Jump to content

Powietrze w przewodzie piwnym z kega


Gwynbleidd

Recommended Posts

Hej,

 

skad się bierze powietrze (to pewnie nie powietrze?) w przewodzie piwnym? Jakiś czas tego nie było a teraz widzę że pojawiają się pęcherzyki tam a nawet takie większe 2-3 cm bąble powietrza. Przez to chyba zaczeło mi się piwo pienić dużo mocniej. Ten sam keg jeszcze tydzień temu był w porządku. Nie sprawdzałem bąbli ale pienił dużo mniej.

 

Mam 3 metrowy przewód o ID 4mm (OD 8). MIałem problemy ze szczelnością ogólnie wszystkich kegów ale na tę chwilę wszystkie zażegnałem o tyle o ile umiem sprawdzić. Niestety mam jakiś stary typ postów od ball locka i nie pasują standardowe uszczelki i na rurkę i na górę na "łepek".

Link to comment
Share on other sites

Jeśli jesteś pewien szczelności przewodu to odgazuj piwo w kegu, odczekaj kilkanaście minut, odgazuj ponownie, ustaw ciśnienie na reduktorze 0,9-1,0 bar i sprawdź. U mnie zawsze pojawiały się bąbelki i pianka przez to że piwo odgazowywało się po wyjściu z kega w instalacje. Nie wiem czy jest inaczej w przypadku ciepłego piwa i kega podłączonego do schładzarki przepływowej, a zimnego kega w kegeratorze ale myślę, że warto spróbować.

Link to comment
Share on other sites

nieszczelności na lini piwnej nie mam, sucho jest. Wszystko stoi w zamrażarce i właśnie dziwne że tak wcześniej się nie działo. Rozumiem że keg może być chłodniejszy a cieplejsze powietrze na górze bardziej ogrzewa przewód i co się uwalnia? Mam wentylator który włączam trochę przed jak chce nalać piwo ale rozumiem że CO2 aż tak dobrze z powrotem się nie rozpuści? Mam mieć włączony wentylator cały czas aby jak najbardziej wyrównać temperaturę? Ew dać przewód może między kegi a nie na samą górę?

 

O tyle to jest dziwne że wcześniej się to nie wydarzyło a teraz dość mocno te bąble się pojawiają i ciężko nalać 0,3 bez piany na połowę szklanki ;) Następne leci już dużo lepiej.

 

Ogólnie też mi chodzi o to że zazwyczaj nie pijam więcej niż dwie 0.3 na raz więc te straty chciałbym mieć jak najmniejsze. Myślałem żeby też skrócić przewód bo 3 metry 4mm przewodu to chyba lekka przesada i tak ;)

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, nike21 napisał:

Jeśli jesteś pewien szczelności przewodu to odgazuj piwo w kegu, odczekaj kilkanaście minut, odgazuj ponownie, ustaw ciśnienie na reduktorze 0,9-1,0 bar i sprawdź. U mnie zawsze pojawiały się bąbelki i pianka przez to że piwo odgazowywało się po wyjściu z kega w instalacje. Nie wiem czy jest inaczej w przypadku ciepłego piwa i kega podłączonego do schładzarki przepływowej, a zimnego kega w kegeratorze ale myślę, że warto spróbować.

 

piwo było gazowane naturalnie 1.2Barami przez cały czas i takie ciśnienie mam ustawione, nie zmieniałem ciśnienia od podłączenia kega po przelaniu do niego piwa więc ciężko by mówić o przegazowaniu ;)

Link to comment
Share on other sites

ciśnienie sprawdzałem, zakręcałem butle, spuszczałem z manometru i podłączałem pod kega i wszystko było wzorowo, spuszczałem też poniżej 1 bara i odpalałem butle żeby wbić do 1.2 z powrotem. Fakt że dopiero z kegami zaczynam, ale wydaje mi się że tam jest wszystko w porządku. Naleje sobie i odpale wiatrak w środku na noc i sprawdzę czy jutro będzie lepiej czy dalej bąbelki. Pieni mi się też trochę od "beer shaftów" na pewno (nie wiem jak to po polsku jest?) bo zamówiłem je z chin i się okazało że są całe puste w środku na 1/2 cala a nie jak te ze sklepów piwowarskich że jest w środku przewężenie, no ale tak miałem od początku i na początku aż tak się nie pieniło. Skrócę przewód też z 3 metrów na 2 metry i zobaczymy jaka będzie zmiana. W sumie w tej rurce aż tak dużo piwa nie ma. Z moich obliczeń wynika że około 40ml tylko? promień 2mm, wysokość walca 3m

Edited by Gwynbleidd
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.