bolo07 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Witam Chciałem sobie zrobić to piwko ale teraz nie mam odpowiedniej temperatury w piwnicy, która waha się około 20°C . mam pytanie czy mogę zamienić drożdże z przepisu dolnej fermentacji Fermentis Saflager S-23 na Drożdże górnej fermentacji Safale S-04. nie popsuje to smaku piwa?? A jeżeli taka zamiana jest nie wskazana to jaki przepis na teraz polecicie?? oczywiście nie bardzo skomplikowany i chodzi mi raczej o piwa jasne, z wyraźną ale łagodną goryczką. z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Drożdże zamienić zawsze możesz - ale dostaniesz inne piwo. Rób, będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Pils jak każdy lager uzyskuje się wyłącznie w wyniku fermentacji w niskich temperaturach z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji. W wyższych temperaturach nie uzyskasz smaków lagerowych, bez względu na rodzaj użytych słodów, ekstraktów, czy gotowców. Przy temperaturze 20 stopni i drożdżach Safale S 04 możesz zrobić dobre piwo górnej fermentacji, sugeruję jakiś styl angielski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo07 Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 (edytowane) OK Dzięki za rade a jakie piwko angielskiego stylu polecicie?? Edytowane 19 Lipca 2010 przez bolo07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Mozesz zastosować drożdże Wyeast 2112 california lager przedzial temp. 18-20 st.C. Dają piwo o czystym charakterze, tak jak lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 OK Dzięki za rade a jakie piwko angielskiego stylu polecicie?? Przeglądnij receptuty na forum, dopasuj do posiadanych surowców. Drożdże Safale S 04 są dość uniwersalne można je użyć praktycznie do wszystkich Ale i Stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi