macq21 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka 50. Peated Wee Heavy "Sherry BA" Parametry: 24,1 BLG, 31 IBU, 11,3% 5,5 BLG Warzone dnia 01.08.2021 Rozlew 06.02.2022 Zasyp: 4kg Chateau Whisky 2kg Pale ale 1kg Żytni 0,4 kg Red ale 0,4kg Chateau biscuit 0,2kg Special W Chmiele: 30g Iunga 2020 10g Lubelski 2020 Dodatki: 5ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie 1,5g Sól Ok 50g Łuski ryżowej 0.5 tab Whirlfloc T Stosunek wody do słodu 2,5:1 69C-63C 90 min 63C-78C 15min Wydajność zacierania wg BS3 75,3 % Przed gotowaniem 19,1 BLG 21l Gotowanie 60 min 30g Iunga 60 min 1/2 tabletki whirlfloc 10 min Po gotowaniu 16l 24,1 BLG Fermentacja burzliwa Dodano 20 łyżek gęstwy lallemand nottingham w 16C Leżakowanie 31.08.2021 Przelano do kega Dodano 100g kostek z beczki po sherry macerowanych w whisky Ciśnienie dobito do 1,5 bara Rozlew 06.02.2022 4 butelki 500ml 38 butelek 330ml ciśnienie w kegu 0,7bar przy temp pokojowej ok 23C nalane prawie pod kapsel kapsle złote granatowy lak Edytowane 6 Lutego 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 (edytowane) Warka 51. Grodziskie z własnego słodu Parametry: 9,5 BLG, 20 IBU, 3,7%, 2,3 BLG Warzone dnia 28.08.2021 Rozlew 27.09.2021 Zasyp: 4,4 kg pszeniczny wędzony dębem własny100% Chmiele: 15g Iunga 2020 15g Lubelski 2020 Dodatki: 0ml/10ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 200g Łuski ryżowej 0.5tab Whirlfloc T 5g wit C Stosunek wody do słodu 5,2:1 69C-65C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 62% Przed gotowaniem 7,9 BLG 25l Gotowanie 60 min 15g Iunga 60 min 15g Lubelski 10min 1/2 tabletki whirlfloc 10 min Po gotowaniu 19,5l 9,5 BLG Fermentacja burzliwa uwodnione us-05 dodane w 17C Fermentacja cicha 14.09 dodano 5g Wit C Butelkowanie 27.09 nagazowanie 2,4vol 102g w 500ml 18l Edytowane 5 Października 2021 przez macq21 bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 (edytowane) Warka 52. Wet SH Puławski Polish Wheat Parametry: 12,6 BLG, 27? IBU, 5,6% 2,1 BLG Warzone dnia 14.09.2021 Rozlew Zasyp: 3 kg pilzneński viking 60% 2 kg pszenizny soufflet Chmiele: 915g Puławski 2021 mokra szyszka Dodatki: 5ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie sól 1,5g siarczan magnezu 8g Ok 50g Łuski ryżowej 5g wit C Stosunek wody do słodu 3,2:1 69C-66C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 89% 350g chmielu dodane do zacierania Przed gotowaniem 11 BLG 27l Gotowanie 45 min 50g Puławski 45 min brzeczka przednia 100g Puławski 20 min 100g Puławski 15 min 100g Puławski 10 min 100g Puławski 5 min 115g Puławski whirlpool Po gotowaniu 19,5l 12,6 BLG Fermentacja burzliwa gęstwa us-05 po 51. ok 300ml fermentacja cicha 27.09 dodano 5g wit C 05.10.2021 rozlew 18l keg Edytowane 5 Października 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Chmielobranie 15.09.2021r. Willamette 100g suchej szyszki Lubelski 320g suchej szyszki dodatkowo 300g suchej szyszki Puławskiego przywiezionej z Chmielobrania 2021 PolishHops prosto od Cesarza Pakowane próżniowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 (edytowane) Warka 53. Peanut butter Milk Stout Parametry: 17,7 BLG, 16 IBU, 6,2% 6,8 BLG Warzone dnia 28.09.2021 Rozlew 31.10.2021r Zasyp: 4 kg pale ale 61,5% 0,4 kg płatki jęczmienne 6,2% 0,4 kg płatki owsiane 6,2% 0,1 kg special w 1,5% 0,1 kg brown 1,5% 0,5 kg chocolate wheat 7,7% 1 kg laktoza 15,4% Chmiele: 20g Iunga Dodatki: 5ml/7ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie sól 3g siarczan magnezu 3g Ok 50g Łuski ryżowej 1kg laktoza 240g masła orzechowego w prosku Stosunek wody do słodu 3,1:1 68C-64C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 92% Przed gotowaniem 12,5 BLG 28l Gotowanie 60min 20g Iunga 60min 1kg laktoza 15min 0,5 tab whirlfloc 10min Po gotowaniu 24l 17,7 BLG Fermentacja burzliwa gęstwa us-05 po 52. ok 300ml 29.09 14,5°C 30.09 16°C 02.10 17°C 04.10 18°C 06.10 pokojowa 10.10 dodano 240g masła orzechowego Fermentacja cicha 17.10 Rozlew 31.10.2021r 44x500ml 1x330ml 100g cukru 500ml roztworu nagazowanie wg BS3 2.0vol Edytowane 1 Listopada 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Warka 54. Chocolate Brown Porter Parametry: 12,4 BLG, 25 IBU, 4,8% 3,5BLG Warzone dnia 13.10.2021 Rozlew Zasyp: 3,5 kg pale ale 72,9% 0,5 kg brown 10,4% 0,1 kg special w 4,2% 0,4 kg płatki owsiane 8,4% 0,5 kg chocolate wheat 4,2% Chmiele: 30g Northdown Dodatki: 3ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie sól 8g siarczan magnezu 4,5g Ok 50g Łuski ryżowej 250g kruszonego ziarna kakowaca Stosunek wody do słodu 3,1:1 68,5C-65C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 81% Przed gotowaniem 10,5 BR 27l Gotowanie 60min 20g Northdown 60min 10g Northdown 15min 1/3 tab whirlfloc 10min Po gotowaniu 20l 12,4BLG Fermentacja burzliwa suche lallemand windor Fermantacja cicha 28.10.2021 250g kruszonego ziarna kakowaca prażony w 220C przez 10min Rozlew 0112.2021r 19,5l 500ml roztworu cukru 80g nagazowanie 2,0 wg BS3 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 30 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) Warka 55. FES Parametry: 16 BLG, 50 IBU, 6,5%, 4,3 BLG Warzone dnia 29.10.2021 Rozlew 05.12.2021 Zasyp: 4,4 kg pale ale 65,7% 0,6 kg biscuit 9% 0,2 kg special w 3% 1 kg płatki jęczmienne 14,9% 0,5 kg chocolate wheat 7,5% Chmiele: 35g Columbus 21g Northdown Dodatki: 0ml/6ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie sól 6g siarczan magnezu 3g chlorek wapnia 11g Ok 50g Łuski ryżowej Stosunek wody do słodu 3,1:1 68,5C-65C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 89% Przed gotowaniem 14,8 BR 29l Gotowanie 60min 35g Columbus 60min 21g Northdown 10min 1/3 tab whirlfloc 10min Po gotowaniu 24l 16BLG Wydajność ogólna 80% Fermentacja burzliwa gęstwa lallemand windor 500ml Fermantacja cicha pominięto Rozlew 05.12.2021r 123,5l 400ml roztworu cukru 90g nagazowanie 1,9 wg BS3 Edytowane 30 Stycznia 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Warka 56. Polish Pils v1 Parametry: 10,8 BLG, 30 IBU, 4,9% 1,7 BLG Warzone dnia 13.11.2021 Rozlew 23.12.2021 Zasyp: 3 kg pilzneński viking 86% 0,25 kg carapils 7% 0,25 kg monachijski ciemny 7% Chmiele: 15g iunga 15g lubelski 15g oktawia Dodatki: 9ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Stosunek wody do słodu 4,3:1 69C-66C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 85% Przed gotowaniem 9,2 BLG 25l Gotowanie 60 min 15g iunga 60min 15g lubelski 15min 15 oktawia 5min Po gotowaniu 19,5l 10,8 BLG Wydajność ogólna 74% Fermentacja burzliwa starter lallemand diamond lager zadane w 10C fermentacja cicha 26.11 w temp blisko 0C 20.12 przeniesiono do pokojowej rozlew 23.12.2021 ok 18 przelano do kega Edytowane 23 Grudnia 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 (edytowane) Warka 57. Polish Pils v2 Parametry: 11 BLG, 30 IBU, 5,1% 1,4BLG Warzone dnia 26.11.2021 Rozlew 17.12.2021 Zasyp: 3,5 kg pilzneński viking 88% 0,25 kg carapils 6% 0,25 kg monachijski ciemny 6% Chmiele: 10g iunga 50g lubelski Dodatki: 8ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie whirlfloc t 1/2 tabletki Stosunek wody do słodu 4,3:1 69C-66C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 84% Przed gotowaniem 10 BLG 26l Gotowanie 60 min 15g iunga 60min 25g lubelski 20min 25g lubelski 10min whirlfloc t 1/2 tabletki 8min Po gotowaniu 20l 11 BLG Wydajność ogólna 71% Fermentacja burzliwa gęstwa diamond lager ok. 700ml fermentacja cicha pominięto rozlew 17.12.2021r 19l keg Edytowane 18 Grudnia 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 18 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Warka 58. Doppelbock Parametry: 21,2 BLG, 25 IBU, 9,5% 4,5BLG Warzone dnia 18.12.2021 Rozlew do kega 13.02.22r Zasyp: 5 kg monachijski soufllet 1,5 kg pilzneński viking 0,6 kg red ale 0,5 kg caramunich iii Chmiele: 18g columbus Dodatki: 6ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie whirlfloc t 1/3 tabletki Stosunek wody do słodu 2,5:1 69C-64C 90 min Wydajność zacierania wg BS3 74% Przed gotowaniem 17,2 BLG 24l Gotowanie 60 min 18g columbus 60min whirlfloc t 1/3 tabletki 10min Po gotowaniu 18l 21,2 BLG Wydajność ogólna 69% Fermentacja burzliwa gęstwa diamond lager ok. 700ml fermentacja cicha 18.01.22 rozlew 13.02.22 do kega ciśnienie 0,8bara pokojowa temperatura ok 18l Edytowane 13 Lutego 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Warka 59. Tomyski Pils Parametry: 13,8 BLG, 25 IBU, 6,3% 2,2 BLG Warzone dnia 02.02.2022 Rozlew 10.02.2022 Zasyp: 5 kg pilzneński viking 100% Chmiele: 100g Tomyski PH Dodatki: 5ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie whirlfloc t 1/4 tabletki Stosunek wody do słodu 3:1 69C-65C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 75% Przed gotowaniem 11 BLG 26l Gotowanie 60 min 25g Tomyski 30min 25g Tomyski 20min 50g Tomyski 10min whirlfloc t 1/4 tabletki 10min Po gotowaniu 20l 13,8 BLG Wydajność ogólna 72% Fermentacja burzliwa w34/70 uwodnione temp 9C fermentacja cicha 18.02 rozlew 10.03 do kega Edytowane 12 Marca 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 (edytowane) Warka 60. Porter Bałtycki Parametry: 23,3BLG, 40 IBU, 9,8%, 4,7 BLG Warzone dnia 19.02.2022 Rozlew 16.01.2023r Zasyp: 3 kg monachijski soufllet 2 kg pilzneński viking 1,5 kg pale ale 0,2 kg caramunich iii 0,2 kg caraaroma 0,2 kg special w 0,2 kg brown 0,3 kg chocolate wheat Chmiele: 35g iunga 60g lubelski własna szyszka Dodatki: 250g laktoza 0ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie whirlfloc t 1/3 tabletki Stosunek wody do słodu 3:1 69C-64C 90 min Wydajność zacierania wg BS3 78% Przed gotowaniem 18,2 BLG 24l Gotowanie 60 min 35g iunga 60min 60g lubelski 15min whirlfloc t 1/3 tabletki 10min Po gotowaniu 17l 21,8 BLG Wydajność ogólna 68,5% Fermentacja burzliwa gęstwa w34/70 ok. 600ml fermentacja cicha 10.03 pomiar 4,7 BLG 9,8% 19.11.22r 500g śliwki suszonej 200g odtłuszczonego kakao 12.12 przelana znad dodatków 27.12 dodano 250g laktozy rozlew 16.01.2023r 11l Edytowane 16 Stycznia 2023 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 (edytowane) Warka 61. Brown Porter (na kalesony) Parametry: 13,2 BLG, 22 IBU, 5,4% 3,3BLG Warzone dnia 12.03.2022r Rozlew 06.04.22r Zasyp: 3 kg pale ale 62,5% 0,5 kg monachijski ii 10,5% 0,3 kg carapils 6,3% 0,4 kg brown 8,3% 0,1 kg caraaroma 2,1% 0,2 kg chocolate wheat 4,2% 0,3 kg płatki owsiane 6,3% Chmiele: 10g columbus 15g oktawia Dodatki: 3ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie 4g sól 2g siarczan magnezu 4,2 g chlorek wapnia Ok 50g Łuski ryżowej Stosunek wody do słodu 3,1:1 68,5C-65C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 81% Przed gotowaniem 11,5 BR 30l Gotowanie 60min 10g iunga 60min 15g oktawia 15min 1/3 tab whirlfloc 10min Po gotowaniu 24l 13,2BLG Fermentacja burzliwa 2 paczki suche lallemand notingham Fermantacja cicha 25.03 Rozlew 06.04.22 5x660ml 38x500ml nagazowanie 2,2 wg BS3 110g cukru 400ml roztworu Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) Warka 62. Grodziskie Parametry: 7,9 BLG, 22 IBU, 3,2% , 1,7BLG Warzone dnia 26.03.2022r Rozlew 20.04.2022 Zasyp: 3,1kg pszeniczny (osobiście wędzony) Chmiele: 15g iunga 30g lubelski szyszka Dodatki: 7ml/10ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 150g Łuski ryżowej Stosunek wody do słodu 3,3:1 689C-64C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 81% Przed gotowaniem 6,5 BR 30l Gotowanie 60min 15g iunga 60min 30g lubleski szyszka 15min 1/2 tab whirlfloc 10min Po gotowaniu 24l 7,9BLG Fermentacja burzliwa gęstwa lallemand notingham Fermentacja cicha 08.04.2022r Rozlew 20.04.2022 11 butelek 500ml cukier zadawany miarką ok 4g 3.0 vol wg BS3 reszta ok 18l do kega Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez macq21 Gemin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) Warka 63. Imperial Stout Parametry: 27,1 BLG, 73 IBU, 11,8% BLG Warzone dnia 09.04.2022r Rozlew 16.01.2023r Zasyp: 4kg pale ale 46% 2kg monachijski ciemny 23% 0,5kg żytni 5,7% 0,4kg special b 4,6% 0,3kg caramunich iii 3,4% 0,2kg caraaroma 2,3% 0,8kg carafa special iii 9,2% 0,5kg cukier 5,7% (10min gotowania) Chmiele: 37g columbus 25g iunga 50g willamette Dodatki: Ok 150g Łuski ryżowej 1,3g/0,5g sól zacier/woda wysładzanie 1,7g/0,8g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 3,5g/1,7g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 13,2g/6,4g sól zacier/woda wysładzanie 20l/10l woda zacier/wysładzanie Stosunek wody do słodu 2,5:1 69C-64C 90 min 64C-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 78% Przed gotowaniem 21 BR 22,5l Gotowanie 60min 37g columbus 60min 25g iunga 60min 50g willamette szyszka 20min 1/2 tab whirlfloc 10min 500g cukier 10min Po gotowaniu 17l 27,1BLG Fermentacja burzliwa gęstwa lallemand notingham Fermentacja cicha 26.04.22r 17l 100g kostek z beczki po burbonie macerowane w 200ml bimbru 50% Rozlew 16.01.2023r 17,5l Edytowane 16 Stycznia 2023 przez macq21 Gemin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 4 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 (edytowane) Warka 64. Imperialne Grodziskie z pieprzem syczuańskim Parametry: 12,9 °BLG, 33 IBU, 6% , 1,8 °BLG Warzone dnia 27.04.2022r Rozlew 23.05.2022r Zasyp: 5kg pszeniczny wędzony dębem bruntal Chmiele: 40g książęcy polishhops Dodatki: 0ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 300g Łuski ryżowej 20g pieprz syczuański 0g/0g sól zacier/woda wysładzanie 4,6g/6,2g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0g/0g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 6g/8g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,8g/2,5g chlorek wapnia 4,4g/5,8g kreda Stosunek wody do słodu 3:1 69C-65C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 86% Przed gotowaniem 10,8 BR 29l Gotowanie 60min 20g książęcy 60min 20g książęcy 15min 1/2 tab whirlfloc 10min 20g pieprz syczuański 5min Po gotowaniu 24l 7,9°BLG Fermentacja burzliwa suche lallemand nottingham Fermentacja cicha 13.05 3g wit c Rozlew 23.05.2022r 150g cukru w 400ml roztworu nagazowanie 2,8vol Edytowane 23 Czerwca 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 14 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 (edytowane) Warka 65. Polish Hazy West Coast IPA Parametry: 16,3 °BLG, 50 IBU, 8,1% , 1,5°BLG Warzone dnia 14.05.2022r Rozlew 05.06.2022 Zasyp: 2kg Pilzneński ekstra jasny 33,3% 2kg Pale ale 33,3% 1kg Pszeniczny 16,7% 1kg Płatki ryżowe 16,7% Chmiele: 100g exp 2/20 100g zula polishhops 60g książęcy polishhops 15g iunga polishhops Dodatki: 0ml/10ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 50g Łuski ryżowej 0,5g/0,5g sól zacier/woda wysładzanie 0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 4,7g/4,7g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 0,9g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,4g/1,4g chlorek wapnia 0g/0g kreda Stosunek wody do słodu 3,33:1 66C-63C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 81% Przed gotowaniem 14BR 29l Gotowanie 40min 15g książęcy 40min 20g książęcy 20min 20g zula 20min 20g książęcy 10min 20g zula 10min 20g książęcy 0min 20g zula 0min 40g zula whirlpool 80C Po gotowaniu 25l 16,3BLG Fermentacja burzliwa gęstwa lallemand nottingham 250ml 02.06 100g exp 2/20 Fermentacja cicha pominięto Rozlew 05.06.2022 cukier sypany miarką ok 4g na 500ml Edytowane 5 Czerwca 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 (edytowane) Warka 66. Witbier Parametry: 12,2 BLG, 8 IBU, 5,8% , 1,4BLG Warzone dnia 30.05.2022r Rozlew 16.06.22r Zasyp: 2,5kg Pilzneński Viking 55,6% 0,5kg Pszeniczny 33,3% 1,5kg Pszenica niesłodowana 11,1% Chmiele: 9g iunga Dodatki: 0ml/0ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 100g Łuski ryżowej 12g kolendra 30g curacao 3,5g/4,6g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 0,4g/0,5g sól zacier/woda wysładzanie 0,7g/0,9g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,1/1,4g chlorek wapnia 0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0g/0g kreda Stosunek wody do słodu 3,33:1 kleikowanie pszenicy niesłodowanej w 7,5l wody przez 10min 69C-66C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 78% Przed gotowaniem 10,5BR 26l Gotowanie 40min 9 iunga 40min 12g kolendra 10min 30g curacao 10min Po gotowaniu 25l 16,3BLG Fermentacja burzliwa suche lallemand belgian wit-style 250ml Fermentacja cicha pominięto Rozlew 16.06 5g wit C 4g glukozy na butelke 500ml Edytowane 16 Czerwca 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Warka 67. PolishHops White IPA Parametry: 11,1 °BLG, 55 IBU, 5,1% , 1,5 °BLG Warzone dnia 18.06.2022r Rozlew 05.07.2022r Zasyp: 2,5kg Pilzneński Viking 55,6% 0,5kg Pszeniczny 33,3% 1,5kg Pszenica niesłodowana 11,1% Chmiele: 200g Zula 100g Książęcy Dodatki: 0ml/0ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 100g Łuski ryżowej 5g kolendra 10g curacao 3,5g/4,2g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 0,2g/0,4g sól zacier/woda wysładzanie 0,7g/0,8g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,1/1,3g chlorek wapnia 0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0g/0g kreda Stosunek wody do słodu 3,33:1 kleikowanie pszenicy niesłodowanej w 10l wody przez 10min 69C-66C 60 min Wydajność zacierania wg BS3 80,9% Przed gotowaniem 10BR 28l Gotowanie 40min 20g książęcy 20min 20g zula 20min 20g książęcy 10min 20g zula 10min 5g kolendra 10min 10g curacao 10min 60g książęcy whirlpool 80C 60g zula whirlpool 80C Po gotowaniu 21l 11,1BLG straty ok 2l Fermentacja burzliwa gęstwa lallemand belgian wit-style 250ml 30.06 dodano 100g zuli Fermentacja cicha brak Rozlew 05.07.2022r dodano 5g wit c keg 19l do petów 2l Edytowane 5 Lipca 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 28 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2022 (edytowane) Warka 68. Sesyjny chmielony miód pitny Parametry: 7,8 °BLG, 55 IBU, 4% , 0 °BLG Warzone dnia 18.06.2022r Rozlew 05.07.2022r Zasyp: 2kg miód lipa, fasola Chmiele: 100g Oktawia Dodatki: 2g trawa cytrynowa 2g werbena cytrynowa 1g liście kafiru 10g pożywa dla drożdży DAP 3ml kwasu mlekowego Przed gotowaniem 7,5 BR 23l Gotowanie 15min 5min zioła wihirpool 100g okawia Po gotowaniu 19l 7,8BLG Fermentacja burzliwa suche us-05 Edytowane 28 Lipca 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Warka 69. Zbicień Pałacowy Parametry: 8 °BLG, 15 IBU, 4,2% , 0 °BLG Warzone dnia 10.08.2022r Rozlew 22.08.2022r Zasyp: 2kg miód lipa, fasola Chmiele: 200g Pałacowy Dodatki: 10g pożywa dla drożdży DAP Przed gotowaniem 7,5 BR 23l Gotowanie 20min 20min 5g Pałacowy 19min 10g Pałacowy wihirpool 175g okawia Po gotowaniu 19l 8BLG Fermentacja burzliwa suche s-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Warka 70. PolishHops Session IPA Parametry: 12,4 °BLG, 40 IBU, % , °BLG Warzone dnia 18.06.2022r Rozlew Zasyp: 3kg Pilzneński ekstra jasny 52% 1kg Pszeniczny 17% 0,5kg Żytni 8,5% 0,3kg Carapils 5% 1kg Pszenica niesłodowana 17% Chmiele: 100g zibi 100g zu12 Dodatki: 0ml/0ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 100g Łuski ryżowej 4,1g/4,1g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 04g/0,4g sól zacier/woda wysładzanie 0,8g/0,8g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,2/1,2g chlorek wapnia 0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0g/0g kreda Stosunek wody do słodu 3,45:1 69C-64C 60 min Przed gotowaniem 12BR 30l Gotowanie 40min 10g zibi 30min 10g zu12 30min 30g zibi 10min 30g zu12 10min 60g zibi whirlpool 80C 60g zu12 whirlpool 80C Po gotowaniu 24l 12,4BLG straty ok 2l Fermentacja burzliwa gęstwa s-33 01.09 dodano 100g Zibi 100g Zu12 Edytowane 5 Września 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 18 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 (edytowane) Warka 71. Hoppy Belgian Golden Strong Ale Parametry: 16,7 °BLG, 25 IBU, 9% , 0°BLG Warzone dnia 17.09.2022r Rozlew Zasyp: 5,5kg Pilzneński vinikg 0,5kg cukier Chmiele: 100g Amora Preta Dodatki: 0ml/2,5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie profil light&hoppy 3,5g/4,7g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 0,4g/0,5g sól zacier/woda wysładzanie 0,7g/1g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,1/1,5g chlorek wapnia 0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0g/0g kreda Stosunek wody do słodu 2,7:1 68C-64C 70 min Przed gotowaniem 13,8BR 26l Gotowanie 40min 20g amora preta 30min 20g amora preta 20min 20g amora preta 10min 0,5 tab whirlfloc 10min 40g amora preta 0min Po gotowaniu 21l 16,7BLG straty ok 1l Fermentacja burzliwa gęstwa uwodnione lellemand belle saison Edytowane 17 Października 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 17 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Warka 72. Polski Pils Parametry: 12,4 °BLG, 35 IBU, 5,6% , 2°BLG Warzone dnia 17.10.2022r Rozlew 19.11.22r Zasyp: 5kg Pilzen Castle Malting Chmiele: 100g Tomyski 25g Iunga Dodatki: 0ml/ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie profil lager bs3 1,2g/1,6g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 0g/0g sól zacier/woda wysładzanie 0g/0g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,4/1,8g chlorek wapnia 0g/0g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0,1g/0,1g kreda Stosunek wody do słodu 3:1 69C-65C 70 min Przed gotowaniem 11,2BR 30l odebrano 2l brzeczki na startery Gotowanie 40min 25g iunga 40min 30g tomyski 20min 30g tomyski 10min 0,5 tab whirlfloc 10min 40g tomyski 0min Po gotowaniu 25l 12,4BLG straty ok 1,5l Fermentacja burzliwa starter FM30 fermentacja ciśnieniowa 0,8bar rozlew do kega 19.11.22r Edytowane 19 Listopada 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 24 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) Warka 73. Pina Colada Sour Parametry: 16,1 °BLG, 8 IBU, 5,6% , 6°BLG Warzone dnia 23.10.2022r Rozlew 16.11.22 Zasyp: 2kg pilzneński klepiskowy 1.7kg pszeniczny 0.3kg płatki pszenne Chmiele: 10g Iunga Dodatki: 5ml/10ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie profil saur 0,3g/0,3g gips piwowarski zacier/woda wysładzanie 0,1g/0,1g sól zacier/woda wysładzanie 1,5g/1,5g sól epsom zacier/woda wysładzanie 1,4g/1,4g chlorek wapnia 0,1g/0,1g soda oczyszczona zacier/woda wysładzanie 0,8g/0,8g kreda Stosunek wody do słodu 3,75:1 68C-63C 60 min Przed gotowaniem 11BR 25l Gotowanie I 15min Dodano 20kapsółek Sanprobi IBS zakwaszano dobe Gotowanie II 35min 30min 10g Iunga 15min laktoza 1kg Po gotowaniu 20l 16,1BLG straty 0l Fermentacja burzliwa uwodnione us-05 24.10 start 27.10 dodano pulpe mix pina colada rozlew do kega 16.11.22 Edytowane 19 Listopada 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się