coder Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 http://braukaiser.com/lifetype2/index.php?op=ViewArticle&articleId=136&blogId=1 Kaiser postawił hipotezę, że część pięknego aromatu kożlaków bierze się z utlenienia. Eksperyment: Pół warki nagazował sztucznie, pół przez refermentację w butelkach. To drugie było mniej utlenine, gdyż drożdże w butelce zużywaja tlen. Po 3 miesiącach ta nagazowana sztucznie smakowała lepiej, miała lepszy aromat ciemnych owoców i słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Generalnie piwa ciemne i mocne zyskują na utlenieniu, czy ogólniej na postarzeniu. Pojawiają się aromaty miodowe, karmelowe, porto, sherry, itd. To jest ten efekt przeleżakowywania porterów. Jak przy tym zaś jesteśmy, to piłem ostatnio Mazowieckie pasteryzowane i było tak strasznie utlenione, że z trudem dopiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 trochę a`propos... na balu kapitańskim po zeszłoweekendowym Nord Cup w Gdańsku piłem amberowego koźlaka z beczki... mój szacun dla Ambera wzrósł niepomiernie... pyszne!... w wersji butelkowej nie wydawało mi się tak dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się