THimo134 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam Jakis czas temu z kumlem zrobilem swoja pierwsza warke oczywiscie z kita, bylem bardzo zadowolony bo fermentacja byla piekna, rozlalem i wszystko wygladalo w porzadku do czsu pierwszej degustacji smak drozdzy jest bardzo wyrazny a wrecz zaglusza smak piwa oczywiscie wypic sie wypije ale liczylem na cos innego i jestem trzoche zawiedzony. Mam pytanie co zrobilem zle? jezeli za slabo opisalem proces produkcjii moge rozwinac temat Pozdro edit elroy: ortografia!!! Poprawiony tytuł posta Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 A zatem garść pytań pomocniczych: - czy starałeś się nalać bez osadu drożdżowego? - co to za piwo? - co to za drożdże? - czy robiłeś cichą? - czy używałeś cukru? - ile minęło od rozlewu i czy piwo się sklarowało? PS: prośba, żebyś przyłożył się troszkę bardziej do pisania, aby uniknąć literówek i błędów. Dobra przeglądarka podkreśla takowe. Jak wcisnąłem cytuj, to Twój post rozjarzył się na czerwono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Żadne drożdże nie zostają w piwie wiecznie, po pewnym czasie opadną na dno i piwo się wyklaruje. Ale nie spodziewaj się po brewkicie nadzwyczajnego smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 pewnie piwko było za wcześnie konsumowane no i cukier pewnie też zrobił swoje , ja tak miałem przy swoich pierwszych brewkitach , zbyt wcześnie je próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Pierwsze nie ma szans doczekać. Moje skończyło się akurat wtedy, gdy nabrało ogłady, ale i tak było na tyle dobre, że wszystkim smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THimo134 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Witam! piwo zakapslowalem miecha temu wiec mialo juz sporo czasu na lezakowanie http://www.homebrewing.pl/piwo-jasne-ale-11st-blg-zestaw-surowcow-p-308.html z tego wlasnie zrobilem piwko mi smakuje ale... liczylem na cos calkiem innego czy ja moglem popelnic jakies bledy w czasie produkcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Jeżeli kapslowałeś "miecha" temu to wiele tego czasu jednak nie miało. Daj mu poleżeć drugie tyle a smak na pewno się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Przysżło mi do głowy, że ten drożdżowy posmak to może być ten słynny smak "bimbrowy", powstający w brewkitach robionych z cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Ten brewkit zawiera niechmielony ekstrakt, nie potrzeba do niego cukru. Szczerze mówiąc moje pierwsze z brewkita WES też dawało drożdżami, dopiero po jakichś 6 tygodniach się ułożyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Ten brewkit zawiera niechmielony ekstrakt, nie potrzeba do niego cukru. Nieprawda. Brewkit to nachmielony ekstrakt słodowy, który zawiera połowę ekstraktu wymaganego w brzeczce nastawnej. Druga połowę należy zapewnić np. poprzez dodatek cukru czy ekstraktu niechmielowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 darko, spojrzałeś na to co jest pod linkiem? Skład zestawu Nachmielony ekstrakt słodowy WES Piwo Jasne 1.7kg Czysty ekstrakt słodowy jasny 1.2kg Drożdże piwowarskie Brewferm Top 6g Instrukcja obsługi Innymi słowy, robiąc piwo z tego brewkita nie ma potrzeby dodawania cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Nie spojrzałem, odniosłem się do Twojej wypowiedzi. Każdy brewkit jest z definicji nachmielony i wymaga zastosowania cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 podaj jakich drożdży użyłeś ja podam za przykład moją sytuację z pierwszą warką, również z brewkita, również zajeżdżała drożdżami - drożdże Safbrew t-58 - bardzo specyficzne cały proces cacy, bez cukru przyznam że teraz bym takiego piwka nie dopił do końca, ale człowiek robi się po prostu nie tyle wybredny co wymagający * primo - używaj innych szczepów drożdży * secundo - przechodź na zacieranie * tertio - nie zrażaj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Chryste, kolejny co z czytaniem ma problemy. Skład zestawu Nachmielony ekstrakt słodowy WES Piwo Jasne 1.7kg Czysty ekstrakt słodowy jasny 1.2kg Drożdże piwowarskie Brewferm Top 6g Instrukcja obsługi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się