poznać co to są aromaty fuzlowe w piwie... NO cóż, jego wybór, widać musi się przekonać na własnej skórze/podniebieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz a to mój pierwszy weizen i męczyłem się z nim z filtracja ze 4 godziny. Ale nie dam dokończę i zobaczę co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 ja dzisiaj powąchałem fermentor z weizem, który fermentował w piwnicy gdzie było dobrze ponad 20 i teraz już wiem co to jest guma balonowa w piwie Hej! Ja czekam właśnie, aż się rozkręci fermentacja weizena. Fermentator przygotowany w piwnicy. Włożony do pojemnika, temp. 20°C Jak drożdże ruszą zaleje wodą i owinę ręcznikiem. Już widać na spodzie, warstwę drożdży, więc nie długo ruszą. Do czego to doszło, że trzeba w piwnicy chłodzić fermentację górniaków ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 ja niestety wyjechałem na urlop i nie miał się kto tym zaopiekować. Rodzina wolała się zaopiekować 2 skrzynkami dobrego pilznera i zniknął w zastraszającym tempie przy zastraszająco niskim udziale mojej osoby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Włożony do pojemnika, temp. 20°C Jak drożdże ruszą zaleje wodą i owinę ręcznikiem. Już widać na spodzie, warstwę drożdży, więc nie długo ruszą. Do czego to doszło, że trzeba w piwnicy chłodzić fermentację górniaków ! No tak ale Zbyszek pisze o 30°C!! Poza zimą, wczesną wiosną i późną jesienią i tak w domu nie przefermentujesz sensownie górniaka. Jak nie masz w domu pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C nie ma co marnować brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Poza zimą, wczesną wiosną i późną jesienią i tak w domu nie przefermentujesz sensownie górniaka. Jak nie masz w domu pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C nie ma co marnować brzeczki. Śmiała teza W jakiej temperaturze fermentowałbyś zatem piwa belgijskie np. Saisona? Ten styl wręcz wymaga temperatur sporo wyższych niż 20°C, nawet do 35°C. Może więc lepiej nie stosować zbyt dużych uogólnień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 nie napisałem ze w piwniczce mam 30 stopni ale prawie a prawie robi wielka różnice w piwnicy mam teraz 25 stopni więc górna fermentacja da rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Ta teza bardziej pasuje do dolniaka niż górniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Poza zimą' date=' wczesną wiosną i późną jesienią i tak w domu nie przefermentujesz sensownie górniaka. Jak nie masz w domu pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C nie ma co marnować brzeczki.[/quote']Śmiała teza W jakiej temperaturze fermentowałbyś zatem piwa belgijskie np. Saisona? Ten styl wręcz wymaga temperatur sporo wyższych niż 20°C, nawet do 35°C. Może więc lepiej nie stosować zbyt dużych uogólnień. Dori!!, wiesz, że miałem nawet napisane: "chyba, że jakiegoś mocnego belga robisz bo te lubia nawet 24°C" ale skasowałem przed wysłaniem posta bo nie chciałem mieszać. Masz oczywiście bezwzględna rację!! Ale te 35°C to serio? Edytowane 16 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 nie napisałem ze w piwniczce mam 30 stopni ale prawie a prawie robi wielka różnice w piwnicy mam teraz 25 stopni więc górna fermentacja da rade to zrób saisona, on te temp zniesie lepiej niż inne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Zbyszek, ty się nie przejmuj tymi postami, tylko warz. Skoro nie masz jeszcze drożdży, to do czasu ich "nadejścia" temperatura może trochę spadnie, a i te 25 stopni pewnie wielkiej tragedii nie zrobi piwu, skoro i tak będzie bezstylowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 .Ale niestety lubia umiarkowane temperatury. Zalezy od drozdzy, ale wiekszosc lubi okolice 18°C ,niektore 21-22°C . Czyli temperatura otoczenia powinna byc ponizej 20°C ,bo sama fermentacja podniesie tempwrature o kilka stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Moim zdaniem sugestia Dori jest bardzo dobra: uwarz a'la saisona. Jeżeli nie chcesz kupować specjalnych drożdży płynnych to użyj T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 tak mam drożdże t-58 paczkę z marcowym i tak zrobię zamienię tylko drożdże będę zacierał jak marcowe Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 możesz jeszcze dodać do tego trochę pszenicy jak nie masz słodu pszenicznego, to Cie może trochę bardziej zbliżyć do saisona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 możesz jeszcze dodać do tego trochę pszenicy jak nie masz słodu pszenicznego, to Cie może trochę bardziej zbliżyć do saisona A jak niemasz pszenicy to np. 1kg kaszki manny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 zaraz dojdziemy do "a jak nie masz.... to idź do sklepu kup sobie gotowe piwo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) mam kaszkę bo mam dzieci a jak ją zastosować do piwka ? Edytowane 16 Lipca 2010 przez zbyszek73 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 mam kaszkę bo mam dzieci a jak ją zastosować do piwka ? Np. analogicznie jak tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się