diask Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Witam, układam recepturę na Braggota - połączenie miodu pitnego z piwem. Chciałbym podkreślić odczucie miodu przez dużą gęstość piwa. W tym celu chce użyć słodu żytniego. Nie wiem na ile to prawda, ale słód gryczany ma wnosić posmaki miodowe. Chciałem użyć dodatkowo słód colorado honig, ale nie można go teraz kupić. Słód Biscuit ma podnieść słodycz, a Monachijski zbudować podbudowę słodową. Chmielenie na 20 IBU. Drożdze MEAD M05 Mangrove Jack's lub podobne do produkcji miodu pitnego. Pytanie czy taka receptura dobrze się prezentuje? Czy potrzeba coś dodać? Czy proporcje są odpowiednie? 27.4 BLG 13.2% ABV 12.3 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Monachijski typ I 1 kg 19% 79 % 16 Ziarno Żytni 1 kg 19% 85 % 8 Ziarno Gryczany 0.5 kg 9.5% 65 % 4 Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 4.8% 79 % 45 Cukier Miód 2.5 kg 47.6% 94 % 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 13 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Zobacz sobie u Dori na blogu jest fajna receptura. Ja robiłem bragota na wyslodkach po porterze żytnim na razie leżakuje. Na pewno musi dobrej jakości miód. Sam użyłem wielokwiat, nawłoć, fasolowy. https://www.piwo.org/forums/topic/28933-browar-miodka/?do=findComment&comment=515974 Edytowane 13 Maja 2020 przez Marcin Skwira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 11 minut temu, Marcin Skwira napisał: Zobacz sobie u Dori na blogu jest fajna receptura. Ja robiłem bragota na wyslodkach po porterze żytnim na razie leżakuje. Na pewno musi dobrej jakości miód. Sam użyłem wielokwiat, nawłoć, fasolowy. https://www.piwo.org/forums/topic/28933-browar-miodka/?do=findComment&comment=515974 Dzięki za podpowiedź. Wlaśnie jej recepturą się inspirowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi