Skocz do zawartości

Będą granaty ?


pablo_ns

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, pablo_ns napisał:

Koledzy dziś zlewałem moją trzecią warkę, dodałem już glukozy na nagazowanie 2.7 lecz z przyczyn losowych takie gotowe piwo siedziało w fermentorze 8h zanim rozlałem do butelek. W związku z tym spodziewać się granatów?

Rozumiem, że dodaleś glukozy do wiadra i zostawiłeś? Jeżeli tak, to nie będzie to przyczyna granatów, a jeżeli ruszyła fermentacja w czasie tych 8 godzin, to możesz mieć mniej nagazowane piwo bo część co2 poszła w eter. Chyba, że źle rozmieszałeś. Na granaty ma wpływ ilość cukru do refefermentacji, niedofermentownie piwa, lub właśnie złe roprowadzenie cukry i wtedy w niektórych butelkach może być go za dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.