george1255 Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Cześć. Jestem początkującym piwowarem. Na koncie mam kilka brewkitów. Teraz kompletuję sprzęt na pierwszą warkę z zacieraniem. Poza wygięciem karbowanki w spiralę, została mi jakaś "lodówka" do fermentacji do ogarnięcia. Będę warzył w kociołku lidlowym v2, jest ocieplony, dodany nowy kranik, zewnętrzny termometr na DS18b20 z podgłądem w telefonie. Do tego mieszadło z silniczka od wycieraczek. Filtracja w fermentorze z sraczrurką. Na pierwszą warkę wybrałem English IPA z zestawu z Browamatora. Swój mini browar nazwałem BROWAR TRÓJSTYK, ponieważ mieszkam kilka km od miejsca gdzie łączą się trzy granice, Polski, Białorusi i Ukrainy. Nawet zrobiłem sobie dedykowane logo Edytowane 15 Października 2020 przez george1255 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Logo świetne, sprzęt jak trzeba. Do pierwszego zacierania to aż nadto. Powodzenia zatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 #Ostatni brewkit. Real Ale. Ok 4.8% AVB Chmielone na zimno Citra i Marynka. Zdjęcie z 9dnia refermentacji, otwarte kontrolnie bo na górze przy lustrze piwa zebrał się jakiś osad przypominający kamień. Smak fajny, wyczuwalna goryczka i aromaty :-) Jak na brewkit jestem zadowolony, LP również :-) Niech leżakuje dalej Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) #1 - ENGLISH IPA BA ~ 16°Blg, 31 IBU Pierwsza warka z zacieraniem ze słodów. Dziewiczy rejs wiele błędów (szczególnie przy wysładzaniu). 31 PAŹDZIERNIKA 2020 Surowce: Weyermann - Pale Ale Malt 4.5 kg (93.8%) Weyermann - Caraamber 0.3 kg (6.3%) Drożdże US-04 Zacieranie: Stosunek wody do ziarna 3.33 L / kg Ilość wody do zacierania 16 L Całkowita objętość zacieru 20.8 L KROKI Temp Czas 67 C 60 min 72 C 10 min GOTOWANIE i CHMIELENIE Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Horizon 10 g 60 min 13 % Gotowanie Willamette 10 g 15 min 5 % Gotowanie Horizon 10 g 15 min 13 % Aromat (koniec gotowania) East Kent Goldings 10 g 1 min 5.1 % Aromat (koniec gotowania) Willamette 10 g 1 min 5 % Na zimno Horizon 10 g 4 dni 13 % Na zimno Willamette 10 g 4 dni 5 % Na zimno East Kent Goldings 10 g 4 dni 5.1 % FERMENTACJA Drożdze US-04 Burzliwa start 31.10.2020, temperatura fermentacji 13-15°C 12.11.2020 przelanie na cichą. Piwo zeszło do 6blg. Przeniesione do temp 17-18°C. Stan 13L 17.11.2020 Butelkowanie Edytowane 9 Grudnia 2020 przez george1255 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 (edytowane) #2 - SWEET STOUT KAWOWY ~ 16°Blg, 19 IBU Chrzest bojowy CraftbeerPi w kociołku lidlowym 7 listopada 2020 Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.8 kg Ziarno Weyermann - Pale Ale Malt 2.4 kg 50% 85 % 7 Ziarno Strzegom Czekoladowy jasny 0.3 kg 6.3% 70 % 400 Ziarno Jęczmień palony 0.3 kg 6.3% 60 % 985 Ziarno Strzegom Monachijski typ I 0.5 kg 10.4% 80 % 16 Ziarno Płatki owsiane 0.6 kg 12.5% 85 % 3 Cukier Milk Sugar (Lactose) 0.7 kg 14.6% 76.1 % 0 ZACIERANIE 3.5 L / kg Stosunek wody do ziarna 14.3 L Ilość wody do zacierania 18.4 L Całkowita objętość zacieru KROKI Temp Czas 69 C 60 min 77 C 10 min CHMIELE 19 IBU Balans goryczy 0.29 Zbalansowane Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Challenger 20 g 60 min 7 % Aromat (koniec gotowania) Perle 20 g 10 min 7 % DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale 04 Ale Suche 11 g --- DODATKI Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas Dodatek smakowy Kawa espress0 400ml rozlew 0 dni 7.11 start burzliwej w 18°C, potem fermentacja w 11-13°C od 25.11 dogrzewanie pasem do 19°C. Butelkowanie 09.12.2020 Edytowane 9 Grudnia 2020 przez george1255 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 #3 - Prawdziew Pszeniczne ~ 12°Blg, 17 IBU. Warzenie 29.11.2020 SUROWCE FERMENTUJĄCE 11 BLG 4.4% ABV 3.8 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.2 kg Ziarno Pilzneński 1.5 kg 35.7% 81 % 4 Ziarno Pszeniczny 2.5 kg 59.5% 85 % 4 Ziarno Strzegom Karmel 30 0.2 kg 4.8% 75 % 30 CHMIELE 16 IBU Balans goryczy 0.36 Zbalansowane Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 60 min 4 % Aromat (koniec gotowania) Marynka 16 g 10 min 10 % DROŻDZE Zadane w 18°C. Fermentacja 18-19°C Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium WB-06 Pszeniczne Suche 11.5 g --- KROKI Temp Czas 46 C 10 min 62 C 25 min 72 C 40 min 78 C 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się