Markin Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Cześć, przed chwilą był rozlew mojego pierwszego piwa. Postanowiłem zebrać gęstwę. Wlałem na dno fermentora przegotowaną wodę, a następnie przelałem to do słoika. Chcę to następnie przelać do dwóch mniejszych. Uzyskałem w słoiku dwie warstwy - płynna jasna oraz stała ciemniejsza (na dnie). Chyba do końca nie wiem, która część jest ze zdrowymi drożdzami, a która z martwymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Ciemne=martwe. Gdzieś ty czytalem że powinno się delikatnie zbierać jasne drożdże łyżka z dna fermentora. Tak aby nie "szurać" łyżką po dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Niekoniecznie ciemne = martwe. Czasem gestwa ma jednolity kolor.Przyjmuje się, że w całej objętości gestwy jest porównywalna liczba komórek żywych i martwych. Rozwarstwienie jest kwestią różnych zanieszyszczeń, białek itp.Tak czy inaczej jak masz jaśniejsza to lepiej brać tę warstwę, ale nic się nie stanie jak zamieszasz całość i dodasz odpowiednią ilość.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Dobra, już wszystko jasne. Po prostu jeszcze raz ją przemyłem i teraz mam eleganckie jasne drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi