Jump to content

Pomoc w recepturze - Braggot


diask

Recommended Posts

Witam, układam recepturę na Braggota - połączenie miodu pitnego z piwem. Chciałbym podkreślić odczucie miodu przez dużą gęstość piwa.  W tym celu chce użyć słodu żytniego. Nie wiem na ile to prawda, ale słód gryczany ma wnosić posmaki miodowe.  Chciałem użyć dodatkowo słód  colorado honig, ale nie można go teraz kupić. Słód Biscuit ma podnieść słodycz, a Monachijski zbudować podbudowę słodową. Chmielenie na 20 IBU. Drożdze MEAD M05 Mangrove Jack's lub podobne do produkcji miodu pitnego. Pytanie czy taka receptura dobrze się prezentuje? Czy potrzeba coś dodać? Czy proporcje są odpowiednie?

 

27.4 BLG

13.2% ABV

12.3 SRM

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Strzegom Monachijski typ I 1 kg 19% 79 % 16
Ziarno Żytni 1 kg 19% 85 % 8
Ziarno Gryczany 0.5 kg 9.5% 65 % 4
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 4.8% 79 % 45
Cukier Miód  2.5 kg 47.6% 94 % 20

 

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Marcin Skwira napisał:

Zobacz sobie u Dori na blogu jest fajna receptura. Ja robiłem bragota na wyslodkach po porterze żytnim na razie leżakuje. Na pewno musi dobrej jakości miód. Sam użyłem wielokwiat, nawłoć, fasolowy. 

https://www.piwo.org/forums/topic/28933-browar-miodka/?do=findComment&comment=515974

Dzięki za podpowiedź. Wlaśnie jej recepturą się inspirowałem

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.