pjoter44 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Początek zapisków z moich przygód z warzeniem piwa Warka #1 - Prawdziwe Pszeniczne 12° - 09.05.2020 Surowce: 2,6kg słodu pszenicznego 1,4kg słodu pilzneńskiego 0,3kg słodu karmelowego 20g chmielu Lubelski Safbrew WB-06 (zestaw surowców z twojbrowar.pl) Zacieranie: Woda do zacierania - 14l 45°C - 15 minut 52°C - 10 minut 67°C - 35 minut 72°C - 10 minut 76°C - mash-out Po filtracji uzyskałem 23l brzeczki. Gotowanie (60 minut): 20g Lubelski - 60 minut Fermentacja: Do fermentora poszło 20l o gęstości 12°Blg. Burzliwa/cicha - 18 dni Odfermentowało do 2,5°Blg. Zabutelkowane ok. 3,5g glukozy na 0,5l - 27.05.2020. Ocena własna: Lekkie, delikatnie kwaskowate, mocno orzeźwiające. Aromaty goździków nieco przeważają nad bananami, mocno drożdżowe. Czapa piany trwała, długo utrzymująca się. Byłem bardzo zadowolony ze swojego pierwszego piwa, zebrało pozytywne recenzje i całe 20l zniknęło w niecałe 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjoter44 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #2 - Saison "Obelix" 16° - 15.06.2020 Surowce: 2,5kg słodu pilzneńskiego 0,9kg słodu wiedeńskiego 0,75kg słodu monachijskiego I 0,5kg słodu pszenicznego 0,5kg płatków pszenicznych 0,25kg słodu Caraaroma 0,1kg słodu zakwaszającego Łącznie: 5,5kg 23g chmielu Marynka 10g chmielu Lubelski 15g curacao 80gmiodu akacjowego 80g glukozy 80 ml syropu z kwiatu białego bzu WY 3711 French Saison - starter 1l Zacieranie: Woda do zacierania - 18l 62°C - 55 minut 72°C - 20 minut 78°C - 5 minut, mash-out Po filtracji uzyskałem 22l brzeczki. Gotowanie (65 minut): 23g Marynka - 65 minut 15g curacao - 20 minut syrop, miód, glukoza - 5 minut 10g Lubelskiego - po wyłączeniu palnika Fermentacja: Do fermentora poszło 20l o gęstości 16°Blg. 21 dni - odfermentowało do 1,5°Blg. 9l zabutelkowałem z dodatkiem 60g glukozy - 06.07.2020 Warka #2a - Saison z wiśniami - "Piccolo Forte" 10l przelałem na cichą z 1,5kg mrożonych wiśni, zostawiłem na 2 tygodnie. Końcowy ekstrakt 3,5°Blg. Zabutelkowane 4g glukozy na 0,5l - 20.07.2020 Ocena własna: "Obelix" - bardzo złożony aromat i smak, chlebowy, lekko alkoholowy, wytrawne. Pieprzne, ale jednocześnie owocowe (gruszka, brzoskwinia). Goryczka chmielowo-alkoholowa. Mimo srogiego woltażu (ponad 7%) spora pijalność. "Piccolo Forte" - 2 tygodnie spędzone w wiśniach dały naprawdę solidny efekt. Lekko kwaskowaty, owocowy aromat, podobnie w smaku. Wysokie wysycenie, niemalże jak w szampanie, alkoholowość została bardzo ładnie zakryta. Jestem bardzo zadowolony z efektu. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez pjoter44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjoter44 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #3 - Polska Pszenica SH "Wieszczka" 11° - 11.07.2020 Surowce: 2,5kg słodu pszenicznego 1,5kg słodu pale ale 0,3kg słodu płatków pszenicznych 100g chmielu Sybilla US-05 (suchary) Zacieranie: Woda do zacierania - 15l 52°C - 10 minut 63°C - 50 minut 72°C - 10 minut 78°C - mash-out Po filtracji uzyskałem 20l brzeczki. Gotowanie (60 minut): Sybilla: 30g - 60 minut 20g - 30 minut 20 g - 15 minut 30g - whirlpool, 80°C Fermentacja: Do fermentora poszło 18l o gęstości 11°Blg. Burzliwa/cicha - 14 dni Odfermentowało do 3°Blg. Zabutelkowane 3g glukozy na 0,5l - 27.05.2020. Ocena własna: Lekkie, rześkie, na pierwszy plan wychodzi silna goryczka. Trochę przesadziłem z chmieleniem w trakcie gotowania, Sybilla w tym piwie dała mocno trawiasty, ziołowy i nieco ziemisty posmak i aromat. Po ułożeniu się goryczka nadal pozostaje, jednak aromat wzbogacił się nieco o delikatną cytusowość w tle, rześkość. Nie takiego efektu oczekiwałem, ale piwo jest jak najbardziej pijalne. Następnym razem spróbuję z innym chmielem i akcent chmielenia przesunę na aromat. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez pjoter44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się