Jump to content

Browar Pjoter


Recommended Posts

Początek zapisków z moich przygód z warzeniem piwa :)

 

Warka #1 - Prawdziwe Pszeniczne 12° - 09.05.2020

 

Surowce:

 

2,6kg słodu pszenicznego

1,4kg słodu pilzneńskiego

0,3kg słodu karmelowego

 

20g chmielu Lubelski

 

Safbrew WB-06

 

(zestaw surowców z twojbrowar.pl)

 

Zacieranie:

 

Woda do zacierania  - 14l

 

45°C - 15 minut

52°C - 10 minut

67°C - 35 minut

72°C - 10 minut

76°C - mash-out

 

Po filtracji uzyskałem 23l brzeczki.

 

Gotowanie (60 minut):

 

20g Lubelski - 60 minut

 

Fermentacja:

 

Do fermentora poszło 20l o gęstości 12°Blg.

 

Burzliwa/cicha - 18 dni

 

Odfermentowało do 2,5°Blg.

 

Zabutelkowane ok. 3,5g glukozy na 0,5l - 27.05.2020.

 

Ocena własna:

 

Lekkie, delikatnie kwaskowate, mocno orzeźwiające. Aromaty goździków nieco przeważają nad bananami, mocno drożdżowe. Czapa piany trwała, długo utrzymująca się. Byłem bardzo zadowolony ze swojego pierwszego piwa, zebrało pozytywne recenzje i całe 20l zniknęło w niecałe 2 tygodnie :)

 

 

78151896_294714831696682_3605635481762529280_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Warka #2 - Saison "Obelix" 16°  - 15.06.2020

 

Surowce:

 

2,5kg słodu pilzneńskiego

0,9kg słodu wiedeńskiego

0,75kg słodu monachijskiego I

0,5kg słodu pszenicznego

0,5kg płatków pszenicznych

0,25kg słodu Caraaroma

0,1kg słodu zakwaszającego

 

Łącznie: 5,5kg

 

23g chmielu Marynka

10g chmielu Lubelski

15g curacao

80gmiodu akacjowego

80g glukozy

80 ml syropu z kwiatu białego bzu

 

WY 3711 French Saison - starter 1l

 

Zacieranie:

 

Woda do zacierania  - 18l

 

62°C - 55 minut

72°C - 20 minut

78°C - 5 minut, mash-out

 

Po filtracji uzyskałem 22l brzeczki.

 

Gotowanie (65 minut):

 

23g Marynka - 65 minut

15g curacao - 20 minut

syrop, miód, glukoza - 5 minut

10g Lubelskiego - po wyłączeniu palnika

 

Fermentacja:

 

Do fermentora poszło 20l o gęstości 16°Blg.

 

21 dni - odfermentowało do 1,5°Blg. 9l zabutelkowałem z dodatkiem 60g glukozy - 06.07.2020

 

Warka #2a - Saison z wiśniami - "Piccolo Forte"

 

10l przelałem na cichą z 1,5kg mrożonych wiśni, zostawiłem na 2 tygodnie. Końcowy ekstrakt 3,5°Blg. Zabutelkowane 4g glukozy na 0,5l - 20.07.2020

 

 

Ocena własna:

 

"Obelix" - bardzo złożony aromat i smak, chlebowy, lekko alkoholowy, wytrawne. Pieprzne, ale jednocześnie owocowe (gruszka, brzoskwinia). Goryczka chmielowo-alkoholowa. Mimo srogiego woltażu (ponad 7%) spora pijalność.

107836314_316442536207416_1618099543207954718_n.jpg

 

"Piccolo Forte" - 2 tygodnie spędzone w wiśniach dały naprawdę solidny efekt. Lekko kwaskowaty, owocowy aromat, podobnie w smaku. Wysokie wysycenie, niemalże jak w szampanie, alkoholowość została bardzo ładnie zakryta. Jestem bardzo zadowolony z efektu.

 

 

20200815_222530.jpg

Edited by pjoter44
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 - Polska Pszenica SH "Wieszczka" 11° - 11.07.2020

 

Surowce:

 

2,5kg słodu pszenicznego

1,5kg słodu pale ale

0,3kg słodu płatków pszenicznych

 

100g chmielu Sybilla

 

US-05 (suchary)

 

Zacieranie:

 

Woda do zacierania  - 15l

 

52°C - 10 minut

63°C - 50 minut

72°C - 10 minut

78°C - mash-out

 

Po filtracji uzyskałem 20l brzeczki.

 

Gotowanie (60 minut):

 

Sybilla:

30g - 60 minut

20g - 30 minut

20 g - 15 minut

30g - whirlpool, 80°C

 

Fermentacja:

 

Do fermentora poszło 18l o gęstości 11°Blg.

 

Burzliwa/cicha - 14 dni

 

Odfermentowało do 3°Blg.

 

Zabutelkowane 3g glukozy na 0,5l - 27.05.2020.

 

Ocena własna:

 

Lekkie, rześkie, na pierwszy plan wychodzi silna goryczka. Trochę przesadziłem z chmieleniem w trakcie gotowania, Sybilla w tym piwie dała mocno trawiasty, ziołowy i nieco ziemisty posmak i aromat. Po ułożeniu się goryczka nadal pozostaje, jednak aromat wzbogacił się nieco o delikatną cytusowość w tle, rześkość. Nie takiego efektu oczekiwałem, ale piwo jest jak najbardziej pijalne. Następnym razem spróbuję z innym chmielem i akcent chmielenia przesunę na aromat.

20200813_153821.jpg

Edited by pjoter44
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.