Jump to content

Napowietrzanie brzeczki


esen1a

Recommended Posts

Cześć,

Miałem taki napowietrzacz akwariowy ATMAN AP 9500 z dwoma wyjściami, na końcu końcówki do napowietrzania ze stali nierdzewnej. Napowietrzacz ten miał przepustowość 540l/h  i po 10 minutach piana wylatywała z fermentora. Musiałem go oddać i wziąłem drugi AQUAEL OXYBOOST 300 o przepustowości 300l/h. Ten napowietrza w 30 min i piana dobija prawie do wylotu.

 

Mam kilka zagwozdek:

1. Czy szybciej znaczy lepiej, czy lepiej jednak dłużej napowietrzać?

2. Piana to chyba efekt uboczny nie koniecznie mówiący o tym, że brzeczka została wystarczająco napowietrzona?

3. Czy po tych 30 min takiego napowietrzania brzeczki jest to wystarczające? Mowa o brzeczce 20l.

Edited by esen1a
Link to comment
Share on other sites

Lepiej wolniej i dłużej. Nadmiar ciśnienia potęguje pienienie się brzeczki, co wcale nie jest gwarantem dobrego napowietrzenia.
Ja napowietrzam kamieniem i nebulizatorem. Zrobiłem małe cięcie na wężyku, żeby odprowadzić nadmiar powietrza. Dzięki temu piana rośnie wolniej, a ja napowietrzam prakrycznie od początku chłodzenia brzeczki chłodnica przeciwbieżną. (Zalewam stopniowo kamień wrzucony do fermentora)

Myślę, że 30 minut spokójnie wystarczy.
Wcześniej napowietrzalem max 10 minut i też nie miałem problemów z fermentacją.
Chociaż tu dlużej zapewne zawsze znaczy lepiej. Bez czystego tlenu nie da się przesadzić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Wuuu napisał:


Ja napowietrzam kamieniem i nebulizatorem. 
 

 

Możesz rozwinąć temat, bo w sumie mam w domu nebulizator.

Rozumiem, że chodzi o inhalator do nosa do którego podłączasz wężyk z kamieniem? Możesz puścić foto jak, to wygląda

Edited by tymbarck
Link to comment
Share on other sites

Dokładnie, chodzi o inhalator. Przedłużyłem standardowy wężyk, żeby móc zanurzyć całość na dnie fermentora.

 

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

aba6b2bbd120ae17b7ce410e75036cbb.jpg

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, Wuuu napisał:

napowietrzam prakrycznie od początku chłodzenia

 

A stosujesz whirlflock-a? Ja zwykle ale nie zawsze napowietrzam po opadnięciu brzeczki. 

Link to comment
Share on other sites

Nebulizator stosuje do Ale tak do 16-18 Plato, wyżej i do lagerów używam tlenu.

 

Ja u vettisa podpatrzyłem patent. https://www.piwo.org/forums/topic/27339-napowietrzanie-brzeczki-kamieniem-i-inhalatorem/

 

Do Nebulizatora mam podłączony wężyk z kamieniem z nierdzewki na końcówce. Do tego mam założony na wężyku trójnik i zawór do upustu. Do kupienia w sklepie z pneumatyką czy na Allegro.

 

Najważniejsze są drobne bąbelki (czyli musi być kamień, ja mam 0.5 mikrona). W zależności od ekstraktu początkowego nebulizuje 5-10 minut. 

Link to comment
Share on other sites

 
A stosujesz whirlflock-a? Ja zwykle ale nie zawsze napowietrzam po opadnięciu brzeczki. 
Stosuję, ale korzystam z hop stopera, więc nie musze czekać i tak z dna wszystko zasysa. Chmieliny które go oblepiają tworzą dodatkowy filtr, więc napowietrzam już czysta brzeczkę którą stopniowo trafia do fermentora.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.