smola Opublikowano 6 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) Cześć, jestem Smoła. Zaczynam naukę warzenia od brewkitu, a w tym miejscu będę opisywał swoje poczynania. Mam cichą nadzieję, że w tym temacie będę mógł liczyć na Waszą pomoc, rady i krytykę. Warki: #1 Coopers Lager - brewkit #2 Silesian Lager - brewkit #3 Milkshake Mango IPA #4 Pszeniczne po mojemu #5 Czeska 12* #6 Czeska 13* #7 Milkshake Mango IPA 31-08-2020 #8 Pszeniczne 27 litrów / po mojemu 07-09-2020 Edytowane 7 Września 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) #1 Coopers Lager 29-06-2020 Brewkit: Coopers Lager Ekstrakt słodowy: Malt extrakt light 1,7kg Drożdże: Safale US-05; 1 x 11,5g Woda: 3l przegotowanej + uzupełnienie do 23 l źródlaną z Dino. BLG początkowe: 12,5* BLG końcowe: 2* Nastawione 29-06. Drożdże uwodnione wg instrukcji, dodane po ok 60' do brzeczki o temp. 15°C. Temp. fermentacji 15°C. PS. To nie lager - górna fermentacja. 16.07 dzisiaj pierwsze badanie BLG, wynik 2,5*. Próba organoleptyczna: pachnie i smakuje bardzo dobrze, jest obiecująco?. 19-07 cold crash w 2°C. 22-07 Butelkowane. Cukier z miarki, ok 3g/0,5l. Edytowane 22 Lipca 2020 przez smola małe poprawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 (edytowane) #2 Silesian Lager 06-07-2020 Brewkit: Silesian Lager Ekstrakt słodowy: WES ekstrakt słodowy bursztynowy 1,7kg Drożdże: Saflager W-34/70; 2 x 11,5g Woda: 3l przegotowanej + uzupełnienie do 23 l źródlaną z Dino. BLG początkowe: 11* Nastawione 06-07-2020. Drożdże uwodnione wg instrukcji, dodane po ok 30' do brzeczki o temp. 12°C, uprzednio schłodzone do 17°C. Temp. fermentacji 10/11°C. Fotka po 12h. 15.07 w lodówce mocno czuć siarkowodorem. 03.08 obniżono temp. do 1°C. BLG końcowe 2,5*. 10.08 rozlew. 42x0,5l + 3x0,33l. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) #3 Milkshake Mango IPA 28-07-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 1,7kg Bruntal ekstrakt pszeniczny 1,7kg Dodatki smakowe: pulpa mango w trzecim dniu burzliwej 1800g laktoza 500g ekstrakt waniliowy naturalny Dr Oetker 2 x 30ml Drożdże: Safale US-05, gęstwa po warce #1 500 ml Gotowanie: 8l wody + ekstrakt 1,7kg 10' min przed końcem dodano 500g laktozy pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino. na koniec dwa ekstrakty naturalne waniliowe Dr Oetker Chmielenie: 15' Equanot 30g Chmielenie na zimno Mosaic dwa dni przed rozlewem 60g IBU: 23 BLG początkowe: 14,3* BLG końcowe: 4,1* Fermentacja: 28-07-2020 godz 1:55, dodano drożdże gęstwa Safale US-05 gęstwa po warce #1. Po około 6h ruszyły jak szalone. Temp. brzeczki 15°C. 4 dni przed rozlewem cold crash w -0,5°C. Refermentacja: Syrop z cukru 140g + 0,7l wody, 5g witaminy C Rozlew: 19-08-2020 39 x o,5l + 0,33l. Filtracja - hop spider, dwie podkolanówki i druciak. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) #4 Pszeniczne / po mojemu 29-07-2020 Warka wzorowana na recepturze forumowicza @Jancewicz warka #7 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy pszeniczny 3,4kg Słody: Słód carahell 0,5kg Drożdże: Safbrew WB-06, 5,5g Dodatki smakowe: ksylitol 40g Zacieranie: Słód carahell zacierano przez 60 min. w temp. 70°C-73°C Gotowanie: 8l wody + ekstrakt 1,7kg + zacier pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów + 40g ksylitol uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Lubelski 20g 10' Lubelski 10g IBU: 13 BLG początkowe: 12,9* BLG końcowe: 2,1* Fermentacja: 29-07-2020 godz 22:00, dodano uwodnione drożdże - pół paczki w temp. 15,5°C. 24h cold crash w -,05°C. Refermentacja: 140g cukru w syropie 0,7l + 5g witaminy C Rozlew: 19-08-2020 40 x 0,5l. Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) #5 Czeska 12* 15-08-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 3,4kg Drożdże: Saflager W-34/70, gęstwa po warce #2 Gotowanie: 8l wody + ekstrakt 1,7kg pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Marynka 20g 30' Marynka 10g 15' Saaz 20g IBU: 35 BLG początkowe: 12,5* Fermentacja: 16-08-2020 godz 1:55, dodano drożdże gęstwa Saflager W-34/70. Po około 12h wyraźny przechył w rurce. Temp. brzeczki 8°C. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) #6 Czeska 13* / po mojemu 19-08-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg Drożdże: Saflager W-34/70, gęstwa po warce #2 Gotowanie: 10l wody + ekstrakt 2,5kg pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Lubelski 40g 30' Saaz 40g 5' Zula 40g IBU: 30 BLG początkowe: 12,9* Fermentacja: 20-08-2020 godz 8:00, po całonocnym chłodzeniu, dodano drożdże - gęstwa Saflager W-34/70 w temp. 5,5°C. Fermentacja właściwa w temp 8°C. Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) #7 Milkshake Mango IPA 20l 31-08-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 1,7kg Bruntal ekstrakt pszeniczny 1,7kg Dodatki smakowe: pulpa mango w trzecim dniu burzliwej 2700g laktoza 500g ksylitol 100g Drożdże: Safale US-05, suchary 11,5g Gotowanie: 8l wody + ekstrakt 1,7kg 10' min przed końcem dodano 500g laktozy + 100g ksylitolu pod koniec gotowania dodano drugi ekstrakt uzupełnienie wodą do 20l źródlaną z Dino. Chmielenie: 0' Equanot 30g Dodatki: dodano pulpę mango w trzecim dniu fermentacji burzliwej Chmielenie na zimno Mosaic dwa dni przed rozlewem 60g IBU: 11 BLG początkowe: 12,6* z ekstraktów, laktozy i ksylitolu BLG końcowe: 4,5* Fermentacja: Burzliwa 9 - 10 dni, cicha do stałego BLG w około 15°C - 16°C. Refermentacja: 140g cukru Rozlew: 21-09-2020r, 19l Spartoliłem filtrację, piwo p trzech tygodniach zaczęło wychodzić z butelek po otwarciu (gushing) Edytowane 1 Listopada 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) #8 Pszeniczne 27 litrów / po mojemu 07-09-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy pszeniczny 5,1kg Słody: Słód carahell 0,5kg Drożdże: Safbrew WB-06 - 11,5g Dodatki smakowe: ksylitol 58g Zacieranie: Słód carahell zacierano przez 50 min. w temp. 70°C-73°C Gotowanie: 10l wody + ekstrakt 2,7kg + zacier pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów + 58g ksylitol uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Marynka 15g IBU: 12 BLG początkowe: 14,3* BLG końcowe: 2,5* Fermentacja: 07-09-2020 godz 17:00, dodano uwodnione drożdże - 11,5g w temp. 17°C. Całość schłodzono do 15°C i utrzymywano przez dobę. Następnie swobodny wzrost temp. 01-10-2020, dodano 60g skórki pomarańczy Kotanyi oraz kora cynamonu Kamis - paczka. Refermentacja: 201g cukru Rozlew: 05-10-2020 Edytowane 17 Października 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 #9 Pils / po mojemu 10-09-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg Drożdże: Saflager W-34/70, gęstwa 500ml Gotowanie: 10l wody + ekstrakt 2,5kg pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Marynka 35g 30' Lubelski 30g IBU: 39 BLG początkowe: 12,4* BLG końcowe: 3,1 Fermentacja: 25 dni Refermentacja: 167g cukru Rozlew: 05-10-2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 (edytowane) #10 Leśniański Pils / po mojemu 05-10-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg Drożdże: Saflager W-34/70, gęstwa 500ml Gotowanie: 10l wody + ekstrakt 2,5kg pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Marynka 19g 60' Citra 25g IBU: 39 BLG początkowe: 12,9* BLG końcowe: Fermentacja: Refermentacja: Rozlew: Edytowane 17 Października 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 #11 Leśniański Pils nr 2 / po mojemu 06-10-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy jasny 5,1kg Drożdże: Saflager W-34/70, gęstwa 500ml Gotowanie: 10l wody + ekstrakt 2,5kg pod koniec gotowania dodano pozostałą część ekstraktów uzupełnienie wodą do 27l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Marynka 30g 60' Zula 25g IBU: 39 BLG początkowe: 12,9* BLG końcowe: Fermentacja: Refermentacja: Rozlew: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 #12 Oatmeal Milk Cofee Stout / po mojemu 16-10-2020 Ekstrakt słodowy: Bruntal ekstrakt słodowy Pale Ale 1,7kg Bruntal ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg laktoza 500g Zacieranie: słód pilzneński weyermann 1,5kg płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg Drożdże: Saflale S-04 23g Zacieranie: słód + płatki 60' w 67, 10' w 78 Gotowanie: brzeczka 70' laktoza na 15' pod koniec gotowania dodano ekstrakty uzupełnienie wodą do 23l źródlaną z Dino. Chmielenie: 60' Marynka 35g IBU: 29 BLG początkowe: 17,7* z laktozą BLG końcowe: Fermentacja: Refermentacja: Rozlew: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 26 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Nowe nabytki w browarze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneash Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Gdzie można dostać taka kadź zacierna z mieszadłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się