Jump to content

Refermentacja sokiem NFC


Recommended Posts

Co prawda pisałem to pytanie pod innym tematem, ale po namysle stwierdziłem że dodam to jako nowy temat,

sprawa wygląda tak:

mam piwko (brett saison ) lezące w fermentorze 5 miesięcy (2 tygodnie suchary be-134, a potem dzikusy)

chciałbym je rozlać do butelek z  10 % dodatkiem soku NFC (czarna porzeczka)

i teraz pytanie do braci piwowarskiej ;] :

czy do refermentacji wystarczy fruktoza z soku?, czy nalezałoby dodać ździebko glukozy ?

zakładam ze drożdze podołają.

 

Link to comment
Share on other sites

Zobacz na opakowaniu ile g cukru masz na 100ml i określ ile chcesz dać soku. Pomnóż ilość soku razy cukier/100ml, określ jak chcesz wysycic piwko CO2 i przelicz ile cukru trzeba dać na klasyczną refermentacje - od tego odejmij cukier z soku i viola masz odpowiedź

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...
W dniu 14.01.2021 o 21:46, sly fox napisał:

Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC 

Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco

 

 i jak z nagazowaniem ? trzymałeś się początkowych proporcji (10%) ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.