srbeny Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Szukając natchnienia w sklepie z dzikimi przyprawami natknąłem się na czarny czosnek. Z pierwszej strony w Google: Cytat Ma niepowtarzalny smak i właściwości. Jego smak przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. No właśnie dlaczego tak trudno określić ten smak? Niektórzy opisują ten smak jako 5 smak czyli umami (Umami ? nieuchwytny, delikatny smak, trudny do opisania ? nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki). Dzięki swojemu smakowi czarny czosnek (black garlic) nadaje potrawą ciekawy, niepowtarzalny smak. https://www.straganzdrowia.pl/blog/ciekawostki/czarny-czosnek-naturalny-antybiotyk-i-superfood Ktoś zrobił testową warkę i napisał: Cytat I did just a 1gal test batch, using DME and cascade hops only. I added 1 whole black garlic head, chopped up fine. The black garlic is the consistency of cream cheese with flavor like balsamic vinegar/mollasses. I added it at about 15M before flame-out. Bottled and waited 1 month before tasting. 1st taste tester: Beer is slightly amber colored, all color coming from the garlic since DME was the only malt source. Flavor is very interesting. It *IS* good, described by my wife as "savory", with a hint of garlic flavor at the end - aftertaste. It might be worth brewing a whole batch, mainly as a novelty beer. It pairs well with any red-sauced food or red meat dish. I had one with a bolognese sauce spaghetti and it was excellent. https://www.homebrewtalk.com/threads/black-garlic-in-a-beer.221886/ Jakieś zagraniczne browary uwarzyły już piwo z czarnym czosnkiem, ale jest tego tak mało, że może warto na naszym zapleczu skorzystać z pomysłu i poeksperymentować. Ktoś eksperymentował już w tym kierunku, albo macie pomysł na zastosowanie czarnego czosnku w piwowarstwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się