Pierre Celis Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Browar Ukiel położony jest niedaleko największego z licznych olsztyńskich jezior i od niego właśnie wziął swą nazwę. Początki to rok 2017 kiedy to domowy piwowar Maciej Uszpolewicz rozpoczął warzenie w wyremontowanym budynku dawnego warsztatu samochodowego. Obecnie Maciejowi pomagają Kamil i Katarzyna, a sam teren zmienił się w przyjazny, sielski przysiółek. Mi najbardziej spodobał się pięknie zrewitalizowany budynek przedwojennej obory, teraz mieszczący uruchomioną zaledwie miesiąc wcześniej „degustatornię”. Po terenie przechadzają się koty, nazwane albo stylami piwa albo odmianami chmielu. Do tego jeszcze sad, z którego jabłek wyrabiany jest domowy cydr. Oferta Browaru Ukiel to mariaż klasyki i nowej fali. Flagowcem jest West Coast IPA, ale w ofercie jest też marcowe, porter bałtycki, pszeniczne czy dry stout. Najważniejsze, że wszystkiego można spróbować na miejscu, w rzeczonej degustatorni. Pamiętać jednak trzeba, że prowadzona jest własnym siłami kadrowymi i otwarta jest w godzinach pracy browaru (pn-sb 9-17). Zapewne warto upewnić się wcześniej mejlowo czy będzie otwarta w trakcie Waszej wizyty. Ja natomiast zapraszam na wideo z naszych odwiedzin w Browarze Ukiel! Browar Ukiel, Olsztyn, Żurawia 81 www.ukielbrowar.pl View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się