Fredd Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zagłębiając się w fermentację "kresową" znalazłem przypadkiem przepis na kwas żurawinowy 20 dag żurawin, 1 kg cukru, 4 dag drożdży, 10 I wody, około 50 rodzynek, wanilia lub cukier waniliowyWymyte jagody żurawiny zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu jagody odcedzić. Do otrzymanego soku dodać cukier. Sok ostudzić, dodać do niego roztarte z cukrem drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dobę. Następnego dnia zebrać pianę, dodać rodzynki i kawałek posiekanej laski wanilii lub cukier waniliowy. Odstawić na kolejną dobę. Po rozlaniu do butelek, mocno zakorkować i odstawić a 2-3 dni. Kwas żurawinowy jest napojem bardzo orzeźwiającym świetnie nadaje się na upalne dni. Czyli w gruncie rzeczy jest to fermentowany napój alkoholowy, robił ktoś coś podobnego, jakieś pomysły na dodanie do piwa żurawiny?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 jak dasz sok owocowy do brzeczki dostaniesz kwaskowate połączenie piwa z winem. Nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 skoro do krieka na cichej fermentacji dodaje się przefermentowanych osobno wiśni, to można i żurawin a tak serio to robiłem rozmaite eksperymenty cydro-podobne (bo piwo wymaga słodu) czyli cukrowe albo miodowe napoje fermentowane o mocy 4-9% alkoholu z przyprawami, owocami świeżymi i suszonymi. Żurawiny nie stosowałem ale czemu nie Tyle że to bardziej temat na http://wino.org.pl/forum/ bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi