Fredd Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zagłębiając się w fermentację "kresową" znalazłem przypadkiem przepis na kwas żurawinowy 20 dag żurawin, 1 kg cukru, 4 dag drożdży, 10 I wody, około 50 rodzynek, wanilia lub cukier waniliowyWymyte jagody żurawiny zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu jagody odcedzić. Do otrzymanego soku dodać cukier. Sok ostudzić, dodać do niego roztarte z cukrem drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dobę. Następnego dnia zebrać pianę, dodać rodzynki i kawałek posiekanej laski wanilii lub cukier waniliowy. Odstawić na kolejną dobę. Po rozlaniu do butelek, mocno zakorkować i odstawić a 2-3 dni. Kwas żurawinowy jest napojem bardzo orzeźwiającym świetnie nadaje się na upalne dni. Czyli w gruncie rzeczy jest to fermentowany napój alkoholowy, robił ktoś coś podobnego, jakieś pomysły na dodanie do piwa żurawiny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 jak dasz sok owocowy do brzeczki dostaniesz kwaskowate połączenie piwa z winem. Nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 skoro do krieka na cichej fermentacji dodaje się przefermentowanych osobno wiśni, to można i żurawin a tak serio to robiłem rozmaite eksperymenty cydro-podobne (bo piwo wymaga słodu) czyli cukrowe albo miodowe napoje fermentowane o mocy 4-9% alkoholu z przyprawami, owocami świeżymi i suszonymi. Żurawiny nie stosowałem ale czemu nie Tyle że to bardziej temat na http://wino.org.pl/forum/ bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się