Jump to content

Pozyskiwanie drożdży - które to które?


Recommended Posts

Cześć, przed chwilą był rozlew mojego pierwszego piwa. Postanowiłem zebrać gęstwę. Wlałem na dno fermentora przegotowaną wodę, a następnie przelałem to do słoika. Chcę to następnie przelać do dwóch mniejszych. Uzyskałem w słoiku dwie warstwy - płynna jasna oraz stała ciemniejsza (na dnie). Chyba do końca nie wiem, która część jest ze zdrowymi drożdzami, a która z martwymi. 

Link to comment
Share on other sites

Niekoniecznie ciemne = martwe. Czasem gestwa ma jednolity kolor.
Przyjmuje się, że w całej objętości gestwy jest porównywalna liczba komórek żywych i martwych. Rozwarstwienie jest kwestią różnych zanieszyszczeń, białek itp.

Tak czy inaczej jak masz jaśniejsza to lepiej brać tę warstwę, ale nic się nie stanie jak zamieszasz całość i dodasz odpowiednią ilość.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.