anatom Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 1 godzinę temu, kokesz43 napisał: jest jakiś wzór na obliczanie tego, szerzej znany? Jest to dość złożony skubaniec Tutaj co znalazłem w necie. Nie polecam się w to zagłębiać. Polecam natomiast sprawdzać swój refraktometr co jakiś czas, nie tylko na wodzie w 20C czy pokazuje 0 czy nie. Jeśli chodziło Ci o obliczanie odfermentowania to producenci podają jakie są wartości procentowe dla danych szczepów. Jak brzeczka schodzi w widełki tych wartości to możesz zakładać że wszystko jest ok. i przelewać/butelkować piwo. Często pisze się że jeśli blg nie spada przez 3 dni to można butelkować czy przelewać. Nie sugerowałbym się tym w stu procentach. Najpierw sprawdziłbym odfermentowanie, czy mieści się w widełkach szczepu, później sprawdzał czy piwo dalej fermentuje czy jest spokój i baling nie spada. Może zajść taka sytuacja że baling nie spada nawet przez kilka dni a odfermentowanie np. na poziomie 50%, a później drożdże ruszają dalej z fermentacją. Gorzej jak piwo jest już wtedy w butelkach. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się