Bartpianista Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) Uszanowanie, przy ostatnim zbiorze gęstwy miałem małe problemy i niestety uzyskałem tylko 150-160 ml po przepłukaniu i ułożeniu się na dnie słoika. Gęstwa jest bardzo zbita. Zastanawiam się jakie parametry podajecie w kalkulatorach drożdży w rubryce zagęszczenie drożdzy oraz materiału niedrożdżowego. Do tej pory zostawiałem tak jak jest domyślnie, czyli 2,4 mld komórek na jeden ml gęstwy i 15% odpadów, ale ta bardzo zbita gęstwa daje mi do myślenia. Nakreślę szybko jeszcze moją sytuację: planuję uwarzyć 42 l. ale'a 12 BLG. Gęstwa w dniu warzenia będzie miała tydzień. Wg kalkulatora z parametrami domyślnymi potrzebuję 200 ml gęstwy. Kręcić starter 2-litrowy z tą gęstwą czy spokojnie to co mam wystarczy? Drożdze to WLP066 London Fog. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam i miłego popołudnia! Edytowane 10 Listopada 2020 przez Bartpianista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Jeśli masz oczyszczoną gęstwę i złożoną w zbity materiał drożdżowy to wartości z mrmalty można przesunąć w odpowiednich kierunkach. Moim zdaniem spokojnie wystarczy te 150 ml. Nawet jeśli Ci brakuje to nieznacznie. Ponadto jeśli w gęstwie masz ok 300 - 350 mld to starter 2l nic Ci nie da. Musiałby być taki z 4 litry przynajmniej. Za dużo drożdży na ml brzeczki starterowej na wejściu i namnażanie nie będzie efektywne. Bartpianista 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się