Jump to content

Jędrzej Fermentation


Recommended Posts

Warka 1: Dry Stout (zestaw)

Warka 2: Prostak - Iunga SMASH

Warka 3: Dry Stout - Czekoladowe czeluści

Warka 4: 100l paipa - Żywica

Warka 5: Ciemny lekki ale - Cienki jak wirus. 18% żyta.

Warka 6: Wędzony ale - Wędzony sad

Warka 7: 100l Czerwony ale - Czerwony smoczek. Odrodzenie

Warka 8: Brązowy lekki Ale - Wirus. Druga fala. 30% żyta.

Warka 9: Rosanke na Kveikach

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Pomysly na kolejne warki:

1. 100l firmowe wielozborzowe apa 4%

2. Poprawka wedzonego na innych drozdzach

3. 50l jeczmien żyto owies gryka 5%

4. (Zrobione) Poprawka wirusa. Mniej goryczy. Jasniejszy. Wiecej żyta

5. Przyprawione bezchmielowo (gruit)

6. Zytnio gryczane

7. 2%

8. Podobne do rosanke na kweikach. Bez chmielu. Zioła (może jałowiec). Zyto. Wedzony.

 

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 1:

Pierwsze w życiu podejscie do piwa.

Dry Stout 12BLG - zestaw surowców zakupiony razem ze sprzętem od Twojego Browaru.

Do tego musiałem dokupić gar. Znalazłem niedrogi chyba w Leclerku 22,5l.

3,5kg - Pale Ale

0,2kg - czekoladowy

0,3kg - jęczmień prażony

0,5kg - płatki owsiane

 

Chmiel nie pamiętam

 

Drożdże suche - Mauribrew Draught

 

Temperatura fermentacji: 19°C

 

Nagazowanie: 1,9, 4,7g/l glukoza

 

Pierwsze koty za płoty.

Źle uwodnione drożdże.

Z małego garnka wyszło 16BLG zamiast 12.

Komplikacje przy filtracji.

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 2:

Prostak - Iunga SMASH

 

Blg. 12,0

ibu. 34

 

4,3kg - pale ale

 

20g, 60' - iunga

10g, 2' - iunga

 

gestwa po dry stoucie mauribrew draught - 200ml

 

zacieranie w 73°C - 60 min

spadek temp do 68°C

 

Temperatura fermentacji: 19°C

 

Nagazowanie: ok.2,7, 7,85g/l glukoza

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 4:

8.06.2020

PAIPA - Żywica. 100l! (wyszło chyba 85l)

 

BLG. 10,5

IBU. 36

 

10,0kg - Pale Ale

2,0kg -  pszeniczny

2,28kg - płatki owsiane

0,05kg - pszeniczny prażony czekoladowy

 

50g, 60' - Marynka

40g, 60' - Iunga

50g, 0' - Simcoe

30g, 0' - Sybilla

 

(Było coś chmielone ne zimno chyba Simcoe i tylko do dwóch chyba beczek)

 

suche US-05

 

66°C - 55'

72°C - 5'

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielin.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Wydajność: 85,0%

 

Burzliwa: 18dni

Cicha: 21.04.2020 - 18dni

Rozlew: 9.05.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie: 2,1, 5,4g/l glukoza (chyba)

 

BLG końcowe: jakoś nie sprawdzałem

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 5:

3.04.2020

Brązowy lekki ale - Cienki jak wirus. (18% żyta)

 

BLG. 8,2 (zakładane. jakoś nie sprawdziłem)

IBU. 46

 

2,5kg - Pale Ale

0,6kg -  żytni

0,25kg - pszeniczny prażony czekoladowy

 

30g, 60' - Simcoe

 

suche S-04 albo US-05 (nie pamiętam)

 

66°C - 55'

72°C - 5'

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielin.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Wydajność: ?

 

Burzliwa: 18dni

Cicha: 21.04.2020 - 18dni

Rozlew: 9.05.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie: 2,1, 5,4g/l glukoza

 

BLG końcowe: jakoś nie sprawdzałem

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 6:

10.04.2020

Wędzony Ale - Wędzony Sad

 

BLG. 12,2

IBU. 22

 

1,0kg - wędzony czereśnią

1,0kg - wędzony wiśnią

1,0kg - wędzony gruszą

1,0kg - wędzony jabłonią

1,0kg - wędzony brzozą

0,5kg - gryczany

 

34g, 75' - Lubelski

13g 15' - Lubelski

 

68°C - 50'

72°C - 10'

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielin.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Uwarzone ok. 21l, uzupełnione wodą do 25l.

 

suche T-58 (zjebałem. trzeba było K-97)

 

Czas od wstawienia na palnik do wyłączenia palnika: ok. 4h

Wydajność: 73,7%

 

Burzliwa: 18dni

Cicha: 28.04.2020 - 26dni

Rozlew: 24.05.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie: 2,5, 7,0g/l glukoza

 

BLG końcowe: 3,0 (75%), 4,8%alk

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 7:

30.04.2020

Czerwony Ale - Czerwony Smoczek. Odrodzenie. 100l!

 

BLG. 9,6

IBU. 25

 

10,35kg - Pale Ale

3,0kg - Karmel 50

2,0kg - Monachijski ciemny

0,25kg - Jęczmień prażony

 

60g, 60' - Mosaic

40g, 0' - Mosaic (po wystygnięciu brzeczki do dwóch beczek - 50l)

 

69°C - 90' (miało być 60' ale coś poszło nie tak)

 

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielu.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Uwarzone ok. 85l, uzupełnione wodą do 100l.

 

suche S-04

 

Czas od wstawienia na palnik do wyłączenia palnika: ok7-8h

Wydajność: 85,5%

 

Burzliwa: ok. 30-37dni

Cicha: ok. 7dni

Rozlew:

beczka 1 (pomarańczowy kapsel): 7.06.2020

beczka 2 (czerwony kapsel): 9.06.2020

beczka 3 (żółty kapsel): 13.06.2020

beczka 4 (fioletowy kapsel): 14.06.2020

 

Temperatura fermentacji: 20°C

 

Nagazowanie:

beczka 1: 2,6, 6,6g/l sacharoza

beczka 2: 2,4, 6,4g/l glukoza

beczka 3: 2,6, 7,2g/l glukoza

beczka 4: 2,75, 7,7g/l glukoza

 

BLG końcowe:

beczka 1: z 20g Mosaica na zimno - 1,5BLG (84%), 4,3%alk (mega klarowne!)

beczka 2: bez chmielu na zimno - 2,5BLG (74%), 3,7%alk (mętne)

beczka 3: z 20g Mosaica na zimno - 1,5BLG (84%), 4,3%alk (mega klarowne!)

beczka 4: z mj na zimno - 2,2BLG (77%), 3,9%alk (bardzo mętne)

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Warka 8:

11.06.2020

Brązowy lekki Ale - Wirus. Druga fala. 30% żyta.

 

Blg. 7,0

IBU. 36

 

2,0kg - Pale ale

1,0kg - żytni

0,15kg - jęczmień palony

 

50g, 60" - Lubelski

 

66°C - 60'

72°C - 30'

 

Do wysładzania użyłem o 4l więcej wody niż obliczenia przewidywały.

Brzeczka do fermentacji bez oddzielenia chmielu.

Odstawione do naturalnego stygnięcia.

 

Uwarzone 17,2l, uzupełnione wodą do 25,2l.

 

gęstwa S-04 po Czerwonym Smoczku

 

Czas od wstawienia na palnik do wyłączenia palnika: 4,5h

Wydajność: 75,0%

 

Burzliwa + Cicha: 26dni

Rozlew: 7.07.2020

 

Nagazowanie: 2,3, 6,6g/l glukoza

 

BLG końcowe: 1,2 (82%), 3,0%alk.

 

Nastepnym razem wolniej wysładzać.

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Warka 9

11.07.2019

Rosanke na Kveikach

 

Blg: 9,1

IBU

 

2,25kg Pale Ale

2,15kg żytni

0,1kg jęczmień palony

 

68°C - 70'

72°C - 30'

79°C - aut

 

5g, 60' - bylica podsuszona

5g, 30' - krwawnik podsuszony

20g, 30' - krwawnik świeży

(kwiaty i liście)

 

Odstawione do naturalnego stygnięcia. Do fermentacji 24l.

 

Wydajność: 63%. Z uwagi na źle ześrutowany słód żytni.

 

Kveik Tormodgarden - starter z suchych płatków na wysłodzinach (ok. 4blg)

 

Wiadro 1. Mocne

Herbatka: 5g macierzanka + 8g lipa

 

Wiadro 2. Połówkowe

Herbatka: 10g macierzanka + 15g lipa

 

Edited by wujasjedrek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.