Adrian Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich :-). Mam na imię Adrian i mieszkam w Bytomiu. Przymierzam się do własnej produkcji piwa, muszę zanznaczyc że jeszcze nidy nie piłem domowego piwa. Moim pierwszym problem jest zakupienie sprzętu, przeglądałem juz kilka sklepów internetowych i najbardziej zainteresował mnie taki sprzęt http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=5484295 . Wydaje mi się że w tym zestawie jest wszystko czego będe potrzebował. Mam pytanie do was czy ten zestaw jest dobry? A może ktoś poleciłby mi inny zestaw z któego juz korzystał? Oraz czy jak będe juz butelkowac, chociaż wiem że do tego jeszcze dalek droga to lepiej do szklanych butelek czy do plastikowych? Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zestaw, jak zestaw. Moze byc. Podarowalbym sobie moze miarke do cukru (lepiej rozpuszczac glukoze przed rozlewem), a mieszadlo kupil drewniane - dluzej posluzy. Jesli planujesz zacieranie, to dokup sobie od razu wezyk z oplotu (ewentualnie zrob sam). Przydaloby sie tez wiecej kapsli, bo 50 to na jedna warke tylko wystarczy. No i moze wiecej surowcow. Lepiej zaplacic raz za przesylke. Uwierz mi, na jednym piwie na pewno nie skonczysz Sprawdz ceny w innych sklepach, byc moze uda sie kupic taki zestaw taniej: http://www.piwo.org/forum/t7-Sklepy-internetowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Ja na początek kupiłem zestaw z HomeBrewing.pl, jak porównałem sobie 3 (ten, z BA i z CP) to ten wypadł najlepiej pod względem zawartości, ale różnice są niewielkie. Potem dokupiłem kilka rzeczy, ale np. fermentory z HB są przynajmniej szczelne po 5 warkach, a z BA po pierwszej już nie trzymają. Z rzeczy, które warto jest dokupić: - dodatkowy fermentor z rurką (do cichej fermentacji, a ten z kranem używać do rozlewu) - drugi cukromierz i termometr (na wypadek stłuczenia, to bardzo delikatne urządzenia) - cylinder pomiarowy (wygodniejszy od probówki) - łyżka do sosów (nalewanie brzeczki do cylindra) - pojemnik z podziałką - dokładna waga kuchenna - więcej piro Jeżeli chcesz zacierać (a na pewno chcesz) to jeszcze: - garnek 30l (do zacierania i chmielenia) - porządna drewniana łycha (mieszadło nie wyrabia przy gęstym zacierze) - dodatkowy fermentor z kranem (do filtracji) - filtrator z oplotu - płyn Lugola Rzeczy, których nie warto kupować: - syfon do przelewania (koszmar dezynfekcji niweluje wszelki zysk) - reduktor osadów (użyteczność bliska 0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 na początek radze kupić gotowy zestaw słodów ja kupuje w BA polecam te zestawy wychodzą bardzo smaczne piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 fermentory z HB są przynajmniej szczelne po 5 warkach, a z BA po pierwszej już nie trzymają. Czyli ze szczelnością różnie bywa w tych fermentatorach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 No na to wychodzi. Te z BA są ładniejsze, te z HB (chyba) trwalsze. Podczas burzliwej nie ma to wielkiego znaczenia, ale na cichą wolę zlać do szczelnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 A dla mnie szczelnosc nie ma znaczenia. Nigdy nie zatrzaskuje pokryw. Dzieki temu nie musze stosowac rurki fermentacyjnej. Nadmiar CO2 sam wyjdzie, jak bedzie chcial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Nigdy nie zatrzaskuje pokryw. Dzieki temu nie musze stosowac rurki fermentacyjnej. Nadmiar CO2 sam wyjdzie, jak bedzie chcial. Wyjść wyjdzie, ale nie boisz się, że coś wlezie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Nigdy nie zatrzaskuje pokryw. Dzieki temu nie musze stosowac rurki fermentacyjnej. Nadmiar CO2 sam wyjdzie' date=' jak bedzie chcial.[/quote']Wyjść wyjdzie, ale nie boisz się, że coś wlezie? Sa browary, ktore stosuja otwarta fermentacje i im nic nie "wlazi". U mnie fermentor jest przykryty, wiec tym bardziej nie mam sie o co martwic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Sa browary, ktore stosuja otwarta fermentacje i im nic nie "wlazi". W tych browarach nic nie "włazi", bo tam nie ma wrogów. Lata fermentacji tysięcy litrów piwa spowodowało zdominowanie środowiska przez używane drożdże i produkty fermentacji, niewiele może tam zaszkodzić piwu - chyba że ktoś wrzuci do kadzi pare zdechłych kotów. Robienie piwa w domu to zupełnie inna bajka, są zagrożenia z którymi musimu sobie poradzić, nieważnie jak byle skutecznie. Aby zrozumieć różnicę między w/w browarami, a warzeniem w domu, wystarczy przeprowadzić w domu fermentację otwartą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znajde poradnik jak to wszystko zrobic krok po kroku? czyli od otwarcia brewkita do butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znajde poradnik jak to wszystko zrobic krok po kroku? czyli od otwarcia brewkita do butelkowania Na tym forum, trzeba czytać, dużo czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Mam jeszcze jedno pytanie gdzie znajde poradnik jak to wszystko zrobic krok po kroku? czyli od otwarcia brewkita do butelkowania Np na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się