AndrzejJanusz Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Czołem, jakiś czas temu popełniłem takie cudo jak poniżej. Wyszło niezłe, a jak poleżało nieco ponad 4 miesiące to powiem, że wręcz wybitnie. Jako, że eksperyment uznaję za udany to planuje powtórzyć piwko, ale chciałbym je nieco dopracować (np. zamienić ekstrakt na słód, pokombinować z chmieleniem). Najlepsza w piwie były: pełny słodowy smak z wyraźną jakby miodową nutą, delikatna goryczka z yerba mate i cytrynowy finisz. Mogę liczyć ma porady od bardziej doświadczonych kolegów? ExpeRYEment z yerbą (7) 2,5l ekstraktu jasnego bruntal 1kg słodu żytniego + 1 kg słodu karmelowego czerwonego strzegom 40-60 ebc (zacierane infuzyjne 60’ w 66-68st) Chmiel oktawia 10g na 60’ Cascade 20g na 20’ Centenial 20g na 5’ przy ok. 70st (chłodzone w wannie łącznie przez ok. 8-10h) Yerba mate 250g Trawa cytrynowa 45g Citra 25g Ok. 13,5blg po gotowaniu Drożdże s-04, temp. brzeczki w okolicach 20st (wysoko, wiem) Po 16 dniach dodane pół szklanki skórki z cytryny zalane ginem (coby odkazić) 5 dni później do butelek z 7,5g glukozy na litr (tu dam raczej mniej) blg zatrzymało się na 5,5 (sporo, wiem, ale stało tak prawie tydzień) Edytowane 26 Listopada 2020 przez AndrzejJanusz Dodany tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się