ceemte Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Koledzy i Koleżanki, od ostatniego warzenia zastanawiam się, co poszło nie tak przy ostatniej warce ale jakoś nie mogę nic wymyślić. Otóż wszystko było w porządku aż do chmielenia. Przy chłodzeniu chłodnicą zanurzeniową stwierdziłem, że warka bardzo wyraźnie zmętniała w stosunku do klarowności po filtracji. Osadów białkowych też wytrąciło się mniej niż zwykle. Myślałem, że wyklaruje się nieco po fermentacji ale już 2 tygodnie i zmian żadnych. Skład to 100% słod pale ale. Kolor - jakby do piwa dolać mleka. Czy znacie jakieś czynniki, które mogą wywołać taki efekt? Warzyłem tak jak zwykle, przy użyciu tych samych sprzętów. Czy stary słód może tak się zachowywać? Ten worek już chyba z rok miał... Jeśli chodzi o smak to szału nie ma ale jest pijalne. Jeszcze spróbuję żelatyny ale nie mam wielkich nadziei... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 (edytowane) U mnie często przy Pale malt nie dochodzi wyraźnego przełomu co skutkuje zmętnieniem warki, jeśli piwo nie wyklaruje się po cichej staram sie już wtedy wyklarować piwo żelatyną lub karukiem. Edytowane 19 Lipca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Cześć Masz możliwość schłodzenia warki? Nie piszesz na jakich drożdżach fermentowałeś ale jak na górnych, to kilka dni w niskiej tem. powinno przyspieszyć klarowanie. A jak nie pomoże to żelatyna, ale ostatnio Zbynek pisał że lepsze efekty są faktycznie po schłodzeniu warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 Cześć Masz możliwość schłodzenia warki? Nie piszesz na jakich drożdżach fermentowałeś ale jak na górnych, to kilka dni w niskiej tem. powinno przyspieszyć klarowanie. (...) Racja. Wczoraj po napisaniu posta odlalem 3 litry i wstawilem do lodowki. Dzisiaj rano wyraznie ciecz sie rozdzielila - polowa jest metna jak wczoraj, a polowa juz w miare przyzwoita. Problem w tym, ze az polowa jest dalej metna. Czy wysoka temperatura, jaka panowala ostatnio, mogla spowodowac takie ogromne namnozenie drozdzy, ze wypelnily dokladnie cala warke i nawet nie kwapia sie do opadniecia? Drozdze to plynne Kolsch wyeast, III generacja. Reszta warki spoczywa teraz w baniaku po wodzie 20l. Potraktuje dzisiaj zelatyna, jesli uda mi sie kupic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 20 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2010 U mnie praktycznie zawsze brzeczka mętnieje w czasie chmielenia, to chyba kwestia łączenia się białek z garbnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Piwko postalo troche w lodowce i zdecydowanie sie wyklarowalo. Dwa dni temu wlalem zelatyne, niedlugo bede butelkowal to wrzuce zdjecia porownawcze, moze komus sie kiedys przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 trochę późno ale w końcu zebrałem się aby wrzucić fotorelację. Może komuś się przyda/zachęci do eksperymentów z klarowaniem. Ja byłem zmuszony, ponieważ po burzliwej mój produkt bardziej brzypominał brudne mleko niż piwo... Dzięki mojej wyrozumiałej żonie możliwe było umieszczenie całego fermentora w lodówce na 2 tygodnie i piwko zostało uratowane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się