Pierre Celis Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Sierpień rozpoczęliśmy na PINTA Party i zapewne było to pożegnanie z klimatycznym rejonem krakowskich Dolnych Młynów. Potem przyszedł czas na krótki urlop na wschodzie Polski, co dla mnie oznaczało wizyty w browarach! Najpierw Markowy w Hajnówce, potem Przełom w Białowieży. Po wspaniałej gościnie przemieściliśmy się na Dłutowskie degustacje i do nieodległego Browaru Podklasztorze, mieszczącego się w średniowiecznym opactwie cystersów. Miesiąc zakończyliśmy bardzo udaną, pierwszą edycją Funky Fest w stołecznej Hali Gwardii. Po dwóch latach przygotowań warzenie nareszcie rozpoczął rzemieślniczy Browar Nieczajna umiejscowiony niedaleko Poznania. Powodzenia! A kto zdobył moje uznanie w sierpniu? Trzech Kumpli (Zapanbrat) – ITAPils Mediterranean Pils, 12° Blg, 5 % alk. Że jaki pils? Śródziemnomorski? A co to jest? To zapewne nawiązanie do popularnego w ostatnim czasie w USA substylu jakim jest Italian Pils. Pierwowzorem takiego piwa jest Tipopils z włoskiego Birrificio Italiano. I nie jest to nic innego niż po prostu German Pils chmielony na zimno, oczywiście tradycyjnymi odmianami chmielu. Interpretacja w wykonaniu Trzech Kumpli zaowocowała zmodyfikowaną recepturą. Słodową bazę stanowi włoski słód jęczmienny o nazwie Eraclea, natomiast chmiele to słoweńskie Styrian Golding i Styrian Wolf. Prezencja piwa jest wspaniała. Złoty klar plus obfita, drobna piana po nalaniu tworząca „grzybek”. Aromat jest intensywny, jak spodziewać by się należało po chmieleniu na zimno. Nuty kwiatowe współwystępują z ziołowymi i trawiastymi, a całość podbita jest odsłodową zbożowością. W smaku od razu wyczuwalna ziołowo-kwiatowa, wyrazista lecz krótka goryczka. Zbalansowana jest specyficzną, lekką słodyczą którą nadaje słód Ereclea. Finisz jednak jest wytrawny, a obecność goryczki odczuwalna jest do samego dna szkła. Świetnie pijalny, czysty pils który jest intrygującym wyjątkiem w zdominowanym z jednej strony przez owocowe dodatki, z drugiej przez piwa o soczystym charakterze, świecie polskiego rzemiosła. Wrażenia z wersji butelkowej tutaj W wyróżnieniach podtrzymuję swój kierunek na piwa bez żadnych dodatków. Ale nie jestem ortodoksem i zauważam rzeczy ciekawe. Takie jak chociażby owocowy brett czy sour z moszczem z winogron. Szkoda, że tak ich niewiele… Artezan – Jutub Party Ocena piwa Funky Fluid (Zarzecze) – Common Ocena piwa Funky Fluid (Zarzecze) – Sour Grapes Chardonnay Ocena piwa Maltgarden (AleBrowar) – Remeber To Smile Ocena piwa Monsters (Przetwórnia Chmielu) – The Other Side of the Hop Ocena piwa Monsters (Przetwórnia Chmielu) – X4 Ocena piwa Nepomucen – Sparrow Ocena piwa PINTA – Simply The Best 2020 Ocena piwa PINTA/ Trzech Kumpli – Collab PL Ocena piwa Piwne Podziemie (ReCraft) – Oh My Pils! Ocena piwa Przełom – Dziki Na Zachód Ocena piwa Przetwórnia Chmielu – Melon Hue? Ocena piwa Nowe browary: View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się