jacekwal Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Witam Wszystkich serdecznie, Forum czytam od dłuższego czasu, najpierw anonimowo, a od kilkunastu dni już jako pełnoprawny członek forum. Nie będę opisywał jak trafiłem na to forum, ale po przestudiowaniu informacji na temat warzenia piw domowych i ja postanowiłem takowe uwarzyć. Moja pierwsza warka to Pszeniczne Hefe - Weizen. Zestaw zakupiłem w BA i 14 lipca było warzenie. Nie będę opisywał szczegółów, przy warzeniu postępowałem dokładnie tak jak zalecenia we wskazówkach z zestawu. Zgromadziłem wszystkie potrzebne akcesoria: 1.Słody z zestawu 2. Akcesoria niezbędne przy warzeniu 3. Warzenie rozpocząłem od przerwy ferulikowej 10 minut w temperaturze 45°C przerwa białkowa 15 minut w temp. 53°C przerwa maltozowa 30 minut w temp. 63°C Następnie podgrzanie do 72°C i utrzymywanie do negatywnej próby jodowej. Próbę jodową przeprowadziłem zaraz po osiągnięciu 72°C i już miałem negatywną, na wszelki wypadek potrzynałem w tej temp. ok 10 minut. 4. Filtrowanie Podgrzaną do 78°C brzeczkę przelałem do filtratora. Potwierdzam bardzo dobrą skuteczność. Za radami forumowiczów wykonałem go z 1 m oplotu wężyka 1/2 cala. 5. Chmielenie. Po wysłodzeniu i przeflitrowaniu (ok20 minut) otrzymałem 22 litry brzeczki 13* Blg Przystąpiłem do chmielenia. Gotowałem 80 minut dodając 15 g granulatu po 10 minutach gotowania, następnie 10 g po 50 ciu minutach i ostatnie 10 g po 75 ciu minutach. 6. Chłodzenie w wannie do temp. ok 25°C zajęło prawie godzinę. Następnie przelałem brzeczkę do fermentatora,dodałem drożdże Safale WB-06 (11,5g) i wyniosłem do piwnicy (temp. ok 20°C) Niestety nie mam fotek z ostatnich czynności, byłem chyba zmęczony bo zapomniałem o fotografowaniu. Całkowity czas zacierania to ok 6 godzin, czyli nie tak źle jak na pierwszą warkę. Przed chwilą zaglądałem do fermentatora, piany już prawie nie ma. Poczekam do poniedziałku, sprawdzę Blg i prawdopodobnie na cichą przeleję. Na dzisiaj tyle, o dalszych czynnościach będę informował. Pozdrawiam jacekwal Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Gratulacje! Na foto 5 coś dużo masz brzeczki w garze (nóweczka ) przed gotowaniem, nie wykipiało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 22litry 13°Blg przed chmieleniem, to po chmieleniu ile ci wyszło? Na cichą przelewać nie musisz(zwłaszcza hefe-weizena). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekwal Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 (edited) Gratulacje! Na foto 5 coś dużo masz brzeczki w garze (nóweczka ) przed gotowaniem, nie wykipiało? Nie wykipiało, starałem się aby nie dopuścić do burzliwego gotowania. 22litry 13°Blg przed chmieleniem, to po chmieleniu ile ci wyszło? O i tu chyba zrobiłem błąd, nie mierzyłem blg po chmieleniu. Ale jeżeli myślisz o ubytku wody podczas chmielenia, to miałem czajnik na wysokich parametrach i dolewałem wody, aby poziom w garze był niezmienny. Ilość brzeczki przed i po chmieleniu była identyczna, to chyba blg powinno również być bez zmian. Na cichą przelewać nie musisz(zwłaszcza hefe-weizena). czyli potrzymać w fermentatorze do spadku blg do ok 4°Blg i do butelek?? Edited July 17, 2010 by jacekwal Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 O i tu chyba zrobiłem błąd, nie mierzyłem blg po chmieleniu.Ale jeżeli myślisz o ubytku wody podczas chmielenia, to miałem czajnik na wysokich parametrach i dolewałem wody, aby poziom w garze był niezmienny. Ilość brzeczki przed i po chmieleniu była identyczna, to chyba blg powinno również być bez zmian. Dziwna metoda, gdzie o niej wyczytałeś? Pierwsze słysze, może bardziej doświadczeni się wypowiedzą. czyli potrzymać w fermentatorze do spadku blg do ok 4°Blg i do butelek?? WB-06 nawet niżej potrafią zejść niż do 4. Butelkujesz wtedy kiedy fermentacja ustała (blg się nie zmienia), inaczej będziesz miał granaty. Sam zbyt wcześnie zabutelkowałem pszenice na tych drożdżach i miałem później przykrą niespodziankę. Piwo pszeniczne z zasady ma być mętne, wiec cicha nie jest konieczna. Niektórzy jednak robią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Gratulacje jacekwal ,a swoją drogą to miło pooglądać i przypomnieć sobie ekscytujące chwile z zacierania pierwszej warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekwal Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 Dziwna metoda, gdzie o niej wyczytałeś? Pierwsze słysze, może bardziej doświadczeni się wypowiedzą......... Piwo pszeniczne z zasady ma być mętne, wiec cicha nie jest konieczna. Niektórzy jednak robią. O tej metodzie nie widziałem żadnych zapisków. Niektórzy natomiast pisali, że dolewali wody do wychłodzonej brzeczki, aby uzyskać odpowiedni Blg. Pomyślałem że bezpieczniej będzie dolewać w czasie gotowania:). Jeżeli chodzi o cichą to faktycznie ją odpuszczę - chcę mieć piwo mętne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Dziwna metoda' date=' gdzie o niej wyczytałeś? Pierwsze słysze, może bardziej doświadczeni się wypowiedzą......... Piwo pszeniczne z zasady ma być mętne, wiec cicha nie jest konieczna. Niektórzy jednak robią.[/quote'] O tej metodzie nie widziałem żadnych zapisków. Niektórzy natomiast pisali, że dolewali wody do wychłodzonej brzeczki, aby uzyskać odpowiedni Blg. Pomyślałem że bezpieczniej będzie dolewać w czasie gotowania:). Jeżeli chodzi o cichą to faktycznie ją odpuszczę - chcę mieć piwo mętne. Też dolewam wody,ale nie zawsze oczywiscie w trakcie gotowania.Woda przegotowana i temperaturze gotowanej brzeczki,szczególnie podczas intensywnego gotowania.Oczywiście 20' przed końcem mierze zawartość °Blg.Mam opatentowany sposób menzurkę wkładam do szklanicy z lodem i chwila moment mogę dokonać pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosek Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 (edited) A mam pytanie trochę odbiegające od tematu. Jak mierzycie °Blg skoro temperatura wynosi przy filtrowaniu jakieś 70°C ?? Edited July 18, 2010 by rosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Pobierasz próbkę, schładzasz, mierzysz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekwal Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 A mam pytanie trochę odbiegające od tematu. Jak mierzycie °Blg skoro temperatura wynosi przy filtrowaniu jakieś 70°C ?? Ja używam refraktometru, do tego potrzebna jest kropla cieczy która szybko stygnie. Urządenie to widać na mojej drugiej fotce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosek Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Pobierasz próbkę, schładzasz, mierzysz. W sumie można i tak ale jak na przykład przy wysładzaniu chcę odpowiednie °Blg to się robi trochę za dużo roboty A refraktometr fajna rzecz niestety droga Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 Pobierasz próbkę' date=' schładzasz, mierzysz. [/quote']W sumie można i tak ale jak na przykład przy wysładzaniu chcę odpowiednie °Blg to się robi trochę za dużo roboty Ja to robię tak: pobieram próbkę i od razu wstawiam do gara z zimną wodą, w tym czasie zalewam młóto wodą do wysładzania. Zanim się ułoży, to próbka jest już schłodzona i mierzę Blg. Jeżeli już jest OK, to już nie spuszczam już tego filtratu do gara, tylko na bok. Do tej pory po prostu go wylewałem, ale teraz zostawię sobie (o ile będzie miał co najmniej 3°Blg), będę miał czym uzupełniać jak mi się za dużo wygotuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Witam piwowara z okolicy. Jakoś przegapiłem ten wątek. W razie czego jest nas już parę osób warzących w pobliżu, więc jakby czegoś zabrakło, były jakieś pytania czy inna potrzeba, to wal śmiało Na PW mogę podać numer telefonu jak coś. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekwal Posted July 20, 2010 Author Share Posted July 20, 2010 Również witam, Resztę załatwimy na PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 (edited) Również witam nowego Świętokrzyskiego piwowara, cieszę się, że nasze srodowisko lokalne, powoli, ale się rozrasta. Twoje Gratuluję od razu "skoku na głęboką wodę", ja się nie odważyłem. Edited July 20, 2010 by ro_y Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekwal Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 Również witam nowego Świętokrzyskiego piwowara, cieszę się, że nasze srodowisko lokalne, powoli, ale się rozrasta. Twoje Gratuluję od razu "skoku na głęboką wodę", ja się nie odważyłem. Bardzo się cieszę, że lokalini piwowarzy z radością przyjmują mnie do swego grona. Jak się utrzymam na głębokiej wodzie, to może niebawem coś zdegustujemy:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 (edited) Jak się utrzymam na głębokiej wodzie, to może niebawem coś zdegustujemy:P Na głebokiej wodzie pływa się łatwiej, niż na płykiej. Edited July 22, 2010 by ro_y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now