Skocz do zawartości

EkspeRYEment z yerba mate


AndrzejJanusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

 

jakiś czas temu popełniłem takie cudo jak poniżej. Wyszło niezłe, a jak poleżało nieco ponad 4 miesiące to powiem, że wręcz wybitnie.

Jako, że eksperyment uznaję za udany to planuje powtórzyć piwko, ale chciałbym je nieco dopracować (np. zamienić ekstrakt na słód, pokombinować z chmieleniem). Najlepsza w piwie były: pełny słodowy smak z wyraźną jakby miodową nutą, delikatna goryczka z yerba mate i cytrynowy finisz. 
 

Mogę liczyć ma porady od bardziej doświadczonych kolegów?

 

ExpeRYEment z yerbą (7)

 

2,5l ekstraktu jasnego bruntal

1kg słodu żytniego + 1 kg słodu karmelowego czerwonego strzegom 40-60 ebc (zacierane infuzyjne 60’ w 66-68st)

 

Chmiel 

oktawia 10g na 60’

Cascade 20g na 20’

Centenial 20g na 5’

 

przy ok. 70st (chłodzone w wannie łącznie przez ok. 8-10h)
Yerba mate 250g

Trawa cytrynowa 45g

Citra 25g

 

Ok. 13,5blg po gotowaniu

 

Drożdże s-04, temp. brzeczki w okolicach 20st (wysoko, wiem)

 

Po 16 dniach dodane pół szklanki skórki z cytryny zalane ginem (coby odkazić)

5 dni później do butelek z 7,5g glukozy na litr (tu dam raczej mniej)

 

blg zatrzymało się na 5,5 (sporo, wiem, ale stało tak prawie tydzień)

Edytowane przez AndrzejJanusz
Dodany tag
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.