Dave20050 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Witam, mam dylemat. W najbliższym czasie planuję zakup chłodziarki na dwa fermentory. Do wyboru mam chłodziarkę ze szklanymi drzwiami i chłodziarkę ze standardowymi drzwiami jak w lodówkach. Zastanawiam się czy chłodziarka ze szklanymi drzwiami bedzie tak samo długo utrzymywała temperaturę co standardowa chłodziarka. Wydawać się może, że przez szklane drzwi temperatura będzie szybciej się podnosiła co będzie skutkowało częstszym załączeniem się agregatu. Mam rację? Z drugiej strony przez szklane drzwi można swobodnie przyglądać się fermentacji bez konieczności otwierania chłodziarki. Którą chłodziarkę byście wybrali i dlaczego???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
quadi Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Mam chłodziarkę podblatową do wina i fermentuje w niej piwo. Drzwi oczywiście oszklone jak to w chłodziarkach do wina. Dwie warstwy szkła, a między nimi pusta przestrzeń - możliwe ze jest wypelniona jakims gazem pod niskim ciśnieniem. Zazwyczaj robię lagery w zimie, a w lecie belgijskie, czyli tym samym nie przesadzam z różnicą pomiędzy temperaturą zewnętrzną i wewnętrzną - zazwyczaj to jakies max 15st.C. Dzięki temu nie włącza się jakoś bardzo często, obstawiam jednak że częściej niż gdyby drzwi były jak w standardowych lodówkach wypełniona materiałem izolacyjnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 2, 2020 Share Posted November 2, 2020 Ja bym brał tą która mi bardziej pasuje i jest tańsza. Nie ma potrzeby patrzeć na fermentujące piwo. A w razie co to otwarcie drzwi lodówki żeby zerknąć nie spowoduje że piwo od razu się ogrzeje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsKefir Posted November 4, 2020 Share Posted November 4, 2020 W tym roku zaobserwowałem w piwnicy - dla uproszczenie, tam stoja 3 lodówki w tym jedna szklana - na tych szklanych witrynkach mialem skroplona wode na szybie. Na dzwiach metalowych skroplin nie było. Wniosek nasuwa się sam. Oczywiście było bardzo wilgotno i relatywnie ciepło i na co dzień tak nie jest, ale ewidentnie szyba traci więcej "zimna" niż drzwi. To się zapewne odbija na ilości energii. Ja swoja szybę zaizolowałem dodatkowo folia babelkową ale to piwnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now