Jump to content

Pils (Mgliste), Andrzej Smyk ||| zamiana drożdży

Recommended Posts

Witam

Chciałem sobie zrobić to piwko ale teraz nie mam odpowiedniej temperatury w piwnicy, która waha się około 20°C . mam pytanie czy mogę zamienić drożdże z przepisu dolnej fermentacji Fermentis Saflager S-23 na Drożdże górnej fermentacji Safale S-04. nie popsuje to smaku piwa?? A jeżeli taka zamiana jest nie wskazana to jaki przepis na teraz polecicie?? oczywiście nie bardzo skomplikowany i chodzi mi raczej o piwa jasne, z wyraźną ale łagodną goryczką.

z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Pils jak każdy lager uzyskuje się wyłącznie w wyniku fermentacji w niskich temperaturach z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji. W wyższych temperaturach nie uzyskasz smaków lagerowych, bez względu na rodzaj użytych słodów, ekstraktów, czy gotowców. Przy temperaturze 20 stopni i drożdżach Safale S 04 możesz zrobić dobre piwo górnej fermentacji, sugeruję jakiś styl angielski.

OK Dzięki za rade ;) a jakie piwko angielskiego stylu polecicie??

Przeglądnij receptuty na forum, dopasuj do posiadanych surowców. Drożdże Safale S 04 są dość uniwersalne można je użyć praktycznie do wszystkich Ale i Stoutów.