aldorn Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #5 Hornindal Owner Terje Raftevold Collected by Lars Marius Garshol Place Grodås NCYC 4051 Pitch 30.0°C Max growth temperature 42.0°C Max ABV 16 % Attenuation 75 % Phenolic N Kveik Y Can be dried Y Harvest top Fermentation time 48 hours Time to harvest 40 hours Bacteria Y Species Saccharomyces cerevisiae Strains 8 Also known as Escarpment Hornindal Kveik Blend, Omega OYL-091 Hornindal Kveik Wort boiled N Preservation Dried flakes in freezer Taste: Soft, milky caramel with mushroom and tropical fruit notes. Provenance: Terje got the yeast from Olav Sverre Gausemel in the 1990s. It has not been mixed with any other yeast since. See #18 for more. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 To ja może zacznę. Drożdże bardzo fajne do chmielowych piw ponieważ profil estrowy bardzo fajnie podkreśla chmiel. Zrobiłem również czyste piwo na nich aby sprawdzić ich profil i w aromacie jest dużo Mango, lekkie jabłko, grzybowych aromatów jak w opisie nie wyczułem natomiast ten mleczny karmel jest lekko wyczuwalny ale bardziej retronosowo i w odczuciu w ustach. Warka testowa: Pilsneński - 50% Pale Ale - 50% Zacieranie : 65C - 70min 72C 30min 78C - 1min Chmiel Marynka tylko na goryczkę 60min na 30IBU Gotowanie 90min Wydajność 90% Temperatura fermentacji 30C OG 13,5Blg, FG 3Blg Po 6dniach zlałem do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się