sly fox Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Co prawda pisałem to pytanie pod innym tematem, ale po namysle stwierdziłem że dodam to jako nowy temat, sprawa wygląda tak: mam piwko (brett saison ) lezące w fermentorze 5 miesięcy (2 tygodnie suchary be-134, a potem dzikusy) chciałbym je rozlać do butelek z 10 % dodatkiem soku NFC (czarna porzeczka) i teraz pytanie do braci piwowarskiej ;] : czy do refermentacji wystarczy fruktoza z soku?, czy nalezałoby dodać ździebko glukozy ? zakładam ze drożdze podołają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zobacz na opakowaniu ile g cukru masz na 100ml i określ ile chcesz dać soku. Pomnóż ilość soku razy cukier/100ml, określ jak chcesz wysycic piwko CO2 i przelicz ile cukru trzeba dać na klasyczną refermentacje - od tego odejmij cukier z soku i viola masz odpowiedźWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 zasadnicze pytanie, czy 1 gram fruktozy nasyca w takim samym stopniu co 1 gram glukozy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Sprawdź w jakim stopniu odfermentowuje fruktoza i porównaj z sacharozą. Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalQ Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 W dniu 14.01.2021 o 21:46, sly fox napisał: Troche to trwało ale piwo rozlane (3 tygodznie temu)w butelki 0.7 burgundy + korek i koszyk , do refermentacji użyłem tylko soku NFC Jena butelka otwarta w ramach testu - smakuje objecująco i jak z nagazowaniem ? trzymałeś się początkowych proporcji (10%) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi