laudart92 Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Witam! Jakieś 9 lat temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem, którą był właśnie zestaw "6 zbóż" z browar.biz/centrum piwowarstwa (https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/6_zboz_12_blg). Niestety po dwóch warkach straciłem do tego zapał, a więc nastąpiła długa, dziewięcioletnia przerwa. Teraz po uwarzeniu kilku brewkitów wracam do zacierania i postanowiłem zacząć od znanego mi, lubianego smaku. Niestety jak widać zestaw ten jest już niedostępny, a więc skompletowałem sobie podobne surowce na własną rękę, a są nimi: - Słód wiedeński 2,20 kg - Słód pszeniczny 1,35 kg - Słód owsiany 0,20 kg - Słód orkiszowy 0,20 kg - Słód żytni 0,20 kg - Chmiel Marynka, granulat 15 g - Chmiel Lubelski, granulat 15 g Jak widzicie w powyższym składzie nie ma słodu z pszenicy płaskurki 0,20 kg, ponieważ jest on trudno dostępny lub bardzo drogi, a więc postanowiłem zamiast tego dodać po prostu 0,20 kg więcej zwykłego słodu pszenicznego. I tu pojawia się pierwsze pytanie: Czy ma to sens? Czy zwykły słód pszeniczny jest w stanie w miarę dobrze zastąpić słód z płaskurki, czy różnica będzie znacząca? Następnie chciałem Was też prosić o pomoc w skomponowaniu planu na zacieranie tego wszystkiego. Przede wszystkim nie mam dostępu do wytycznych z zestawu, a więc muszę coś wykombinować na własną rękę. Dodam, że lubię piwa lekko słodkawe, a z tego co pamiętam 9 lat temu to piwo wyszło dość wytrawne. Chciałbym więc przeprowadzić takie przerwy, aby wydobyć jak najwięcej "ciała" i słodowości z tego zestawu. Czy zastosować przerwę białkową ze względu na egzotykę surowców, czy wystarczy zacieranie jednotemperaturowe? W jakiej temperaturze to zacierać, aby uzyskać zamierzony, słodkawy efekt? 70-72 stopnie? Receptura zakłada około 15 IBU - jak to w takim razie chmielić w.w. drożdżami, aby to osiągnąć? Z góry dzięki za rady, a jeśli moje pytania są zbyt początkujące to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu do piaskownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Może dodaj niesłodowaną płaskurkę? Na szybko widzę że da się znaleźć całe ziarno albo płatki. Ale coś sądzę że przy tej ilości to różnica nie będzie wielka. Ale nie mam pojęcia jak smakuje płaskurka więc mogę się mylić. Tych egzotycznych składników nie ma bardzo dużo, więc jednotemperaturowe zacieranie powinno być ok. Przy sporej ilości wiedeńskiego w 70 stopniach powinieneś uzyskać słodkie piwo, zwłaszcza przy tak niskim chmieleniu. Marynkę wrzucasz od początku gotowania, lubuski 10 minut przed końcem, wyjdzie te 15IBU akurat. Wrzuć to sobie w jakiś kalkulator najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się