Adonai21 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć wszystkim, Od wczoraj(6.12.)w moim fermentorze mam brewkit Mangrove Jacks- Blonde lager 1.5kg - (https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/brewkity/blonde-lager-mangrove-jacks) Jako dodatek do fermentacji dolałem jasny ekstrakt niechmielony Bruntal- 1.7kg Całość początkowo przy 23l wystudziłem do temperatury 19 stopni i z pomiaru można było wyczytać 10.5 blg. Drożdże zadałem tak jak zalecał producent brewkita- zostały rozsypane na wierzchu brzeczki. Fermentacja burzliwa ruszyła dziś (07.12) i przebiega bez zastrzeżeń. Po około 12h od zadania drożdży z rurki zaczął wydobywać się dźwięk bulgotania i widoczna jest gęsta piana. Temperatura fermentacji jest zachowana według polecenia producenta (20-25 stopni)- aktualnie temperatura to 21stopni. Wiem, że to może trochę dużo jak na lagera ale stwierdziłem, że będę trzymał się instrukcji. Tu rodzi się moje pytanie bo chciałbym otrzymać przyjemny efekt końcowy i przyszło mi do głowy żeby może trochę "przychmielić" brewkit. Myślę o dodaniu chmielu na zimno do fermentora ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i który chmiel wybrać żeby na końcu nie otrzymać czegoś niepijalnego. Jestem w posiadaniu 25g chmielu Marynka. Czy mogę dodać go w 7 dzień fermentacji lub przy zejściu blg do jakiegoś poziomu? Na stronie producenta wyczytałem żeby chmielić jego inne brewkity przy 1.025SG (6.3blg) przy użyciu czystego ekstraktu słodowego jako dodatku. Czy zamówić inny chmiel, może dać więcej marynki a może w ogóle odpuścić chmielenie na zimno i zostawić tak jak jest? Pozdrawiam kolegów przy okazji pierwszego posta Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Adonai21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 To nawet trochę za dużo jak na Ale, a co dopiero na lagera 6 minut temu, Adonai21 napisał: Na stronie producenta wyczytałem żeby chmielić jego inne brewkity przy 1.025SG (6.3blg) używając czystego ekstraktu słodowego. Że co? Chmielić używając ekstraktu słodowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adonai21 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 (edytowane) Już poprawiłem, chodziło mi o zejscie do 1.025SG (6.3blg) przy użyciu czystego ekstraktu słodowego jako dodatku do fermentacji. W swoich innych brewkitach producent dodaje chmiel do zestawu i posiłkowałem się punktem 7 z instrukcji z linka. https://help.mangrovejacks.com/hc/en-us/articles/360005434578-Instructions-Craft-Series-Beer-Pouch- Edytowane 7 Grudnia 2020 przez Adonai21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zostaw jak jest. Być może ten brewkit jest już nachmielony odpowiednio. Dodatkowo przy chmieleniu na zimno doszło by trochę roboty, chociażby filtracja przed butelkowaniem. Adonai21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się