roberto_g Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 WItajcie, potrzebuję porady, poniżej rozwinięcie tematu. Planuję nastawić klasyczny Hefe Weizen. W tym celu chcę zakupić również klasyczne drożdże: albo 3068 Weihenstephan, albo WLP300. Szwagier również robi piwka, ale dla uproszczenia z Brewkit'ów. Namówiłem szwagra, żeby też zrobił Weizen'a, ale spróbował do Brewkit'a dodać drożdże płynne, że dla pszenicy to podstawa. Szwagier kupił puszki, ale nie Hefe Weizen'a, ale belgijską odmiana pszenicznego piwa, jak w linku: https://allegro.pl/oferta/piwo-pszeniczne-coopers-preacher-s-hefe-wheat-6896896378?snapshot=MjAyMC0wOS0xOVQxOToxMToyNC43NjlaO2J1eWVyO2MxMjMxNTI3MmVhYjA0NjNhY2ZmNDU3Y2VkZTJkOTdmMWRhN2JmZWZhMzk3YzM1NDA1NjY2ZDQ2YTUxZjUyZmQ%3D I teraz pytanie: czy do belgijskich pszenicznych drożdże 3068 Weihenstephan, albo WLP300 będą ok? Wydaje mi się, że tak, nawet kiedyś robiłem Witbier'a na gęstwie WLP300, którą dostałem od Codera, ale wolę się upewnić. Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Wg mnie jedyne co może być belgijskie w tej puszcze to drożdże, w co też wątpię. W innych sklepach sprzedają ta puchę po prostu jako piwo pszeniczne, bo w sumie co to znaczy że jest to belgijska pszenica? W opisie na aukcji jest, że w produkcie finalnym maja być aromaty bananów i goździka więc drożdże, które Ty proponujesz jak najbardziej się nadadzą. Na pewno nie popsujecie smaku piwa z tej puchy tymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 20 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Tak i mi się wydawało. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi