godal07 Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 Warka #25 - Witbier - 29/07/2023 Wielkość warki: 21l Ekstrakt: 11.5°Blg IBU: 15 Zestaw od TB, lekko zmodyfikowany. Zasyp: Heidenberg /Bestmaltz - 2 kg Pszenica niesłodowana - 1 kg Pilzneński /Viking - 0.6 kg Pszeniczny /Bestmaltz - 0.5 kg Chmiele: Lubelski (alfa 3.7%) - 30g Drożdże: K-97 - suche - 1 paczka Dodatki: Kolendra - 15g Curacao - 15 g 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5 Zacieranie: 52°C - 15 min 63°C - 50 min 72°C - 20 min Wygrzew - 78°C - 10 min Pszenica skleikowana - gotowana 5 min w 5l wody. Woda do zacierania: 17l 12l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Lubelski - 30g - 60 min Kolendra - 15g - 10 min Curacao - 15g - 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Warka #26 - Milk (Chocolate) Stout #2 - 11/11/2023 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 16°Blg (z laktozą) IBU: 27 Delikatnie zmodyfikowana receptura od Brokreacji Zasyp: Pale Ale /Viking - 3.2 kg Monachijski ciemny /Viking - 1 kg Czekoladowy ciemny /Fawcett - 0.25 kg Pale Chocolate /Fawcett - 0.25 kg Carafa Special III - 0.15 kg Chmiele: Magnum (alfa 12.1%) - 25g Drożdże: US-05 - suche - 1 paczka Dodatki: Laktoza - 700g Łuska kakaowa - 100g 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5 Zacieranie: 69°C - 60 min Wygrzew - 78°C - 5 min Woda do zacierania: 18l 12l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Magnum - 10g - 45 min Magnum - 15g - 15 min Laktoza - 700g - 5 min Łuska kakaowa zamierza trafić na cichą - 14 dni. Prawdopodobnie wrzucę ją wcześniej w jakiś alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 19 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Warka #27 - American Wheat #2 - 19/01/2024 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 11.8°Blg IBU: 30 Zasyp: Pilzneński /Viking - 2.2 kg Pszeniczny /Viking - 2.2 kg Chmiele: Mosaic (alfa 11.8%) - 50g Centennial (alfa 10.9%) - 15g Cascade (alfa 6.5%) - 10g Drożdże: US-05 - suche - 1 paczka Dodatki: 4g gipsu do zacieru 3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5 Zacieranie: 67°C - 60 min Wygrzew - 76°C - 5 min Woda do zacierania: 15.5l 13l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Centennial - 15g - 60 min Cascade - 10g - 15 min Mosaic - 50g - hopstand 10 min Chmielone w hopspiderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 23 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca Warka #28 - East Coast IPA - 23/03/2024 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 15°Blg IBU: 43 Jako że słodów karmelowych niespodziewanie brakło, postanowiłem ratować barwę małym dodatkiem Carafy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zasyp: Pale Ale /Viking - 4 kg Wiedeński /Viking - 1 kg Pszeniczny /Viking - 0.5 kg Carafa Special III - 20g Chmiele: Mosaic (alfa 11.8%) - 50g Citra (alfa 13.7%) - 20g Cascade (alfa 6.5%) - 40g Amarillo (alfa 10.1%) - 100g Drożdże: US-05 - suche - 2 paczki Dodatki: 2.8 ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 6.0 Zacieranie: 69°C - 60 min Wygrzew - 77°C - 5 min Woda do zacierania: 20l 11l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Citra - 20g - 60 min Cascade - 40g - hopstand 15 min Mosaic - 50g - hopstand 15 min Planowane chmielenie na zimno 100g Amarillo (3 dni) Chmielone w hopspiderze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca Podpowiesz jak smakował Twój koźlak? Podoba mi się zasyp, może lekko bym go zmodyfikował, dodając więcej karmelowych. Jak Ci wyszedł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 30 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja Sorry, dopiero teraz zauważyłem Twoje pytanie. Z koźlaka byłem bardzo zadowolony, jedna z moich najlepszych warek. Był słodkawy, karmelowy, ale nie przytłaczający. Każdy, kto próbował był zachwycony Także polecam jeśli jeszcze nie go nie uwarzyłeś Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano Wtorek o 11:38 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 11:38 Zapomniana warka dodana po czasie. Warka #29 - Saison - 30/05/2024 Wielkość warki: 20l Ekstrakt: 14°Blg IBU: 35 Zasyp: Pilzneński /Viking - 2.8 kg Monachijski Jasny /Viking - 0.7 kg Pszeniczny /Viking - 0.5 kg Karmelowy 30 /Viking - 0.3 kg Chmiele: Lubelski (alfa 6%) - 40g Marynka (alfa 7.6%) - 20g Drożdże: FM21 - starter Dodatki: 3.ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (11l) - pH zeszło do 5.6 Cukier kandyzowany - 0.5 kg Suszona skórka pomarańczy - 20g Zacieranie: 63°C - 50 min 73°C - 20 min Wygrzew - 78°C - 5 min Woda do zacierania: 18.5l 11l wody do wysładzania. Gotowanie - 60 min: Marynka - 20g - 60 min Lubelski - 40g - 10 min Suszona skórka pomarańczy - 20g - 10 min Cukier kandyzowany 0.5kg - 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się