pablo_ns Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Godzinę temu, pablo_ns napisał: Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów? Rozumiem, że dodaleś glukozy do wiadra i zostawiłeś? Jeżeli tak, to nie będzie to przyczyna granatów, a jeżeli ruszyła fermentacja w czasie tych 8 godzin, to możesz mieć mniej nagazowane piwo bo część co2 poszła w eter. Chyba, że źle rozmieszałeś. Na granaty ma wpływ ilość cukru do refefermentacji, niedofermentownie piwa, lub właśnie złe roprowadzenie cukry i wtedy w niektórych butelkach może być go za dużo. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Tak zostawiłem z glukozą, była dokładnie wymieszana. Uspokoiles mnie i bardzo Ci za to dziękuję! Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi