Markin Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Cześć, przed chwilą był rozlew mojego pierwszego piwa. Postanowiłem zebrać gęstwę. Wlałem na dno fermentora przegotowaną wodę, a następnie przelałem to do słoika. Chcę to następnie przelać do dwóch mniejszych. Uzyskałem w słoiku dwie warstwy - płynna jasna oraz stała ciemniejsza (na dnie). Chyba do końca nie wiem, która część jest ze zdrowymi drożdzami, a która z martwymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Ciemne=martwe. Gdzieś ty czytalem że powinno się delikatnie zbierać jasne drożdże łyżka z dna fermentora. Tak aby nie "szurać" łyżką po dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Niekoniecznie ciemne = martwe. Czasem gestwa ma jednolity kolor.Przyjmuje się, że w całej objętości gestwy jest porównywalna liczba komórek żywych i martwych. Rozwarstwienie jest kwestią różnych zanieszyszczeń, białek itp.Tak czy inaczej jak masz jaśniejsza to lepiej brać tę warstwę, ale nic się nie stanie jak zamieszasz całość i dodasz odpowiednią ilość.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Dobra, już wszystko jasne. Po prostu jeszcze raz ją przemyłem i teraz mam eleganckie jasne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się