macq21 Opublikowano 25 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 (edytowane) Czołem piwowarska braci!!! Nadszedł moment w którym notatnik piwowarski w postaci zeszytu to za mało, a i czasem ciężko z niego coś odczytać zważywszy na moje "lekarskie" pismo. Postanowiłem założyć temat ze swoimi zapiskami. Począwszy od dziś każda warka będzie umieszczana w tym temacie. Każda w oddzielnym poście. Swoją piwowarską przygodę zacząłem w sierpniu 2018 roku choć nad tym zastanawiałem się już od początku tamtego roku. Jestem człowiekiem z natury leniwym więc zanim zacząłem trochę czasu minęło. Na początku były obawy ale dość szybko minęły. To zajęcie bardzo mi się spodobało w wolnym czasie staram się dokształcać w dziedzinie piwowarstwa i sensoryki. Chęć do warzenie jest tak duża, że bez problemu wygrywa z wrodzonym leniem. Linki do mediów: https://linktr.ee/nadbuzanskibrowardomowy Osiągnięcia: 27. Export India Porter - I miejsce w grupie Export India Porter oraz II miejsce wśród wszystkich grup na Złotych Kalesonach 36. Lemon Kveik Sour Ale - II miejsce w półfinałowej grupie Kwaśniej na Złotych Kalesonach 61. Brown Porter (na kalesony) - I miejsce w grupie Brown Porter na Złotych Kalesonach awans do półfinału 58. Doppelbock - III miejsce na VIII Śląskim KPD 66. Witbier - VI miejsce na VIII Śląskim KPD 60. Deserowy Porter Bałtycki (śliwki i czekolada) - 2 miejsce w finale Złotych Kaleson 77. Dry Stout - Finał w Wrocławskim Konkursie Piw Domowych 80. Grodziskie z pieprzem syczuańskim - 3 miejsce Wariacja na temat Grodzisza w Grodzisk Homebrewing Competition 2024 Lista warek: 2018r: 1. IPA brewkit 2. Biter brewkit 3. Golden ale brewkit 4. Milk stout 5. AIPA ekstrakty 2019r: 6. American Pils 7. Żytnia NEIPA 8. Coconut brown ale 9. WC IPA 10. RIS 11. Malinowo jeżynowe kwaśne ale 12. Stout owsiany 13. WC IPA 14. Citrus yerba mate ale 15. Sabro NEIPA 16.Black IPA 17. Pina Colada ale na Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych 2020r: 18. Porter angielski - na Złote kalesony które się nie odbyły ze względu na pandemie 19. Imperialny milk stout z ziarnami kakaowca (tonką i cynamonem/pomarańczą) 20. FES z płatkami Burbon & Sherry - 21. Grodziskie 22. Brown Yerba Mate ale 23. Orange Sour 24. NZ IPA 25. Session IPA 26. Forest ale 27. Export India Porter - na Złote Kalesony 28. Kveik Grodziskie 29. Kveik IPA 30. Gruit 31. Kveik RIS 32. Braggot "BBA" 33. Wędzony Porter Bałtycki - na Złote Kalesony 34. Pils 35. Oslo Pseudopils 36. Lemon Kveik Sour Ale - na Złote Kalesony 37. American Stout 38. Grapefruit Kveik Ale 39. Oatmeal Stout 2021r: 40. Hazy Rye Grodziskie 41. Hazy Polish IPA 42. Dry Stout 43. Grodzikie 44. Barley Wine "BBA" 45. Hefeweizen 46. Hefeweizen z Kafirem 47. Wit Grodziskie 48. Grodziskie z pieprzem Syczuańskim 49. Grodziskie z kwiatami akacji 50. Peated Wee Heavy "Sherry BA" 51. Grodziskie (własny słód) 52. Wet SH Puławski Polish Wheat 53. Peanut butter Milk Stout 54. Chocolate Brown Porter 55. FES 56. Polish Pils v1 57. Pilish Pils v2 58. Doppelbock 2022r: 59. Tomyski Pils 60. Deserowy Porter Bałtycki (śliwki i czekolada) 61. Brown Porter (na kalesony) 62. Grodziskie 63. Imperial Stout "BBA" 64. Imperialne Grodziskie z pieprzem syczuańskim 65. Polish West Coast IPA 66. Witbier 67. PolishHops White IPA 68. Sesyjny chmielony miód pitny 69. Zbicień Pałacowy 70. PolishHops Session IPA 71. Hoppy Belgian Golden Strong Ale 72. Polski Pils 73. Pina Colada Sour (na półfinał kaleson) 74. West Coast Polish IPA 75. Wymrażany Porter Bałtycki 76. Polish Stout 2023r: 77. Dry Stout 78. Polish Micro IPA 79. Grodziskie 80. Grodziskie z pieprzem syczuańskim 81. Hoppy Desitka 82. Porter Bałtycki "BBA" 83. Hoppy Hefeweizen 84. Frutty Berliner Weisse (borówka amerykańska) 85. Polish Rye Micro IPA 86. Rum FES 87. Polish Wheat ZUX47 88. Marcowe 89. Imperialny Porter Bałtycki z kostkami cedrowymi 2024r: 90. Witbier 91. Polish Micro White IPA 92. Polish Session Cold IPA 93. Porter Bałtycki 94. Berliner Weisse z czereśniami 95. Polish West Coast SH IPA IU02 96. Weizen 97. Hoppy Grodziskie - zakażenie bretami 98. Polish Session Hazy IPA Zu12 99. Polish Micro IPA PŁ160 100. Polish West Coast IPA PŁ119 101. Polish Stout 102. Hoppy Dortmunder Export 103. Session Hazy IPA PŁ167 2025r: Edytowane 24 Października przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 27. Export India Porter - na Złote Kalesony Parametry: 14,6 BLG, 50 IBU, 6% Warzone dnia 02.08.2020 Rozlew 21.08.2020r Zasyp: 4,5 kg Pale Ale Viking 0,5 kg pszenica niesłodowana 0,2 kg Abbey Weyermann 0,2 kg Special W Weyermann 0,2 kg Pszenica czekoladowa Weyermann 0,15 kg Żyto czekoladowe Weyermann Chmiele: 100g Chinook 2019 50g Simcoe 2019 Dodatki: 5g Witamina C Biomus Stosunek wody do słody 3:1 69C 60min 78C 10min słody palone dodane na ostatnie 10min przed mashoutem Wydajność zacierania wg. Brewtarget 83% Gotowanie 60min 30g Chinook 60min 30g Chinook 10min 40g Chinook hopstand podczas chłodzenia przy 80C Fermentacja burzliwa: Starter FM13 Irlandzkie Ciemności zadane przy 18C fermentacja odbywa się w lodówce z termostatem STC-1000 4 dni w 18C 3 dni w 19C 7 dni w 20C Fermentacja cicha 16.08 5g Witamina C Chmielenie na zimno 50g Simcoe 2019 3 dni w 18C 2 dni coldcrush Rozlew 21.08.2020r 36 butelek 0,5l 4 butelki 0,33l 100g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,2 Odfermentowanie 76% zeszło do 3,6blg Edytowane 29 Listopada 2020 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 28. Kveik Grodziskie Parametry: 10,1 BLG, 26 IBU, 4,5% Warzone dnia 02.08.2020 Butelkowanie 09.08.2020r Zasyp: 2 kg Słód pszeniczny wędzony dębem Weyermann 1 kg Pale ale Viking 0,5kg pszenica niesłodowana Chmiele: 33g Iunga 2019 Dodatki: 5g Witamina C Biomus Stosunek wody do słodu 3:1 69C 60min 78C 10min Wydajność zacierania wg. Brewtarget 80% Gotowanie 45min 33g Iunga 20min Fermentacja burzliwa Uwodnione drożdże Lallemand kveik ale zadane w 28C 7 dni w 30C Butelkowanie 09.08.2020r 140g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,5 Odfermetowanie 84,8% zeszło do 1,6BLG 40 butelek Edytowane 29 Listopada 2020 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 29. Kveik IPA Parametry: 16.5 BLG, 50 IBU, 6,5% Warzone dnia 12.08.2020 Zasyp: 4,75 kg Pale ale Viking 0,25 kg Carapils Weyermann 1 kg płatki owsiane błyskawiczne 1 kg płatki ryżowe błyskawiczne Dodatki : 5g gips piwowarski 30g łuska ryżowa 5g Witamina C Zacieranie: Stosunek wody do słodu 2.85:1 60min 69C-64C 20min 78C Wydajność zacierania wg. Brewtarget 81% Gotowanie 35g columbus 15,5% AA 60min 50g simcoe hopstand 80C Fermentacja burzliwa Gęstwa po 28. Lallemand voss kveik zadane w 30C Fermentacja cicha 22.08 5g Witamina C Chmielenie na zimno 23.08 100g Mosaic 2019 3 dni w 25C Rozlew 26.08.2020r 33 butelek 0,5l 6 butelki 0,33l 3 butelki 0,4l 110g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,2 Odfermentowanie 73,6% zeszło do 4,5blg Edytowane 3 Września 2020 przez Browar Domowy Płaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 30. Gruit Parametry: 12,9 BLG, 5,2% Warzone dnia 12.08.2020 Butelkowanie 23.08.2020r Zasyp: 4 kg Pale ale Viking 1 kg pszenica niesłodowana Zacieranie: Stosunek wody do słodu 3:1 60min 69C-62C 15min 78C Wydajność zacierania wg. Brewtarget 78% Gotowanie 30min Na 10min dodano: 40g krwawnika 30g jałowca 30g bylicy pospolitej 20g mięty Fermentacja burzliwa Gęstwa po 28. Lallemand voss kveik zadane w 30C Butelkowanie 23.08.2020r 110g cukru w 500ml roztworu obliczone nagazowanie 2,0 Odfermetowanie 76% zeszło do 3,2 BLG 41 butelek 0,5l 2 buteleki 0,33l Edytowane 29 Listopada 2020 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 31. Kveik RIS Parametry: 28 BLG, 77 IBU, 10% Warzone dnia 22.08.2020 Butelkowanie 13.09.2020r Zasyp: 5,5 kg Pale ale Viking 0,4 kg carapils 0,4 kg special W 1 kg carafa II special 0,25 kg żytni czekoladowy 0,6 kg płatki owsiane Chmiele: 50g Columbus 2019 Dodatki: 6g Kreda 1/3 tabletki whirlfloc Zacieranie: Stosunek wody do słodu 2,45:1 90min 68C-62C 20min 78C Wydajność zacierania wg. Brewtarget 67% Gotowanie 80min 80 min 50g Columbus 2019 8 min whirlfloc Fermentacja burzliwa zadano gęstwę po 29. kveik ipa lallemand voss kveik 2 pokolenie w temp 28C godzinę po zadaniu fermentacja ruszyła dzień 7 dodano 33g płatków dębowych aroneo intense Butelkowanie 13.09.2020r 38 butelek 0,33l czarne kapsle 50g cukru w 0,25l roztworu nagazowanie 1,8 Edytowane 29 Listopada 2020 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka 32. Braggot Parametry: 33,7 BLG, 27 IBU, 12% Warzone dnia 22.08.2020 Butelkowanie 01.11.2020r Zasyp: 5 kg Pale ale Viking 0,35 kg carapils 0,33 kg special W 0,6 kg płatki owsiane Chmiele: 15 g Columbus 2019 Dodatki: 3,5 kg miód nawłociowy 1/3 tabletki whirlfloc Zacieranie: Stosunek wody do słodu 2,7:1 90min 68C-62C 30min 78C Gotowanie 80min 50 min 15g Columbus 2019 10 min whirlfloc Fermentacja burzliwa zadano gęstwę po 27. export india porter oraz uwodnione bayanus g995 w temp 15C Start w 16C lag ok. 36h Stopniowo podnoszono temp. do 19C aż do fermentacji cichej Fermentacja cicha 13.09 100g kostek dębowych z beczki po burbonie macerowane 14,5 blg zmierzone balingomierzem Butelkowanie 01.11.2020r 49 butelek 0,33l ciemnozielone kapsle 70g cukru w 0,3l roztworu nagazowanie 1,85 Edytowane 29 Listopada 2020 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Chmielobranie 2020 30.08.2020r. 1,6kg mokrej szyszki chmielu Willamette podzielona na 2 partie suszenie w piekarniku w 60C I partia suszenie 12:20-17:30 2x50g 5x30g 1x5g II partia 17:40-23:20 4x50g 1x20g Pakowane próżniowo Ok. 475g suchej szyszki Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez Browar Domowy Płaz anatom i josephson 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 3 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 (edytowane) Warka 33. Wędzony Porter Bałtycki Parametry: 22,2 BLG, 26 IBU, 9,1% Warzone dnia 03.10.2020 Butelkowanie 02.11.2020 Zasyp: 5 kg jęczmienny wędzony bukiem weyermann 2,5 kg wiedeński weyermann 0,6 kg carawheat 0,5 kg caraaroma 0,4 kg abbey 0,4 kg pszeniczny czekoladowy 0,2 kg brown thomas fawcett Chmiele: 50g Iunga 2019 Dodatki: 1/3 tabletki whirlfloc Zacieranie: Stosunek wody do słodu 2,2:1 100min 67C-62C 20min 78C 300g pszenicy czekoladowej od początku zacierania 100g na ostatnie 20min Wydajność zacierania wg. Brewtarget 79,3% Gotowanie 60min 60 min 30g Iunga 2019 5 min 20g Iunga 2019 5 min whirlfoc Fermentacja burzliwa uwodnione 2 saszetki saflager s-23 dodane przy temperaturze 16C fermentacja ruszyła następnego dnia 19:00 temperatura 13+-0,5C drugiego dnia fermentacji zmniejszono temperature do 12C ostatnie 3 dni temperature podniesiono do 14C Butelkowanie 02.11.2020 85g cukru w 300ml roztworu nagazowanie 2 vol 40 butelek 0,5l 3 butelki 0,33l Edytowane 6 Grudnia 2020 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) Warka 34. Pils Parametry: 12,5 BLG, 29 IBU, 4,9% Warzone dnia 02.11.2020 Butelkowanie 25.11.2020r Zasyp: 3,5 kg Pilzneński Viking 0,83 kg Wiedeński Viking 0,5 kg Carapils Chmiele: 25g Iunga 2019 100g Willamette własna szyszka Dodatki: whirlfloc pół tabletki 5g Witaminy C Stosunek wody do słodu 2,5:1 69C-65C 55min 78C 15min Wydajność zacierania wg. BeerSmith 80% Gotowanie 60 min 25g Iunga 60min 100g Willamette 0min Fermentacja burzliwa Zadano gęstwę S-23 w 14C (21 łyżek) Następnego dnia rano fermentacja ruszyła 9C Butelkowanie 25.11.2020r 110g cukru 500ml roztworu nagazowanie 2.3vol 40 butelek 0,5l Edytowane 12 Marca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 (edytowane) Warka 35. Oslo Pseudopils Parametry: 12,7 BLG, 29 IBU, 5% Warzone dnia 02.11.2020 Butelkowanie 19.11.2020r Zasyp: 3,5 kg Pilzneński Viking 0,83 kg Wiedeński Viking 0,5 kg Carapils Chmiele: 25g Iunga 2019 100g Willamette własna szyszka Dodatki: whirlfloc pół tabletki 5g Witamina C Stosunek wody do słodu 2,5:1 69C-65C 55min 78C 15min Wydajność zacierania wg. BeerSmith 80% Gotowanie 60 min 25g Iunga 60min 100g Willamette 0min Fermentacja burzliwa Zadano słoiczek gęsty Oslo kveik w 24C Fermentacja ruszyła po 4h Butelkowanie 19.11.2020r 100g cukru 500ml roztworu 38 butelek 0,5l Edytowane 12 Marca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 (edytowane) Warka 36. Lemon Kveik Sour Ale Parametry: 11,5 BLG, 8 IBU, 4% Warzone dnia 22.11.2020 Butelkowanie 05.12.2020r Zasyp: 2 kg Pilzneński Viking 2 kg Pszeniczny Viking 0,5 kg Carapils Chmiele: 5g Columbus 2019 Dodatki: 100g Łuski ryżowej 2,4kg cytryn 8 g liści kafiru 5 g witaminy c Stosunek wody do słodu 3:1 69C-65C 60min 78C 10min Wydajność zacierania wg. BeerSmith 66% 20.11.2020r. Gotowanie 10 min Schłodzone do 35C Zakwaszanie 2 fiolki WLP672 lactobacillus brevis po dobie kwaśność niewystarczająca Dodano 20 kapsułek 4LACTI GG lactobacillus rhamosus Gotowanie 50 min 5g Columbus 15% AA 50min Fermentacja burzliwa Dodano starter z 2 miesięcznej gęstwy kveik Tormodgarden 15:00 23C Fermentacja cicha 30.11 2,4 kg cytryn (zest i sok) 3,5 g liści kafiru 5 g witaminy c FG 4blg Butelkowanie 05.12.2020r 113 g cukru w 0,5l roztworu herbatka z 4,5 g liści kafiru 38 butelek 0,5l Edytowane 12 Marca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) Warka 37. American Stout Parametry: 14,5 BLG, 53 IBU, % Warzone dnia 28.11.2020 Zasyp: 3,5 kg Pilzneński Viking 60,1% 0,5 kg Carapils 8,6% 0,42 kg Wiedeński Viking 7,2% 0,2 kg Carawheat 3,4% 0,2 kg Caraaroma 3,4% 0,1 kg Abbey 1,7% 0,3 kg Brown malt 5,2% 0,3 kg Carafa II Special 5,2% 0,3 kg Chocolate wheat 5,2% Chmiele: 35g Columbus 2019 50g Equanot 2019 100g Sabro 2019 Dodatki: 5g Kredy whirlfloc pół tabletki Stosunek wody do słodu 3:1 69C-66C 75min 78C 15min Wydajność zacierania wg. BeerSmith 75% Gotowanie 60 min 35g Columbus 15% AA 60min Whirlpool 85C 50g Ekuanot Fermentacja burzliwa Dodano uwodnione US-05 do brzeczki o temp 16C po tygodniu podniesiono do 19C Fermentacja cicha 23.12 24.12 dodano 100g Sabro Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Warka 38. Grapefruit Kveik Ale Parametry: 12,5 BLG, 8 IBU, 5,4% Warzone dnia 29.11.2020 Rozlew 20.12.2020r Zasyp: 2 kg Pilzneński Viking 44,4 % 2 kg Pszeniczny Viking 44,4 % 0,5 kg Carapils 11,1 % Chmiele: 5g Columbus 2019 Dodatki: 100g Łuski ryżowej Stosunek wody do słodu 3:1 69C-65C 75 min 78C 15 min Wydajność zacierania wg. BeerSmith 71% 28.11.2020r. Gotowanie 5 min Schłodzone do 38C Zakwaszanie dodano 40 kapsułek 4LACTI GG lactobacillus rhamosus Gotowanie 50 min 29.11.2020r 5g Columbus 15% AA 50 min Fermentacja burzliwa Zadano ok 130ml gęstwy kveik Oslo Fermentacja cicha 30.11 1,8 kg grejpfruta (zest i sok) 5 g witaminy c FG 2,5blg Rozlew 20.12.2020r 27g cukru w 0,0l roztworu 10 butelek 0,5l 14,5l do kega Edytowane 12 Marca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Warka 39. Oatmeal Stout Parametry: 16,2 BLG, 36 IBU, 6,9% Warzone dnia 23.12.2020 Rozlew 23.01.2021r Zasyp: 3 kg Pilzneński Viking 44,6% 1,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne 22,3% 0,5 kg Carapils 7,4% 0,42 kg Wiedeński Viking 6,3% 0,2 kg Carawheat 3% 0,2 kg Caraaroma 3% 0,3 kg Brown malt 4,5% 0,3 kg Carafa II Special 4,5% 0,3 kg Chocolate wheat 4,5% Chmiele: 25g Columbus 2019 Dodatki: 50g łuski ryżowej whirlfloc pół tabletki Stosunek wody do słodu 3:1 69C-66C 90min 78C 15min Wydajność zacierania wg. BeerSmith 77% Przed gotowaniem 13,7 BLG 27,5l Gotowanie 60 min 25g Columbus 15% AA 60min Po gotowaniu 16,7 BLG 24l Fermentacja burzliwa Dodano gęstwę US-05 z warki 37.do brzeczki o temp 18C Edytowane 13 Marca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Warka 40. Hazy Rye Grodziskie Parametry: 10,5 BLG, 25 IBU, 4% Warzone dnia 25.03.2021 Rozlew 03.04.2021 Zasyp: 1,5 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 42,9% 1 kg Pszeniczny Viking 28,6% 1 kg Żytni Viking 28,6% Chmiele: 20g Iunga 2020 50g Oktawia2020 Dodatki: 4g Siarczan magnezu 6ml/8ml kwasu fosofowego 75% zacier/woda wysładzanie 120g Łuski ryżowej 4g Wit C Stosunek wody do słodu 5,5:1 68C-62C 50 min 62-78C 15 min Wydajność zacierania wg BS3 92% Przed gotowaniem 9,4 BLG 26l Gotowanie 60 min 20g Iunga 60 min 0,5 tabletki whirlfloc 7min Whirlpool 50g Oktawia 80C Po gotowaniu 10,5 BLG 21l Fermentacja burzliwa Zadano uwodnione drożdże lallemand new england 25.03. 18C 27.03. 19C 29.03. 20C 31.03. przeniesiono do temperatury pokojowej 21C-23C FG 3BLG Rozlew 03.04.2021 20 butelek 58g cukru 250ml roztworu nagazowanie wg BS3 2,4 vol Wydajność całkowita 83% Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka 41. Hazy Polish IPA Parametry: 15,9 BLG, 35 IBU, 7,5% Warzone dnia 03.04.2021 Rozlew 16.04.2021 Zasyp: 2,5 kg Pale Ale Soufflet 50% 1 kg Pszeniczny Soufllet 20% 0,5 kg Carapils 10% 1 kg Płatki owsiane błyskawiczne 20% Chmiele: 30g Iunga 2020 100g Izabella 2020 100g Zula 2020 Dodatki: Zamiast zwykłej wody wykorzystano wodę brzozową. Miała 1blg co zawyża wydajności. 8g Siarczan magnezu 5ml/8ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie 80g Łuski ryżowej Stosunek wody do słodu 3,4:1 69C-65C 60 min 65-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 93% Przed gotowaniem 13,6 BLG 25l Gotowanie 60 min 30g Iunga 60 min Whirlpool 50g Izabella 80C Po gotowaniu 15,9 BLG 20l Fermentacja burzliwa Gęstwa Lallemand new england ok 160ml 04.04 18C 06.04 19C 07.04 20C 12.04 pokojowa 22C-23C dodano 50g chmielu Izabella 13.04 dodano 100g chmielu Zula Fermentacja cicha pominięta Rozlew 16.04.2021 ok 18l gotowego piwa 10 butelek 0,5 nagazowanie wg BS3 2,1 reszta w kegu Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka 42. Dry Stout Parametry: 12 BLG, 32 IBU, 5,1% Warzone dnia 17.04.2021 Rozlew 08.05.2021r Zasyp: 3 kg Pale Ale Soufflet 70% 0,8 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 18,4% 0,5 kg Pszenica czekoladowa 11,6% Chmiele: 30g Iunga 2020 Dodatki: 1g gipsu piowarskiego do zacierania 1ml/6ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Stosunek wody do słodu 3,5:1 66C-60C 60 min 60-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 95,6% Przed gotowaniem 13,6 BLG 25l Gotowanie 60 min 30g Iunga 60 min Po gotowaniu 12 BLG 24l Fermentacja burzliwa Uwodnione lallemand nottingham 17.04 18C zadano Fermentacja cicha 01.05.2021r 6,5 BRIX to jest 3BLG Rozlew 08.05.2021 ok 22l gotowego piwa 30 butelek 0,5 nagazowanie wg BS3 1,96 1 butelka 1l szybkie nagazowanie w lodówce reszta w kegu ok 7l FG 2,5BLG Edytowane 8 Maja 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) Warka 43A. Grodziskie 43B. Świerkowe Grodziskie Parametry: 7,6 BLG, 23 IBU, 3% Warzone dnia 01.05.2021 Rozlew 19.05.2021 43A 25.05.2021 43B Zasyp: 3 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100% Chmiele: 20g Iunga 2020 20g Oktawia 2020 Dodatki: 6g Siarczan magnezu 4g Gips piwowarski 2,5g Sól 0ml/10ml kwasu fosofowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 100g Łuski ryżowej 0.5tab Whirlfloc 300g młodych pędów świerku 150g gałązek świerku Stosunek wody do słodu 3,33:1 69C-62C 60 min 62-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 80,1% Przed gotowaniem 6,1 BLG 29l Gotowanie 60 min 20g Iunga 60 min 20g Oktawia 0 min 0,5 tabletki whirlfloc 7 min Po gotowaniu 24,5l 7,6BLG Fermentacja burzliwa Dodano 100ml (10 łyżek) gęstwy lallemand nottingham Fermentacja cicha 18.05.2021r 4 BRIX to jest 1,9BLG po pierwszym rozlewie zostało 14l piwa 20.05 150g młodych pędów świerku zagotowane w 250ml wody 5 dni 22.05 150g młodych pędów świerku zagotowane w 250ml wody 3 dni Rozlew 19.05. 43A 20 butelek podstawki 250ml roztworu 67g cukru nagazowanie wg BS3 2,5 25.05. 43B 150g gałązek gotowano 10min w 500ml wody. Wodę tą wykorzystano do rozpuszczenia cukru na refermentacje. 28 butelek 0,5l roztworu 75g cukru nagazowanie wg BS3 2,3 Edytowane 3 Czerwca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 18 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 (edytowane) Warka 44. Barley Wine "BBA" Parametry: 26 BLG, 54 IBU, 11,6% Warzone dnia 18.05.2021 Rozlew 29.01.2022 Zasyp: 6,6 kg Pale Ale Soufflet 82,5% 0,5 kg Carapils 6,3% 0,5 kg Abbey 6,3% 0,3 kg Special W 3,7% 0,1 kg Caraaroma 1,3% Chmiele: 30g CTZ 2019 Dodatki: 2g Sól 5ml/5ml kwasu fosofowego 75% zacier/woda wysładzanie 0.5tab Whirlfloc Stosunek wody do słodu 2,5:1 67C-62C 70 min 62-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 74,7% Wysładzanie do mementu uzyskania Przed gotowaniem 20l 20,6 BLG Gotowanie 60 min 30g CTZ 60 min 0,5 tabletki whirlfloc 5 min Po gotowaniu 15l 26BLG Fermentacja burzliwa Zadano ok 200ml gęstwy lallemand nottingham 0. 18.05 15°C 2. 20.05 15,5°C 6. 24.05 16°C 9°BLG 7. 25.05 17°C 9. 27.05 18°C 12. 30.05 19°C 13. 01.06 20°C 15. 03.06 pokojowa 25. 14.06 pokojowa 7,5°BLG Fermentacja cicha 21.06,2021 7,2°BLG dodano 100g kostek z beczki po burbonie macerowanych w burbonie 50% 200ml co daje +0,5% czyli 11,6% leżakowanie w kegu. ok 14l ciśnienie dobito do 1 bara Rozlew 29.01.2022 ciśnienie w kegu 0,8bar przy temp pokojowej ok 23C 5 butelek 0,5l 33 butelek 0,33l nalane prawie pod kapsel kapsle srebrne srebrny lak Edytowane 6 Lutego 2022 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 45. Hefeweizen Parametry: 11,7 BLG, 11 IBU, 4,8% Warzone dnia 03.06.2021 Rozlew 14.06.2021r Zasyp: 2 kg Pszeniczny Soufflet 50% 2 kg Pale Ale Soufflet 50% Chmiele: 10g Iunga 2020 Dodatki: 8ml/9ml kwasu fosofowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 100g Łuski ryżowej Stosunek wody do słodu 3,75:1 69C-63C 60 min 63-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 73% Przed gotowaniem 9,3 BLG 23l Gotowanie 60 min 10g Iunga 60 min Po gotowaniu 11,9 BLG 18,5 l Fermentacja burzliwa Dodano 1l starter 8 Brix FM41 korekta gęstości początkowej 11,7 BLG Fermentacja cicha pominięto Rozlew 14.06 18,5l do kega zebrano 2 słoiki 0,9l gęstwy FG 2,9 BLG Edytowane 19 Czerwca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 (edytowane) Warka 46. Hefeweizen z Kafirem Parametry: 11,4 BLG, 15 IBU, 4,7% Warzone dnia 19.06.2021 Rozlew Zasyp: 2 kg Pszeniczny Soufflet 50% 2 kg Pilzneński Viking 50% Chmiele: 10g Iunga 2020 Dodatki: 4ml/9ml kwasu fosofowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 50g Łuski ryżowej 5g ciętych liści kafiru Stosunek wody do słodu 4,25:1 69C-63C 60 min 63-78C 10 min Wydajność zacierania wg BS3 60% Przed gotowaniem 9 BLG 21l Gotowanie 60 min 10g Iunga 60 min 5g liści kafiru 5min Po gotowaniu 11,4 BLG 16 l Fermentacja burzliwa dodano ok 200ml gęsty FM41 19.06 18C 20.06 18-22 21.06 22-24 22.06 pokojowa Fermentacja cicha pominięto Rozlew 04.07.21 15l do kega FG 2,55BLG Edytowane 9 Lipca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 (edytowane) Warka 47. Wit Grodziskie Parametry: 10,2 BLG, 11 IBU, 4,6% Warzone dnia 03.07.2021 Rozlew 21.07.2021 Zasyp: 3,5 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100% Chmiele: 10g Iunga 2020 Dodatki: 5ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 150g Łuski ryżowej 0.33tab Whirlfloc 20g curacao 15g kolendry indyjskiej 5g Witaminy C Stosunek wody do słodu 4,6:1 69C-65C 45 min Wydajność zacierania wg BS3 91 % Przed gotowaniem 8,8 BLG 26l Gotowanie 60 min 10g Iunga 60 min 0,5 tabletki whirlfloc 7 min 20g curacao 5min 15g kolendry 5min Po gotowaniu 21l 10,2BLG Fermentacja burzliwa Dodano 1 opakowanie lallemand nottingham w 18C 03.07 18C 08.07 19C 09.07 20C 10.07 pokojowa Fermentacja cicha 10.07 5g Witaminy C FG 1,4 BLG Rozlew 21.07.2021 40 butelek 500ml 121g cukru w 250ml roztworu nagazowanie 2,5vol wg BS# Edytowane 22 Lipca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 (edytowane) Warka 48. Grodziskie z pieprzem syczuańskim Parametry: 10,6 BLG, 20 IBU, 5,1% Warzone dnia 10.07.2021 Rozlew Zasyp: 3,5 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100% Chmiele: 15g Iunga 2020 10g Lubelski 2020 Dodatki: 5ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 150g Łuski ryżowej 0.33tab Whirlfloc T 30g pieprzu syczuańskiego 5g Wit C Stosunek wody do słodu 4,6:1 69C-64C 50 min Wydajność zacierania wg BS3 86 % Przed gotowaniem 8,4 BLG 26l Gotowanie 60 min 15g Iunga 60 min 10g Lubelski 10 min 1/3 tabletki whirlfloc 5 min 30g pieprzu Syczuańskiego Po gotowaniu 21l 10,6BLG Fermentacja burzliwa Dodano 12 łyżek gęsty lallemand nottingham w 17C Fermentacja cicha 19.07 pomiar 1,8 BLG 5g Wit C Rozlew 26.07 129g cukru w 500ml roztworu nagazowanie wg BS3 2,6vol 40 butelek srebrne kapsle FG 1 BLG Edytowane 26 Lipca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macq21 Opublikowano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 (edytowane) Warka 49. Grodziskie z kwiatem akacji Parametry: 9,8 BLG, 20 IBU, % Warzone dnia 19.07.2021 Rozlew Zasyp: 3,44 kg pszeniczny wędzony dębem Weyermann 100% Chmiele: 15g Iunga 2020 10g Lubelski 2020 Dodatki: 5ml/5ml kwasu fosfowego 75% zacier/woda wysładzanie Ok 150g Łuski ryżowej 0.33tab Whirlfloc T 230g kwiatu akacji Stosunek wody do słodu 5,2:1 69C-65C 55 min Wydajność zacierania wg BS3 89,6 % Przed gotowaniem 8,3 BLG 27l Gotowanie 60 min 15g Iunga 60 min 10g Lubelski 10min 1/3 tabletki whirlfloc 7 min 230g kwiatów akacji 7min Po gotowaniu 21l 9,8 BLG Fermentacja burzliwa Dodano 12 łyżek gęsty lallemand nottingham w 17C Fermentacja cicha Rozlew Edytowane 30 Lipca 2021 przez macq21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się