Markin1357 Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Rozpoczęcie przygody z piwowarstwem wiąże się z prowadzeniem dziennika i tak potraktuję ten wątek. Będę zapisywał tu swoje przemyślenia, wzloty i upadki. Może w przyszłości jakiś nowy piwowar będzie mógł zaczerpnąć tutaj wiedzy i inspiracji oraz nauczyć się na moich błędach i doświadzczeniach. Warki: #1 Saison Edytowane 8 Maja 2020 przez Markin1357 josephson 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin1357 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) #1 Saison Technika: Partial Mash Surowce: Ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,7 kg Słód pszeniczny - 0,5 kg Słód pilzneński - 0,5 kg Chmiel East Kent Goldings - 70 g Drożdże SafAle BE-134 Przygotowania: Do dyspozycji mam garnki 6l oraz 4l. (Kolejną inwestycją będzie musiał być większy gar.) Planuję przeprowadzić mini zacieranie w garnku 4l. Wleję do niego 3l wody, podgrzeję i wsadzę słody w siateczce do chmielenia. Postaram się utrzymywać temperaturę 65/70 stopni przez ok. 40 minut. Równolegle zacznę już grzać wodę w drugim 6l garnku gdzie dodam połowę ekstraktu. Po mini zacieraniu podniosę temperaturę w obu garnkach. Będę starał się przeprowadzić równoległe gotowanie przez 60 minut. Chmiel dodam zachowując proporcje do obu garnków. Pod koniec gotowania dodam resztę ekstraktu do 6l garnka. Następnie przeleję zawartość obu naczyń do fermentora i uzupełnię zimną wodą butelkową do 15l. Następnie schłodzę do 17/18 stopni i zadam zrehydratowane drożdże. Przewidywane parametry: alk. 4,5 % ekstr. 11 BLG ilość 17l 30 IBU Edytowane 8 Maja 2020 przez Markin1357 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się