Skocz do zawartości

smak drożdży w warce


THimo134

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jakis czas temu z kumlem zrobilem swoja pierwsza warke oczywiscie z kita, bylem bardzo zadowolony bo fermentacja byla piekna, rozlalem i wszystko wygladalo w porzadku do czsu pierwszej degustacji smak drozdzy jest bardzo wyrazny a wrecz zaglusza smak piwa oczywiscie wypic sie wypije ale liczylem na cos innego i jestem trzoche zawiedzony.

Mam pytanie co zrobilem zle?

jezeli za slabo opisalem proces produkcjii moge rozwinac temat

Pozdro

 

edit elroy: ortografia!!! :D Poprawiony tytuł posta

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A zatem garść pytań pomocniczych:

- czy starałeś się nalać bez osadu drożdżowego?

- co to za piwo?

- co to za drożdże?

- czy robiłeś cichą?

- czy używałeś cukru?

- ile minęło od rozlewu i czy piwo się sklarowało?

 

PS: prośba, żebyś przyłożył się troszkę bardziej do pisania, aby uniknąć literówek i błędów. Dobra przeglądarka podkreśla takowe. Jak wcisnąłem cytuj, to Twój post rozjarzył się na czerwono. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten brewkit zawiera niechmielony ekstrakt, nie potrzeba do niego cukru.

Nieprawda. Brewkit to nachmielony ekstrakt słodowy, który zawiera połowę ekstraktu wymaganego w brzeczce nastawnej. Druga połowę należy zapewnić np. poprzez dodatek cukru czy ekstraktu niechmielowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

darko, spojrzałeś na to co jest pod linkiem?

 

Skład zestawu

 

Nachmielony ekstrakt słodowy WES Piwo Jasne 1.7kg

Czysty ekstrakt słodowy jasny 1.2kg

Drożdże piwowarskie Brewferm Top 6g

Instrukcja obsługi

Innymi słowy, robiąc piwo z tego brewkita nie ma potrzeby dodawania cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podaj jakich drożdży użyłeś

ja podam za przykład moją sytuację z pierwszą warką, również z brewkita, również zajeżdżała drożdżami

- drożdże Safbrew t-58 - bardzo specyficzne

cały proces cacy, bez cukru

przyznam że teraz bym takiego piwka nie dopił do końca, ale człowiek robi się po prostu nie tyle wybredny co wymagający

* primo - używaj innych szczepów drożdży

* secundo - przechodź na zacieranie

* tertio - nie zrażaj się :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.