sly fox Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Co prawda pisałem to pytanie pod innym tematem, ale po namysle stwierdziłem że dodam to jako nowy temat, sprawa wygląda tak: mam piwko (brett saison ) lezące w fermentorze 5 miesięcy (2 tygodnie suchary be-134, a potem dzikusy) chciałbym je rozlać do butelek z 10 % dodatkiem soku NFC (czarna porzeczka) i teraz pytanie do braci piwowarskiej ;] : czy do refermentacji wystarczy fruktoza z soku?, czy nalezałoby dodać ździebko glukozy ? zakładam ze drożdze podołają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Zobacz na opakowaniu ile g cukru masz na 100ml i określ ile chcesz dać soku. Pomnóż ilość soku razy cukier/100ml, określ jak chcesz wysycic piwko CO2 i przelicz ile cukru trzeba dać na klasyczną refermentacje - od tego odejmij cukier z soku i viola masz odpowiedźWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly fox Posted December 6, 2020 Author Share Posted December 6, 2020 zasadnicze pytanie, czy 1 gram fruktozy nasyca w takim samym stopniu co 1 gram glukozy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Sprawdź w jakim stopniu odfermentowuje fruktoza i porównaj z sacharozą. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly fox Posted January 14, 2021 Author Share Posted January 14, 2021 Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalQ Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 W dniu 14.01.2021 o 21:46, sly fox napisał: Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco i jak z nagazowaniem ? trzymałeś się początkowych proporcji (10%) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now