Pierre Celis Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Nieczęsto zdarza się, by browar domowy przerodził się w browar rzemieślniczy pozostawiając niezmienioną nazwę i logo. Tak stało się w przypadku Browaru Przełom i Piotra Czarnego. Początki warzenia to rok 2009, potem doszły liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach piw domowych. W roku 2018 rozpoczęły się prace nad zbudowaniem rzemieślniczego browaru usytuowanego obok prowadzonego przez rodzinę Piotra, Hotelu Białowieskiego. W kwietniu 2019 pierwsze piwo uwarzone na instalacji dostarczonej przez Inomero było gotowe. Wydawać by się mogło, że główny odbiorca piw Przełomu, czyli hotelowa restauracja, zdeterminuje piwną ofertę. Na szczęście tak się nie stało. Piotr chętnie warzy nowofalowe piwa, ale sięga też i po klasykę w stylu bałtyckiego portera. Ukłonem w stronę turystów jest Jasne Ale z Trawą Żubrową, tą samą która dodawana jest do słynnej Żubrówki. Rzeczywiście, dodatek ten jest bardzo wyrazisty w tym piwie i nie dziwię się, że cieszy się ono największą popularnością. Mi jednak najbardziej posmakowało Midwest IPA, które mieliśmy okazję pić wspólnie zaledwie kilka dni wcześniej podczas warszawskiej premiery. Ale i porter wypity w ciepły letni wieczór był wyśmienity. Warto obserwować poczyniania Przełomu, bo jest tu spory potencjał. Zapraszam na zwiedzanie browaru razem z Piotrem! Browar Przełom, Białowieża, Stoczek 218B http://browarprzelom.pl View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się