Markin Posted June 5, 2020 Share Posted June 5, 2020 Cześć, po głowie chodzi mi pomysł uwarzenia lekkiego piwa ryżowego na upały z dodatkiem herbaty. Myślałem nad czymś takim: Objętość: 13l Ekstrakt: 12 BLG Alk. 5% IBU: 25 Fermentowalne: Ekstrakt słodowy Bruntal jasny - 1.1 kg Słód pilzneński Wayermann - 0.6 kg Płatki ryżowe - 0.4 kg Słód pszeniczny Wayermann - 0.2 kg (?) Słód Carapils Wayermann (?) - 0.1 kg Chmiel: Styrian Fox - 15g 30' Calista/Cascade PL - 10g 10' Callista/Cascade PL - 10g 0' Drożdże: FM53 Voss Kveik - gęstwa Dodatki: Herbata Earl Grey 40g na 5 dni do fermentora (liście zalane niewielką ilością wrzątku, a po wystudzeniu wszystko wlane do fermentora) Czy waszym zdaniem jest sens dawania tego Carapilsa? Czy ktoś miał do czynienia z Callistą? Sprawdzi się tutaj, czy raczej iść w Cascade PL? Czy taka ilość herbaty nie jest przesadzona? Czy 5 dni nie będzie zbyt długim czasem? Z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
winiar Posted June 5, 2020 Share Posted June 5, 2020 Robię podobne piwo tyle że: - zamiast ryżu daje słód pszeniczny, - chmiel na goryczkę (śladowe ilości, np. Marynka 10-15g) - herbatę Earl Grey (80g) wrzucam w momencie końca gotowania brzeczki (tzw. flame out) i przetrzymuje ok. 10 minut mieszając aby herbata "oddała" jak najwięcej, - na cichą dodaję skórki cytryny. Piwo celuję w max 11,0 Blg. Piwo wychodzi mega pijalne, pozdrawiam. Markin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markin Posted June 6, 2020 Author Share Posted June 6, 2020 11 godzin temu, winiar napisał: - chmiel na goryczkę (śladowe ilości, np. Marynka 10-15g) - herbatę Earl Grey (80g) wrzucam w momencie końca gotowania brzeczki (tzw. flame out) i przetrzymuje ok. 10 minut mieszając aby herbata "oddała" jak najwięcej, Piwo wychodzi mega pijalne, pozdrawiam. Rozumiem, że to wszystko pod warkę 20l Jak z armomatami herbacianymi? Są wyraźne? Nie dajesz chmielu na aromat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
winiar Posted June 7, 2020 Share Posted June 7, 2020 Tak, warki wychodzą mi po około 22l. Aromat bardziej cytrynowy, smak herbaciany. Pijący mówią na to Nestea ? Markin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markin Posted June 18, 2020 Author Share Posted June 18, 2020 A jak jest różnica między płatkami a zwykłym ryżem? Raczej nie miałem w planach bruta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markin Posted June 19, 2020 Author Share Posted June 19, 2020 1 godzinę temu, tamtomasz napisał: Ja nie mam pojęcia, myślałem, że się dowiem z twojej receptury ? Na płatkach na pewno ci wyjdzie brut, płatki ryżowe dodaje się właśnie po to, żeby piwo było bardziej wytrawne. Wygląda na to, że ludzie używają ryżu lub płatków zamiennie, z tego, co przeczytałem w tym temacie: https://www.piwo.org/forums/topic/15439-piwa-z-ryżem/ Wiesz co, smakowała mi otomata od Pinty i pomyślałem, że nie będzie to, zły pomysł spróbować zrobić przynajmniej coś podobnego. Myślę, że ta ilość płatków, którą chcę dodać nie powinna sprawić, że to będzie piwo mega wytrawne. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now