aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #1 Sigmund Owner Sigmund Gjernes Collected by Lars Marius Garshol Place Vestbygdi NCYC 3995 Pitch 39.0°C Max growth temperature 43.0°C Max ABV 13 % Attenuation 80 % Phenolic N Kveik Y Can be dried Y Harvest bottom Fermentation time 84 hours Time to harvest 84 hours Bacteria N Species Saccharomyces cerevisiae Strains 3 Also known as The Yeast Bay: Sigmund's Voss Kveik, Omega OYL-061 Voss Kveik Wort boiled Y Preservation Jar in the fridge Taste: Orange peel, earth, and Christmas spice. Provenance: The people from the farm of Gjernes, Sigmund among them, used kveik from Brynjulv Gjernes. When Sigmund moved to his own farm he mixed it with kveik from a neighbour, Kåre Hovda. Hovda had his kveik from Bordalen. The people at Gjernes used to get kveik from Veka in Dyrvedalen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Może dopisz w nazwie "Voss" - mnóstwo ludzi je po tym dużo bardziej kojarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 1 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 W dniu 6.09.2020 o 16:11, bart3q napisał: Może dopisz w nazwie "Voss" - mnóstwo ludzi je po tym dużo bardziej kojarzy Niby tak, ale te tak zwane VOSSy to izolowane wersje komercyjne, ich opisy są w dziale dla drożdży komercyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się