Jump to content

Piwowar Marcin - Partial Mash


Recommended Posts

Rozpoczęcie przygody z piwowarstwem wiąże się z prowadzeniem dziennika i tak potraktuję ten wątek. Będę zapisywał tu swoje przemyślenia, wzloty i upadki. Może w przyszłości jakiś nowy piwowar będzie mógł zaczerpnąć tutaj wiedzy i inspiracji oraz nauczyć się na moich błędach i doświadzczeniach. 

 

Warki:

 

#1 Saison

 

 

Edited by Markin1357
Link to comment
Share on other sites

#1 Saison 

 

Technika:

Partial Mash

 

Surowce:

Ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,7 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

Słód pilzneński - 0,5 kg

Chmiel East Kent Goldings - 70 g

Drożdże SafAle BE-134 

 

Przygotowania:

Do dyspozycji mam garnki 6l oraz 4l. (Kolejną inwestycją będzie musiał być większy gar.) Planuję przeprowadzić mini zacieranie w garnku 4l. Wleję do niego 3l wody, podgrzeję i wsadzę słody w siateczce do chmielenia. Postaram się utrzymywać temperaturę 65/70 stopni przez ok. 40 minut. Równolegle zacznę już grzać wodę w drugim 6l garnku gdzie dodam połowę ekstraktu. Po mini zacieraniu podniosę temperaturę w obu garnkach. Będę starał się przeprowadzić równoległe gotowanie przez 60 minut.  Chmiel dodam zachowując proporcje do obu garnków. Pod koniec gotowania dodam resztę ekstraktu do 6l garnka. Następnie przeleję zawartość obu naczyń do fermentora i uzupełnię zimną wodą butelkową do 15l. Następnie schłodzę do 17/18 stopni i zadam zrehydratowane drożdże.  

 

Przewidywane parametry:

alk. 4,5 %

ekstr. 11 BLG

ilość 17l

30 IBU

 

 

Edited by Markin1357
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.