pablo_ns Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Koledzy kupiłem drugi brewkit: Brewkit MASTER PINT AMERICAN WHEAT 23L, gdzie w instrukcji napisane jest: INSTRUKCJA: 1. Wyczyść i wysterylizuj cały sprzęt przy pomocy środków sterylizujących. 2. Usuń saszetkę z drożdżami spod spodu i wsadź worek do ciepłej wody na 15 minut. 3. Rozpuść 1kg cukru (najmniej zalecane), glukozy lub 1,7kg ekstraktu słodowego (najlepszy efekt). Dodaj do fermentora. 4. Przelać ekstrakt słodowy do fermentora, przepłukać gorącą wodą torebkę i zawartość dodać do fermentora. 5. Uzupełnij fermentor do 23L wodą tak, aby całość miała temperaturę 20-25°C. Zamieszaj dobrze, dodaj drożdże. 6. Zamocuj rurkę fermentacyjną do fermentora i zostaw na ok. 10 dni w temperaturze 20-25°C. Ustaw fermentor bezpiecznie, aby nie wyciekła zawartość. 7. Po 10 dniach sprawdź odczyt hydrometru lub cukromierza. Jeśli hydrometr jest na pozycji 1009 lub mniej przystąp do butelkowania / beczkowania. Jeśli jest powyżej 1009 – poczekaj kilka dni. W przypadku cukromierza najlepiej jak wartość będzie wskazywał 1°BLG, jeżeli jest więcej – zaczekaj kilka dni. koledzy czy aby uniknąć zakażenia i dla lepszego wymieszaniu mogę zagotować 3l wody dodać składniki i dopiero dac do ferminatora??? Nie stracę wtedy na smaku ? Edytowane 20 Czerwca 2020 przez pablo_ns Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Spoko, możesz tak zrobić, nic się raczej nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się