pablo_ns Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 (edited) Koledzy kupiłem drugi brewkit: Brewkit MASTER PINT AMERICAN WHEAT 23L, gdzie w instrukcji napisane jest: INSTRUKCJA: 1. Wyczyść i wysterylizuj cały sprzęt przy pomocy środków sterylizujących. 2. Usuń saszetkę z drożdżami spod spodu i wsadź worek do ciepłej wody na 15 minut. 3. Rozpuść 1kg cukru (najmniej zalecane), glukozy lub 1,7kg ekstraktu słodowego (najlepszy efekt). Dodaj do fermentora. 4. Przelać ekstrakt słodowy do fermentora, przepłukać gorącą wodą torebkę i zawartość dodać do fermentora. 5. Uzupełnij fermentor do 23L wodą tak, aby całość miała temperaturę 20-25°C. Zamieszaj dobrze, dodaj drożdże. 6. Zamocuj rurkę fermentacyjną do fermentora i zostaw na ok. 10 dni w temperaturze 20-25°C. Ustaw fermentor bezpiecznie, aby nie wyciekła zawartość. 7. Po 10 dniach sprawdź odczyt hydrometru lub cukromierza. Jeśli hydrometr jest na pozycji 1009 lub mniej przystąp do butelkowania / beczkowania. Jeśli jest powyżej 1009 – poczekaj kilka dni. W przypadku cukromierza najlepiej jak wartość będzie wskazywał 1°BLG, jeżeli jest więcej – zaczekaj kilka dni. koledzy czy aby uniknąć zakażenia i dla lepszego wymieszaniu mogę zagotować 3l wody dodać składniki i dopiero dac do ferminatora??? Nie stracę wtedy na smaku ? Edited June 20, 2020 by pablo_ns Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz Mięsny Posted June 21, 2020 Share Posted June 21, 2020 Spoko, możesz tak zrobić, nic się raczej nie stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now