KiLL4r Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam!!! 1 tydzień od kapslowania tak sobie myślę patrząc na moje butelki że chyba piwo się nie klaruje, ponieważ na ściankach jest w sumie dużo osadu i wewnątrz też jakby coś latało . Czy po dłuższym leżakowaniu wszystko opadnie na dno. Piwo nie było klarowanie żelatyną i jest to pale ale. Butelki 3 dni leżały w tem 25C a reszte w 20C. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Cierpliwości, daj mu jeszcze trochę czasu. Po tygodniu to się ledwie refermentacja skończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Nie każde piwo się idealnie wyklaruje, ale możesz mu trochę pomóc. Trzymaj jeszcze z tydzień-dwa w ciepłym, a później schowaj do lodówki. W zimnie powinno się nieco szybciej wyklarować. P.S. Mętne piwo też jest smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 piwo w smaku jest dobre natomiast też nurtuje mnie to że chyba będzie mało gazu ponieważ po potrząśnięciu idzie tylko pare bombelków do góry i tylko trochę sie pieni. Na 19 L piwa dodałem 170 g glukozy. Jestem może przewrażliwiony bo to moje pierwsze piawko które od razu robiłem z zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Glukozy dales sporo. Bedzie dobrze, ale potrzeba troche cierpliwosci. Po 2-3 tygodniach od zabutelkowania powinno byc juz poprawnie nagazowane, o ile bedziesz caly czas trzymal w tych 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 czy aby te 170 g glukozy to nie za dużo ? jak to sobie obliczyłeś ? obawiam się że przesadziłeś ,możesz podać początkowe i końcowe blg ? ja bym już przeeniósł te piwka w chłodniejsze miejsce , z reguły dwa,trzy dni w temp 20 st wystarcza do nagazowania piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 nieobliczałem tylko czytałem w książce Ziemowita Fałata że można dać nawet 200 g na 20 l piwa i sądziłem że dodanie większej ilości środka fermentującego nagazuje lepiej:) °Blg było po burzliwej 11,5 po cichej 2 °Blg. ps. dopiero teraz mogę się czegoś nauczyć na tym KONKRETNYM FORUM. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 170g na 19l to nie jest za dużo, przy butelkowaniu w temp. 20°C da raptem 3.2 vol. CO2, a w wyższej (co bardzo prawdopodobne zważywszy na ostatnie upały) nawet jeszcze mniej. Inna rzecz że nie do każdego piwa tak wysokie nasycenie CO2 pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 KNX kłania sie pierwsza zasada piwowarstwa domowego CIERPLIWOŚĆ. Daj temu piwu dojrzeć. Przenieś je do chłodniejszego miejsca, jeżeli masz możliwość i daj mu spokój ze 3 tygodnie. Na pewno piwo ci się odwdzięczy. Co do ilości glukozy to wg mnie nie jest jej nazbyt dużo. powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiLL4r Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 dziękuję za odpowiedzi trochę się uspokoiłem myślę że będę tutaj codziennym bywalcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zapraszamy, ale Twojego piwa nie musisz pić codziennie. Wystarczy, że będziesz degustował 1 raz w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się