Skocz do zawartości

Objętośc warki a objętość fermentora


JanŁaski

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy jakie piwo, jakie drożdże. Zazwyczaj drożdże do piw pszenicznych i belgijskich, lubią tworzyć dużo piany i wychodzić na spacer. Jednak przy bardziej neutralnych drożdżach nie powinieneś mieć powodów do obaw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Wuuu napisał:

Zależy jakie piwo, jakie drożdże. Zazwyczaj drożdże do piw pszenicznych i belgijskich, lubią tworzyć dużo piany i wychodzić na spacer. Jednak przy bardziej neutralnych drożdżach nie powinieneś mieć powodów do obaw.

Wielkie dzięki. A jaki rozmiar fermentora byłby bezpieczny dla 25 l belgijskiego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33l powinno być OK. Tylko, żeby nie było, to co napisałem nie jest regułą. Ostatnio robiłem Belgian Dubbla 26l w fermentorze GFa 30l na WLP545 - Belgian Strong Ale i nie wyszło górą.

Jednak innym razem po dodaniu do 22,5l fermentującego Quadrupla, 250 gramów rozpuszczonego cukru kandyzowanego, wychodziło górą przez kilka godzin - drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity. A po dodaniu do fermentującego 25l IIPA,  0,5 kg cukru trzcinowego, nie wyszło - Wyeast 1056 American Ale.

 

Ale zawsze bezpieczniej jak jest miejsce w fermentorze :) 

 

 

Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.