Skocz do zawartości

Pozyskiwanie drożdży - które to które?


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przed chwilą był rozlew mojego pierwszego piwa. Postanowiłem zebrać gęstwę. Wlałem na dno fermentora przegotowaną wodę, a następnie przelałem to do słoika. Chcę to następnie przelać do dwóch mniejszych. Uzyskałem w słoiku dwie warstwy - płynna jasna oraz stała ciemniejsza (na dnie). Chyba do końca nie wiem, która część jest ze zdrowymi drożdzami, a która z martwymi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niekoniecznie ciemne = martwe. Czasem gestwa ma jednolity kolor.
Przyjmuje się, że w całej objętości gestwy jest porównywalna liczba komórek żywych i martwych. Rozwarstwienie jest kwestią różnych zanieszyszczeń, białek itp.

Tak czy inaczej jak masz jaśniejsza to lepiej brać tę warstwę, ale nic się nie stanie jak zamieszasz całość i dodasz odpowiednią ilość.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.