pablo_ns Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Godzinę temu, pablo_ns napisał: Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów? Rozumiem, że dodaleś glukozy do wiadra i zostawiłeś? Jeżeli tak, to nie będzie to przyczyna granatów, a jeżeli ruszyła fermentacja w czasie tych 8 godzin, to możesz mieć mniej nagazowane piwo bo część co2 poszła w eter. Chyba, że źle rozmieszałeś. Na granaty ma wpływ ilość cukru do refefermentacji, niedofermentownie piwa, lub właśnie złe roprowadzenie cukry i wtedy w niektórych butelkach może być go za dużo. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo_ns Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Tak zostawiłem z glukozą, była dokładnie wymieszana. Uspokoiles mnie i bardzo Ci za to dziękuję! Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się