Skocz do zawartości

Pils (Mgliste), Andrzej Smyk ||| zamiana drożdży


bolo07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem sobie zrobić to piwko ale teraz nie mam odpowiedniej temperatury w piwnicy, która waha się około 20°C . mam pytanie czy mogę zamienić drożdże z przepisu dolnej fermentacji Fermentis Saflager S-23 na Drożdże górnej fermentacji Safale S-04. nie popsuje to smaku piwa?? A jeżeli taka zamiana jest nie wskazana to jaki przepis na teraz polecicie?? oczywiście nie bardzo skomplikowany i chodzi mi raczej o piwa jasne, z wyraźną ale łagodną goryczką.

z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pils jak każdy lager uzyskuje się wyłącznie w wyniku fermentacji w niskich temperaturach z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji. W wyższych temperaturach nie uzyskasz smaków lagerowych, bez względu na rodzaj użytych słodów, ekstraktów, czy gotowców. Przy temperaturze 20 stopni i drożdżach Safale S 04 możesz zrobić dobre piwo górnej fermentacji, sugeruję jakiś styl angielski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK Dzięki za rade ;) a jakie piwko angielskiego stylu polecicie??

Przeglądnij receptuty na forum, dopasuj do posiadanych surowców. Drożdże Safale S 04 są dość uniwersalne można je użyć praktycznie do wszystkich Ale i Stoutów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.