Skocz do zawartości

Browar Żółtodziób


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #25 - Witbier - 29/07/2023

 

Wielkość warki: 21l

Ekstrakt: 11.5°Blg

IBU: 15

 

Zestaw od TB, lekko zmodyfikowany. 
 

Zasyp:

Heidenberg /Bestmaltz - 2 kg

Pszenica niesłodowana - 1 kg

Pilzneński /Viking - 0.6 kg

Pszeniczny /Bestmaltz - 0.5 kg

 

Chmiele:

Lubelski (alfa 3.7%) - 30g

 

Drożdże:

K-97 - suche - 1 paczka

 

Dodatki:

Kolendra - 15g

Curacao - 15 g
3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5

 

Zacieranie:

52°C - 15 min
63°C - 50 min
72°C - 20 min

Wygrzew - 78°C - 10 min

 

Pszenica skleikowana - gotowana 5 min w 5l wody. 
 

Woda do zacierania: 17l

12l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Lubelski - 30g - 60 min

Kolendra - 15g - 10 min

Curacao - 15g - 10 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #26 - Milk (Chocolate) Stout #2 - 11/11/2023

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 16°Blg (z laktozą)

IBU: 27

 

Delikatnie zmodyfikowana receptura od Brokreacji

 

Zasyp:

Pale Ale /Viking - 3.2 kg

Monachijski ciemny /Viking - 1 kg

Czekoladowy ciemny /Fawcett - 0.25 kg

Pale Chocolate /Fawcett - 0.25 kg

Carafa Special III - 0.15 kg

 

Chmiele:

Magnum (alfa 12.1%) - 25g

 

Drożdże:

US-05 - suche - 1 paczka

 

Dodatki:

Laktoza - 700g

Łuska kakaowa - 100g
3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5

 

Zacieranie:

69°C - 60 min

Wygrzew - 78°C - 5 min
 

Woda do zacierania: 18l

12l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Magnum - 10g - 45 min

Magnum - 15g - 15 min

Laktoza - 700g - 5 min

 

Łuska kakaowa zamierza trafić na cichą - 14 dni. Prawdopodobnie wrzucę ją wcześniej w jakiś alkohol. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #27 - American Wheat #2 - 19/01/2024

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 11.8°Blg 

IBU: 30

 

Zasyp:

Pilzneński /Viking - 2.2 kg

Pszeniczny /Viking - 2.2 kg

 

Chmiele:

Mosaic (alfa 11.8%) - 50g

Centennial (alfa 10.9%) - 15g

Cascade (alfa 6.5%) - 10g

 

Drożdże:

US-05 - suche - 1 paczka

 

Dodatki:

4g gipsu do zacieru

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

Wygrzew - 76°C - 5 min
 

Woda do zacierania: 15.5l

13l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Centennial - 15g - 60 min

Cascade - 10g - 15 min

Mosaic - 50g - hopstand 10 min

 

Chmielone w hopspiderze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #28 - East Coast IPA - 23/03/2024

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 15°Blg 

IBU: 43

 

Jako że słodów karmelowych niespodziewanie brakło, postanowiłem ratować barwę małym dodatkiem Carafy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Zasyp:

Pale Ale /Viking - 4 kg

Wiedeński /Viking - 1 kg

Pszeniczny /Viking - 0.5 kg

Carafa Special III - 20g

 

Chmiele:

Mosaic (alfa 11.8%) - 50g

Citra (alfa 13.7%) - 20g

Cascade (alfa 6.5%) - 40g

Amarillo (alfa 10.1%) - 100g

 

Drożdże:

US-05 - suche - 2 paczki

 

Dodatki:

2.8 ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 6.0

 

Zacieranie:

69°C - 60 min

Wygrzew - 77°C - 5 min
 

Woda do zacierania: 20l

11l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Citra - 20g - 60 min

Cascade - 40g - hopstand 15 min

Mosaic - 50g - hopstand 15 min

 

Planowane chmielenie na zimno 100g Amarillo (3 dni)

 

Chmielone w hopspiderze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpowiesz jak smakował Twój koźlak? Podoba mi się zasyp, może lekko bym go zmodyfikował, dodając więcej karmelowych. Jak Ci wyszedł?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Sorry, dopiero teraz zauważyłem Twoje pytanie. Z koźlaka byłem bardzo zadowolony, jedna z moich najlepszych warek. Był słodkawy, karmelowy, ale nie przytłaczający. Każdy, kto próbował był zachwycony :) Także polecam jeśli jeszcze nie go nie uwarzyłeś :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Zapomniana warka dodana po czasie.

 

Warka #29 - Saison - 30/05/2024

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 14°Blg

IBU: 35

 

Zasyp:

Pilzneński /Viking - 2.8 kg

Monachijski Jasny /Viking - 0.7 kg

Pszeniczny /Viking - 0.5 kg

Karmelowy 30 /Viking - 0.3 kg

 

Chmiele:

Lubelski (alfa 6%) - 40g

Marynka (alfa 7.6%) - 20g

 

Drożdże:

FM21 - starter

 

Dodatki:

3.ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (11l) - pH zeszło do 5.6

Cukier kandyzowany - 0.5 kg

Suszona skórka pomarańczy - 20g

 

Zacieranie:

63°C - 50 min

73°C - 20 min

Wygrzew - 78°C - 5 min

 

Woda do zacierania: 18.5l

11l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Marynka - 20g - 60 min

Lubelski - 40g - 10 min

Suszona skórka pomarańczy - 20g - 10 min

Cukier kandyzowany 0.5kg - 5 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.